Kasvatus 13.09.2017 Päivitetty 26.06.2023

”Lähinnä ärsyttää toisten äitien tuomitseminen ja itsensä jalustalle nostaminen” – lasten ruutuaika jakoi mielipiteitä

Minkä ikäinen lapsi voi katsoa tabletilta lastenohjelmia? Onko väliä enemmän iällä vai ruutuajalla? Vai pitäisikö lasten tehdä jotain vallan muuta?

Teksti
Jenni Heiti
Kuvat
iStock

Mari Valosaari bloggasi 1-vuotiaan tabletin katsomisesta ja totesi itse opettaneensa lapsen käyttämään tablettia saadakseen välillä tehtyä esimerkiksi ruoan rauhassa. Kaksplussan lukijat ottivat kantaa.

Peukku tabletin katsomiselle

Moni kommentoija ymmärsi hyvin lasten tabletin katsomisen.

Meillä ei ole iPadia, mutta on muuta tablettia, telkkaria ja kännykkää. Lapsista nuorempi 2v ja vanhempi kohta 5v. En ole opettanut lapsia käyttämään mitään laitteita, enkä vielä hetkeen aiokaan, mutta tunnistan kyllä sen tunteen, kun laittaa lapsille jotain mieleistä pyörimään, että saisi itse tehdä ruoan tai muita kotitöitä rauhassa.
Tosin 2-vuotiaan kanssa se ei vielä toimi, maksimissaan 5 minuuttia saan omaa rauhaa. kirjoittaa Emilia.

Kyllä meilläkin on aloitettu 1v padillä pelit/katselut. Hienosti sieltä opittu mm englantia (värit/numerot). Ei sen lapsen tarvitse jatkuvasti siinä padillä olla tai edes päivittäin. toteaa Susanna.

Mielestäni paljon fiksumpaa noin kuin ottaa se riski että lapsi satuttaa itsensä roikkuessaan mukana keittiöhommissa. Ei ole olemassa ns. täydellistä äitiä eikä täydellistä perhettä. Tärkeintä on se kokonaisuus, kiteyttää puolestaan Saru.

Tabletin käyttämisen nähtiin myös tuovan lapselle hyödyllisiä taitoja.

Meillä lapset ovat tabletilla olleet jo pitkään. Nuorin lapseni jo vuoden ikäisestä asti, oppi käyttämään myös tietokonetta ja opettaa iskälle uusia asioita. Lapset 6v, 13v ja 9v . Lisään vielä et kaikilla lapsillamme on ollut älypuhelimet myös käytössä 3 vuotta, kertoo Miia.

Meillä tuossa iässä poika oppi myös iPadilta muumit laittamaan päälle ja annettiin hänen sitä siitä lähtien käyttää ja nyt 4v on todella taitava kaikkien laitteiden kanssa. Ehkä jopa äitiään etevämpi jo. Pidetään aikarajat näissä vempeleissä niin en näe tätä millään lailla pahana asiana, pohtii Sanna.

Meillä 2,5v on melkein päivittäin tabletilla. Youtuben ansiosta osaa laulaa muutaman laulun englanniksi, luettelee muutaman värin englanniksi ja laskee kymmeneen englanniksi. Se, että lapsi saa käyttää tablettia tms. laitetta, ei automaattisesti tee lapsesta mielikuvituksetonta, huonosti käyttäytyvää ja laitteisiin addiktoitunutta monsteria. Vanhemman vastuulla on se mitä sieltä tabletilta katsoo ja paljonko. […] Vaikka meillä lapsi saa olla tabletilla, hän tekee päivittäin myös paljon muuta, lataa puolestaan Emma.

Ihme hysteriaa ettei nyt muka vois kännykkää/ tablettia/ tv katsoa joskus. Jokainen tekee tyylillään! Mulle on aivan se ja sama mitä mieltä joku toinen on tästä, ei kiinnosta pätkääkään, lähinnä ärsyttää toisten äitien tuomitseminen ja itsensä jalustalle nostaminen, kiteyttää Jaana.

Ei todellakaan tuijotella tablettia

Kaikki lukijat eivät nähneet älylaitteiden käyttöä positiivisena asiana.

Vaikuttaa kyllä todella nuorelta tuijottamaan ruutua, nykylapset ehtii tehdä sitä aivan liikaa myöhemminkin. Oisko vaikka sormivärit mitään? Ainiin mutta siitähän tulee sotku, toteaa Petra.

Hirvittää, miten moni on valmis addiktoimaan lapsensa näihin laitteisiin. Silmät ja mielikuvituksen ehtii kyllä pilata myöhemminkin, pohtii puolestaan Kirsi.

Itse on opettanu ja ny ”valittaa ” kun lapsi kiukuttelee kun se otetaan pois. No sillo jos kiukun kans otetaan pois lapsi on riippuvainen siitä. Pienet lapset varsinki nopeaa jää koukkuun noihin, sivaltaa Marika.

Osa oli huolissaan siitä, että lapset saattavat nähdä netissä sisältöjä, jotka voivat olla heille haitallisia. Toiset olivat sitä mieltä, että lasten kanssa tulisi viettää enemmän aikaa ja ottaa heidät mukaan arjen askareisiin.

Joo ei tabletteja jne pienille, saati ilman valvontaa. Netissä on kaikkea mikä ei sovi lapselle! huomauttaa Johanna.

Kyllä minä mielummin katselen pienokaista ja tuudittaneet kuin annan tabletin hänelle. Äiti pitää olla isolla Ä-llä! linjaa Tarja-Riitta.

Lapset voi opettaa kotitöihin mukaan tai keksiä heille jotain muuta tekemistä, pohtii puolestaan Nimetön.

Peukku rohkeudesta jakaa asia joka, herättää mielipiteitä. Mutta en silti itse hyväksy tai voi käsittää miten pienten lasten annetaan nykyään katsoa tvtä koko päivän, tai i-padia ruokapöydässä,automatkalla jne. Joo varmasti helpottaa arkea, mutta kummanko hyvinvointi on tärkeämpää lapsen vai äidin? Joskus kannattaisi pysähtyä lukemaan ja tutkimaan mitä haittavaikutuksia on, sanoo Teresa.

 

Lue myös:

Jari Sinkkonen ruutuajasta: ”Jos lapsen ajatukset pyörivät koko ajan pelissä, on tauon paikka”

Älä jätä vauvaa tv:n eteen – tämän takia näytön tuijottaminen on haitallista vauvoille

Jäikö jokin puoli asiasta vielä huomiotta? Keskustele kommenttikentässä!

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X