Kasvatus 08.04.2016 Päivitetty 21.11.2022

Näin opetat kiukuttelevalle lapselle itsehillintää – 10 vinkkiä

Uhmaikäisenkin itsehillintää voi treenata. Tärkeintä on, että vanhempi hallitsee omat tunteenpurkauksensa ja kehuu lasta, kun tämä malttaa mielensä. Kokosimme vinkit, jotka auttavat kesyttämään pienen äkäpussin.

Teksti
Janica Brander
Kuvat
123RF

1. Palkitse lapsi kärsivällisyydestä

Lapsi tarvitsee motivointia jaksaakseen harjoitella itsensä hillitsemistä. Jos hän jankuttaa haluavansa pelata kanssasi, älä käske häntä olemaan hiljaa. Lopputuloksena on yleensä itku tai jankutuksen jatkuminen. Lupaa, että pelaatte, kunhan saat ensin tehdä omat hommasi loppuun.

Jotta motivointi tehoaisi, sinun on pidettävä lupauksesi. Kärsivällisyyspalkinto voi joskus olla herkku, mutta lasta tulee palkita etenkin positiivisella huomiolla ja yhteisellä ajalla.

Lue myös: Miten saada lapsi tottelemaan? Asiantuntija neuvoo

2. Kehu onnistumisista selkeästi

Positiivisen käytöksen korostaminen on tehokkaampaa kuin kiukuttelusta rankaiseminen. Kehu lasta, kun hän malttaa mielensä. Anna mahdollisimman konkreettista palautetta. Älä sano vain ”olitpa kiltti”, vaan tarkenna, että ”tulin hyvälle mielelle, kun jaksoit odottaa hienosti vuoroasi”.

Lue myös: Sano nämä 10 asiaa lapsellesi joka päivä

3. Kannusta lasta keskittymään ja yrittämään

Kun lapsi harjoittelee uutta taitoa, älä opeta häntä välttelemään epäonnistumista. Jatkuva riskeistä ja täydellisestä suorituksesta muistuttaminen häiritsee hänen keskittymistään.

Jos lapsi kiipeilee, suuntaa hänen huomionsa siihen, mitä hän tekee. Älä varoittele häntä koko ajan putoamisesta tai muistuta, että hänen on päästävä ylös asti. Jos lapsi putoaa, lohduta ja rohkaise häntä yrittämään uudelleen.

Keskustele: Lapseni ei kestä epäonnistumista

4. Yksi tehtävä kerrallaan

Liian monimutkaiset tehtävät turhauttavat lasta. Jos hän ei ymmärrä, mitä häneltä odotetaan, hämmennys voi purkautua kiukkuna.

Sen sijaan, että sanoisit alle kouluikäiselle ”siivoa huoneesi”, paloittele käsky yksittäisiksi tehtäviksi. Selitä, että ”nyt siivoamme huoneesi, ja jotta paikat saataisiin järjestykseen, legot on vietävä laatikkoon”.

Kiukuttelu voi johtua myös väsymyksestä. Mitä pienempi lapsi on, sitä vähemmän hän jaksaa aivojumppaa ja itsehillintää, etenkään iltaisin. Jos lapsi malttaa mielensä kaupassa, älä vaadi häneltä kotona uutta onnistumista, vaan anna lapsen levätä.

Lue myös: Miksi taapero raivoaa? Näin toimit kiukuttelevan lapsen kanssa

5. Opeta lapselle ennakointia

Arjen ennakoitavuus rauhoittaa lasta. Jos hän kiukuttelee autossa, puhukaa hyvissä ajoin, mihin autolla mennään, miten turvaistuimeen asettaudutaan ja miksi turvavyö kiinnitetään. Liittäkää ärsyttävään asiaan mukava rutiini, jota lapsi alkaa odottaa. Bongailkaa matkalla tietyn värisiä autoja ja puhukaa leikistä etukäteen.

Kouluikäistä voi kannustaa suunnittelemaan omia rutiinejaan. Lapsi voi kirjoittaa itselleen toimintaohjeet lapulle. Toisia rauhoittaa ääneen puhuminen. Tahmea aamu voi käynnistyä helpommin, kun lapsi kertoo itselleen, että ”ensin käyn vessassa, sitten syön aamupalan ja puen”.

