Lapsi 02.02.2023

Tiesitkö? 5 hullunkurista faktaa helmikuun lapsista

Ilmeisesti helmikuussa syntyneet ovat useammassakin mielessä aikaisia lintuja ja madonnappaajia.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Kuuluuko perheeseesi helmikuun lapsi? Tutkijat ovat selvittäneet yhtä sun toista hänen syntymäajankohtansa mahdollisista vaikutuksista.

Lue, mitä ominaisuuksia helmikuussa syntyneisiin liitetään ja vertaa, pitävätkö tiedot teillä paikkaansa.

Lue myös: Tiesitkö? 6 kummallista faktaa maaliskuun lapsista

1. Helmikuun lapsi syntyy muita todennäköisemmin ennenaikaisesti

Yhdysvaltalaisen Princetonin yliopiston tutkimuksessa havaittiin, että vauvat, jotka saavat alkunsa toukokuussa, syntyvät ennenaikaisesti jopa 10 prosenttia todennäköisemmin verrattuna muihin lapsiin.

Raskauden tavallinen kesto on 40 viikkoa. Täten toukokuussa alkunsa saanut vauva on todennäköisesti tammi- tai helmikuun lapsi.

Tutkijoiden mukaan raskauden lyhentynyttä kestoa voi selittää kausi-influenssa, joka usein osuu epäonnekkaaseen aikaan juuri tätä ryhmää ajatellen.

Tutkimuksessa verrattiin vuosien 1997–2006 välillä kolmessa osavaltiossa kerättyä dataa äideistä, joilla oli useita synnytyksiä. Syynin alla oli yhteensä 1,4 miljoonaa synnytystä.

2. Helmikuiset alkavat ryömiä aikaisemmin…

… kuten muutkin talvikuukausina syntyneet lapset, mikäli on erästä israelilaista tutkimusta uskominen.

Daily Mail uutisoi tutkimustuloksista vuonna 2014. Tutkimuksessa selvisi, että talvella syntyneet vauvat alkavat ryömiä jopa viittä viikkoa aiemmin kuin vauvat, jotka ovat syntyneet kesällä.

Syyksi järkeiltiin, että talvella syntyneet lapset alkavat olla ryömintäiässä kesällä, jolloin tilaisuuksia ryömimiseen avautuu enemmän: päivät ovat pidempiä, lapset ovat aktiivisempia suuremman osan päivästä, vauvoilla on vähemmän vaatteita yllään ja he viettävät enemmän aikaa mahallaan lattialla.

helmikuun lapsi
Sori vaan, helmikuun lapsi, ehkä sinulla ei olekaan ihan niin paljon etumatkaa!

Kesällä syntyneet vauvat ovat puolestaan ryömintäiässä talvella, jolloin tilaisuuksia ryömimisen opetteluun on vähemmän.

Ennen kuin tuloksen nielaisee sellaisenaan, on syytä tiedostaa pari seikkaa. Ensinnäkin tutkimuksen otanta oli hyvin pieni. Siihen osallistui vain 47 vauvaa.

Toiseksi tuloksia ei ole vahvistettu sellaisissa kotiympäristöissä, joissa olosuhteet pysyvät lämmityksen ja muiden mukavuuksien ansiosta samankaltaisina ympäri vuoden.

3. Ei mikään ihme, jos helmikuun lapsi syntyy ystävänpäivänä

Yalen yliopiston tutkimuksen mukaan syntyvyydessä näkyy ystävänpäivänä tilastollisesti merkittävä nousu. Vauvoja syntyy ystävänpäivänä enemmän kuin minään sitä edeltävän ja seuraavan viikon päivistä.

Sen sijaan halloweenina syntyy huomattavasti vähemmän lapsia kuin yhtenäkään juhlaa edeltävän ja seuraavan viikon päivänä. Syyksi arvellaan, että halloweeniin liittyvät pelottavat mielleyhtymät saisivat kehon alitajuisesti lykkäämään synnytyksen käynnistymistä.

Tutkimus koski yhdysvaltalaista väestöä ja sen aikajänne käsitti 11 vuotta. Mitenhän asian laita olisi Suomessa, jossa ystävänpäivä tai halloween eivät ole yhtä isoja juhlia kuin Amerikassa?

4. Helmikuisten todennäköisimmät ammatit

Ison-Britannian tilastokeskuksen mukaan helmikuussa syntyneet päätyvät muita useammin taiteilijan tai liikennepoliisin ammattiin. Näissä ammattiryhmissä on erityisen paljon helmikuussa syntyneitä.

helmikuun lapsi
Ah helmikuun lapsi, tuo tulevaisuuden taiteilija!

Brittiväestöä koskeva tilasto osoittaa myös, että helmikuussa syntyneet henkilöt päätyvät harvemmin fyysikoiksi.

5. Helmikuu on yleinen julkkisten syntymäkuukausi

Kyllä, tästä on ihan oikeasti tehty tutkimus. Vaikuttaa siltä, että julkisuuden henkilöt edustavat horoskoopiltaan useammin vesimiehiä kuin muita horoskooppeja. Vesimiehiksi luokitellaan 20.1.–19.2. välisenä aikana syntyneet.

Tutkimukseen valittiin sattumanvaraisesti niin eläviä kuin edesmenneitä suuruuksia taiteen, tieteen, elokuvan, urheilun, musiikin, kirjallisuuden, talouden ja politiikan aloilta. Tulos ei muuttunut, vaikka sattumanvaraisten tutkittavien määrää lisättiin.

Voisikohan edellä mainituilla taiteellisuudella ja älykkyydellä olla jotain tekemistä asian kanssa? Annahan mennä, helmikuun lapsi – maailmanvalloitus odottaa!

Lähde: PureWow, Good Housekeeping

Lue myös: Syntymäkuukausi voi vaikuttaa elämään monin tavoin – 7 tutkittua asiaa, joilla on yhteyttä syntymäkuukauteen

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X