Lapsi 03.07.2023 Päivitetty 31.08.2023

Tiesitkö? 5 hilpeää faktaa heinäkuun lapsista

Tärkeät ja vähemmän tärkeät tutkimukset ovat mielenkiintoista luettavaa, vaikka yksilöllisiä eroja löytyy aina.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Jos lähipiiriisi lukeutuu heinäkuun lapsi, kannattaa lukea eteenpäin – saatat oppia hänestä jotain uutta!

Tutkijat ovat saaneet selville mitä omituisimpia seikkoja, joilla on yhteys heinäkuussa syntymiseen. Katso listasta, onko joku heinäkuinen tuttusi tutkimustulosten ruumiillistuma.

Lue myös: Tiesitkö? 5 omituista faktaa elokuun lapsista

1. Heinäkuun lapsi voi hyvinkin olla vasenkätinen

Erään brittitutkimuksen mukaan henkilöt, jotka ovat syntyneet maalis–heinäkuussa, ovat selvästi useammin vasenkätisiä kuin elo–helmikuussa syntyneet.

Päätelmä oli, että vasenkätisyyteen saattaisivat vaikuttaa kausiluonteiset ympäristöaltistukset, kuten tartuntatautien esiintyvyys.

2. Ammatit, joita povataan heinäkuisille

Jälleen katse saarivaltioon! Näyttäisi siltä, että heinäkuun lapsi tykkää tehdä asioita käsillään. Ainakin, jos hän sattuu olemaan britti.

Ison-Britannian tilastokeskuksen mukaan muurareiden, taiteilijoiden sekä junankuljettajien ammattiryhmissä on erityisen paljon heinäkuussa syntyneitä.

3. Heinäkuun lapsi on syntynyt todella yleiseen aikaan

Kesävauva on Suomen syntyvyystilastojen erityispiirre. Kaksplus kaiveli Tilastokeskuksen syntymäkuukausia koskevaa dataa, joka ulottuu aina vuoteen 1900 asti. Ilmeni, että koko tilastoidulta ajalta heinäkuu on toiseksi yleisin syntymäkuukausi Suomessa. Vain maaliskuussa on syntynyt lapsia hieman enemmän. Muut kuukaudet tulevat selvästi maalis- ja heinäkuuta jäljessä.

Synnytysten sesonkiaika on kuitenkin pikkuhiljaa siirtynyt maaliskuulta kesäajoille. Niinpä jos tarkastelussa ovat kolme viimeisintä vuotta, kymmenen edellistä vuotta tai koko 2000-luku, heinäkuu on syntymäkuukausista yleisin ja selvästi yleisempi kuin maaliskuu.

heinakuun lapsi

Suomessa moni lapsi saa siis alkunsa marras–joulukuussa.

Heinäkuun lapsi ei kuitenkaan kuulu selvään enemmistöön 2000-lukua tarkastellessa. Syntymien määrässä elokuu on täpäränä kakkosena vain muutaman sadan lapsen erotuksella.

Tässä mainittu Tilastokeskuksen data koskee elävinä syntyneitä lapsia.

Lue myös: Vähiten yleisin syntymäkuukausi Suomessa ei ole helmikuu, vaikka se on muita kuukausia lyhyempi

4. Heinäkuussa syntyneillä on taipumusta hyväntuulisuuteen ja mielialanvaihteluihin

Parikin tutkimusta on tullut siihen tulokseen, että kesäkuukausina syntyneet henkilöt ovat muita valoisampia luonteeltaan tai asenteeltaan.

Muuan unkarilaistutkimus on havainnut, että keväällä ja kesällä syntyneillä on merkittävästi korkeampi taipumus ylettömään positiivisuuteen kuin syksyn ja talven lapsilla.

Samainen tutkimus teki havainnon, että kesällä syntyneillä on huomattavasti enemmän taipumusta toistuviin ja voimakkaisiin mielialanvaihteluihin kuin muina aikoina syntyneillä. Ennen kuin päättelee, että heinäkuun lapsi on siis hankala persoona, kannattaa huomioida tutkimuksen laajuus. Sen otanta oli vain 400 osallistujaa.

Brittilehdet The Telegraph ja The Guardian puolestaan uutisoivat 2o00-luvun alussa Hertfordshiren ja Umeån yliopistojen kyselytutkimuksesta, joka kattoi jopa 30 000 osallistujaa.

Kyselytutkimuksessa selvisi, että kesäkuukausina syntyneillä ihmisillä oli optimisempi elämänkatsomus kuin talven lapsilla. Lisäksi kesällä syntyneet uskoivat olevansa onnekkaita huomattavasti useammin kuin talvella syntyneet.

heinakuun lapsi

Jos kesävauvastasi kasvaa ilopilleri, ehkä osasyynä on hänen syntymäajankohtansa.

5. Heinäkuun lapsi saattaa säästyä monilta sairauksilta

Columbian yliopiston laajan tutkimuksen mukaan heinäkuussa syntyneiden ihmisten yleinen sairastumisriski on alhaisempi kuin monina muina kuukausina syntyneillä. Aineistona olivat 1,7 miljoonan yhdysvaltalaispotilaan terveystiedot ja syynin alla lähes 1700 sairautta, joista 55:llä havaittiin yhteys johonkin syntymäkuukauteen.

Kansainvälisiäkin aineistoja vertaillen on näyttöä siitä, että heinä- ja elokuussa syntymiseen linkittyy vähemmän sairauksia kuin muihin kuukausiin. Heinäkuussa syntymisellä on havaittu  yhteys keliakiaan sekä aivoinfarktiin, mutta monien muiden kuukausien osalta syntymäkuukauteen linkittyviä sairauksia on lueteltu monin kerroin enemmän.

Iloitse siis terveydestä, heinäkuun lapsi – sekä terveys että ilo kun sinulta tuntuvat luonnistuvan!

Lähteet: Good Housekeeping, Mom.com

Lue myös: Syntymäkuukausi voi vaikuttaa elämään monin tavoin – 7 tutkittua asiaa, joilla on yhteyttä syntymäkuukauteen

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X