Lue myös: Mitä tehdä, kun lapsi kiukuttelee puettaessa ja muissa siirtymätilanteissa? Perheterapeutti neuvoo

6. Tasapainoisesti vapautta ja rajoja

Lapsen mielipiteen kuunteleminen on eri asia kuin vallan antaminen hänelle. Mieti, mitkä ovat sääntöjä, joista et jousta jo turvallisuuden vuoksi, esimerkiksi turvavyön kiinnittäminen.

Lapsen voi silti antaa tehdä rajattuja valintoja. Kysy ruokapöydässä, haluaako hän juoda maitoa vai vettä. Kun lapsi saa tahtonsa läpi pienessä asiassa, hänellä on enemmän motivaatiota harjoitella pöydässä istumista.

Kiukuttelu voi kertoa myös pelosta. Lapsi tarvitsee sääntöjä tunteakseen olonsa turvalliseksi. Rajojen kokeilu kuuluu uhmaikään, ja vanhemman on kestettävä ärhentelyä. Jos lapsi saa ikäänsä nähden liikaa vastuuta, ahdistus voi lietsoa raivokohtauksia.

Keskustele: Ovatko nämä säännöt liian tiukat 2- ja 4-vuotiaalle?

7. Sanoita lapsen tunteet ja tarjoa ratkaisu

Tunnekuohujen vähättely tai tuomitseminen opettaa lapsen vain vaikenemaan tai häpeämään. Tunteiden sanoittaminen auttaa häntä ymmärtämään reaktioitaan ja hallitsemaan niitä.

Kun lapsi kiukuttelee, sanoita sekä hänen tunteensa että omasi. Sen sijaan, että tiuskaisisit ”lopeta tuo ärsyttävä huuto”, sano, ”sinua kiukuttaa, koska et jaksaisi pukea haalaria, ja huutosi saa äidin pahalle mielelle”.

Tarjoa lapselle myös ratkaisu ärsytykseen. Kerro, että mitä nopeammin hän pukeutuu, sitä nopeammin hän pääsee ulos leikkimään ja teillä molemmilla on parempi olla.

Lue myös: Kun uhmaikäinen raivoaa – 10 kiperää tilannetta ja ratkaisua

8. Rauhoita jäähyllä, älä rankaise

Jäähy tehoaa, mutta vain oikein käytettynä. Se ei saa olla eristys- tai nöyryytyskeino. Ideana on rauhoittaa sekä lapsi että sinut, jotta voitte selvittää tilanteen.

Kerro lapselle, että teidän molempien pitää olla hetki omassa rauhassa. Istuta lapsi vaikka sohvalle ja kerää hermosi toisessa huoneessa. Jäähdyttelyn ei tarvitse kestää tiettyä aikaa, vaan voitte palata, kun olette rauhoittuneet. Puhukaa jäähyn jälkeen siitä, mikä kiukun laukaisi, ja miten tilanteessa pitäisi toimia.

Keskustele: Minkä ikäiselle jäähy toimii ja miten toteutatte sen?

9. Opeta lapselle rauhoittava hengitys

Jo 3–4-vuotiaalle voi opettaa hengitysharjoituksia. Jutelkaa siitä, miltä kehossa tuntuu, kun raivokohtaus alkaa. Opeta lasta hengittämään syvään sisään ja ulos, kun hän tuntee kiukun lähestyvän, esimerkiksi pukemistilanteessa. Hengitys rauhoittaa jännittynyttä kehoa ja siirtää huomion pois ärsyttävästä asiasta.

Lue myös: Mitä hyötyä joogasta on lapselle? Lapsijoogan ohjaaja kertoo

10. Hillitse oma kiukkusi

Et voi vaatia lasta hillitsemään itseään, jos et pysty siihen itse. Jos ratkaiset ristiriidat riehumalla, lapsi omaksuu saman mallin. Opettele sanoittamaan myös omat tuntesi, ja kun ärsytys käy liian suureksi, vetäydy jäähdyttelemään.

Lue myös: Saako lasten kuullen riidellä puolison kanssa? Asiantuntija vastaa

Lähteet: Kids Health, Mannerheimin lastensuojeluliitto, Parenting Science, Terveyskirjasto

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X