Lapsi 26.09.2024

Joka kymmenes nuori on somen ongelmakäyttäjä – Näin se uhkaa heidän hyvinvointiaan

Tietyt merkit paljastavat, onko nuoren sosiaalisen median käyttö ongelmallista.

Teksti
Anna Huuhtanen
Kuvat
iStock

Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan noin joka kymmenes suomalaisnuori lukeutuu sosiaalisen median ongelmakäyttäjiin. Tämä uhkaa heidän hyvinvointiaan monilla tavoilla.

Ongelmallinen sosiaalisen median käyttö on yhteydessä muun muassa huonompaan itsearvioituun terveyteen, alhaisempaan elämäntyytyväisyyteen sekä lisääntyneisiin univaikeuksiin, selviää Henri Lahden Jyväskylän yliopistolle tekemästä väitöstutkimuksesta.

Myös uhkatilanteiden kohtaaminen päivittäin tai viikoittain sosiaalisessa mediassa oli yhteydessä huonompaan itsearvioituun terveyteen sekä yleisempiin alakuloisuus- ja ahdistuneisuusoireisiin.

Väitöstutkimukseen osallistui yhteensä yli 20 000 11-, 13- ja 15-vuotiasta nuorta. Heistä noin joka kymmenes kertoi kohtaavansa sosiaalisessa mediassa päivittäin väärää ja virheellistä tietoa, päihteiden myyntiä tai ulkonäköpaineita aiheuttavaa sisältöä.

Vastaavasti joka kymmenes ilmoitti tulleensa nettikiusaamisen, seksuaalisen häirinnän tai ahdistelun kohteeksi vähintään kerran viikossa.

– On todennäköistä, että sosiaalisen median vahvistaessa asemaansa nuorten arjessa myös ongelmallinen käyttö ja uhkatilanteiden kohtaaminen lisääntyvät, Lahti toteaa tiedotteessa.

Näin tunnistat ongelmakäytön

Somen ongelmakäytöstä kieliviä tekijöitä ovat esimerkiksi huolestuneisuus siitä, milloin pääsee seuraavan kerran sosiaaliseen mediaan sekä sen käyttämiseen liittyvät konfliktit lähipiirin kanssa. 

Tietyt taustatekijät vaikuttavat altistavan nuoren ongelmalliselle sosiaalisen median käytölle ja uhkatilanteiden kohtaamiselle somessa, kun taas toiset tekijät suojaavat näiltä ongelmilta. 

Vanhempien tuki on merkittävä apu sekä somen ongelmallisen käytön että uhkatilanteiden hallinnassa. Myös tunneäly sekä kyky ymmärtää ja hyödyntää terveyteen liittyvää tietoa auttavat nuorta ehkäisemään ja ratkomaan sosiaaliseen mediaan liittyviä ongelmia.

– Olisi tärkeää keskittyä erityisesti sosiaalisen median ongelmallisen käytön ja uhkatilanteiden sekä niiden kielteisten vaikutusten ehkäisemiseen ja ratkaisemiseen. Varhain omaksuttu terveyskäyttäytyminen luo pohjan hyvinvointia tukevalle käytökselle aikuisena, Lahti painottaa.

Somen käyttö tarjoaa myös mahdollisuuksia

Somella ja verkolla on nykynuorten elämässä tärkeä merkitys, sillä sen avulla he pitävät yhteyttä ystäviinsä ja kuluttavat viihdettä, kuten musiikkia.

– Niillä on keskeinen rooli nuorten arjessa, Lahti korostaa.

Lahden mukaan ei olekaan tarkoituksenmukaista korostaa ainoastaan internetin ja sosiaalisen median kielteisiä puolia tai yleistää ongelmia koskemaan kaikkia nuoria. 

Hyötyjen vahvistamiseksi ja haittojen minimoimiseksi nuori tarvitsee konkreettisia opittavissa olevia turvataitoja, jotka auttavat häntä toimimaan turvallisesti digitaalisissa ympäristöissä. Tällaisia taitoja ovat esimerkiksi kyky tunnistaa ongelmatilanteita, tieto omista oikeuksista, kriittinen ajattelu sekä valmius arvioida niin omaa kuin muidenkin käyttäytymistä verkossa.

– Meillä on aikuisina keskeinen rooli nuorten terveellisen ja tasapainoisen digitaalisen median käytön edistämisessä, Lahti muistuttaa.

Erityisesti tukea tarvitsevat Lahden mukaan ne nuoret, jotka ovat jo muilla tavoilla heikommassa asemassa yhteiskunnassa.

– Paljon työtä tarvitaan edistämään tavoitetta, ettei yksikään lapsi jäisi ilman tukea digitaalisella aikakaudella.

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X