10 tärkeintä asiaa, jotka vanhempi voi lapselleen opettaa
Jokainen vanhempi voi opettaa lapselleen toisten kunnioittamista, empaattisuutta ja iloa. Nämä taidot auttavat lasta kestämään vastoinkäymisiä ja tulemaan toimeen muiden kanssa. Listasimme 10 oppia, joita vanhempien kannattaa sekä opettaa lapselleen että treenata itse.
1. Kehuminen ja kiittäminen kannattaa
Positiivinen palaute motivoi enemmän kuin rangaistuksilla pelottelu. Lapsen ei tarvitse onnistua aina saadakseen myönteistä huomiota. Myös yrittäminen ja kärsivällisyys ovat kehumisen arvoisia.
Opeta lastasi kiittämään ja kehumaan muita. Toisten huomioiminen auttaa häntä solmimaan ystävyyssuhteita ja selviytymään vaikeista sosiaalisista tilanteista.
Lue myös: Sano nämä 10 asiaa lapsellesi joka päivä
2. Riehuminen ei ole ratkaisu
Riehuminen on huono tapa saada haluamansa. Se on kuitenkin varma tapa pahoittaa muiden mieli. Mielipiteen fiksu ilmaiseminen johtaa parempaan lopputulokseen.
Opeta lapsellesi malttia näyttämällä esimerkkiä. Hillitse hermosi, vaikka lapsi kiukuttelisi. Jos tunteesi kuohuvat, mene toiseen huoneeseen rauhoittumaan. Älä satuta muita, äläkä hyväksy väkivaltaa lapseltasi.
Lue myös: Kun uhmaikäinen raivoaa: 10 kiperää tilannetta ja ratkaisua
3. Tunteitaan voi hallita
Lapsen negatiivisia tunnereaktioita ei tarvitse tukahduttaa, mutta niistä pitää puhua. Lapsi oppii hallitsemaan tunteitaan, kun hän ymmärtää, mikä ne synnyttää.
Kysy kiukuttelevalta lapselta, mikä häntä harmittaa. Lapsen ei tarvitse tiuskia ja paiskoa lelujaan, kun hän saa kertoa, mistä paha olo johtuu. Myös liikunta voi auttaa kierroksilla käyvää lasta päästämään höyryjään.
Opeta lapselle, että ikävät tunteet saa näyttää, mutta niille ei tarvitse antaa ylivaltaa. Tunteistaan kannattaa puhua, ja paineitaan voi purkaa äksyilyn sijaan muilla tavoilla.
Lue myös: Näin opetat kiukuttelevalle lapselle itsehillintää – 10 vinkkiä
4. Oppiminen tapahtuu epäonnistumisten kautta
Epäonnistumisten kohtaaminen on välttämätöntä, jotta lapsi oppii. Jos lasta varjellaan pettymyksiltä, hän alkaa pelätä niitä ja reagoi pieniinkin takaiskuihin voimakkaasti.
Anna lapsen harjoitella vaikeita asioita, vaikka hän turhautuisi. Älä jää voivottelemaan mokia, vaan kehu lasta sinnikkyydestä ja kannusta häntä yrittämään uudelleen.
Lue myös: Ylisuojeleminen vahingoittaa lapsen kehitystä – näin hellität kontrollointia
5. Valinnoistaan pitää ottaa vastuu
Valintojen tekeminen ja niistä koituvien seuraamusten kohtaaminen opettavat lapselle, että hän on aktiivinen toimija. Hänen tekonsa voivat aiheuttaa hyviä ja pahoja asioita, eikä joku toinen siivoa aina hänen jälkiään.
Anna lapsen tehdä ikäiselleen sopivia valintoja ja kohdata niiden seuraukset, vaikka lopputulos ei olisi mukava. Jos lapsi ei syö ruokaansa, älä maanittele häntä, mutta älä tarjoa myöskään jälkiruokaa. Älä pakkaa koululaisen reppua, jos hän osaa tehdä sen itse, mutta ei viitsi.
6. Jokaisen on kannettava kortensa kekoon
Lapsen ikätasoa vastaavat kotityöt eivät rasita häntä. Päinvastoin, onnistuminen vahvistaa lapsen itsetuntoa.
Kotitöiden avulla lapsi oppii, että kaikilla on oikeuksien lisäksi velvollisuuksia. Perheet, koulut, työpaikat ja koko maailma toimivat vain, jos kaikki kantavat kortensa kekoon.
Lue myös: Näin saat lapsen tekemään kotitöitä – 11 vinkkiä
7. Emme ole maailmassa yksin
Erilaisiin kulttuureihin ja ihmisiin tutustuminen opettaa lapselle sivistystä, suvaitsevaisuutta ja empatiaa. Vaikka ette matkustelisi, tutkikaa yhdessä karttaa. Puhukaa eri maista, niiden kielistä ja tavoista.
On tärkeää, että lapsi ymmärtää, ettemme ole maailmassa yksin. Valintamme ja tekomme vaikuttavat muihin, joskus kaukanakin asuviin ihmisiin. Ilmiö toimii myös päinvastoin. Tämän oivaltaminen opettaa ihmiselle vastuullisuutta ja suhteellisuudentajua.
8. Ympäristöstä on huolehdittava
Kulutustottumuksemme koettelevat maapalloa koko ajan enemmän. Lapsille kannattaa opettaa ekologisuutta, sillä heidän sukupolvensa joutuu ratkomaan vielä suurempia ympäristöongelmia.
Ekologisuutta voi opettaa arkisten asioiden avulla. Opeta lapsi lajittelemaan jätteet ja selitä, mistä sähkö tulee tietokoneeseen. Ottakaa kauppaan omat ostoskassit älkääkä heittäkö ruokaa roskiin.
9. Elämässä on muutakin kuin materia
Lapsi kannattaa opettaa nauttimaan aineettomista iloista, kuten yhdessäolosta, lukemisesta, musiikista ja luonnosta.
Jos lapsi palkitaan materialla, hän oppii, että vain kuluttaminen on hauskaa ja rentouttavaa. Jos kotona puhutaan jatkuvasti rahaongelmista ja tavaroiden puutteesta, lapsen on vaikea nähdä, mitä hyvää hänen elämässään on.
Läheiset, rakkaus ja kiinnostavien asioiden tekeminen antavat elämälle merkityksen. Tämä kannattaa opettaa lapselle, sillä aineettomista asioista saa voimaa vaikeina aikoina.
Lue myös: Näin opetat lapselle rahan käyttöä ja arvoa
10. Jokaisesta päivästä voi iloita
Opeta lasta kiinnittämään tietoisesti huomiota pieniin ilonaiheisiin. Ottakaa tavaksi kertoa joka ilta, mikä oli päivän hauskin asia. Rituaali opettaa, että ikävästäkin päivästä löytää yleensä yhden hyvän asian, joka antaa voimaa.
Lue myös: Lasten suusta: Lasten hauskimmat möläytykset!
Lähteet: Parenting, Psychology Today
Jaa oma kokemuksesi