Anna Perho: Miksi lapsiin suhtaudutaan Suomessa vihamielisesti?
Radio- ja tv-persoona, toimittaja ja kirjailija Anna Perho ihmettelee, miksi lapsista käytettävä kieli on usein negatiivista tai jopa vihamielistä.
Radio- ja tv-persoona, toimittaja ja kirjailija Anna Perho ihmettelee, miksi lapsista käytettävä kieli on usein negatiivista tai jopa vihamielistä. Milloin lapsi on pilannut parisuhteen, milloin harrastuksen, yöunet tai seksielämän. Ravintolaillallisetkin lasten läsnäolo pilaa.
Lue lisää: Vanhemmuus on varastettuja minuutteja
Perhon mielestä samansävyisen puheen käyttäminen mistä tahansa muusta ihmisryhmästä nostattaisi paheksunnan myrskyn.
– Jos sanan ”lapset” tilalle vaihdettaisiin vaikkapa ”50-vuotiaat naiset” tai ”maahanmuuttajat”, puhuja mestattaisiin julkisesti. Lapsilla ei kuitenkaan ole omaa julkista ääntä, joten kukaan ei puolusta heitä, kun heistä puhutaan rumasti, Perho sanoo.
Lue lisää: Muista rajoittamisen lisäksi myös rakastaa lasta
Saako sanoa, että lapset ovat ihania?
Niin, miksi niin harvoin kerrotaan onnesta ja ilosta, mitä lapset mukanaan tuovat? Suurin osa valittajistakin on kuitenkin varmasti pohjimmiltaan iloisia jälkikasvustaan.
Syynä on Perhon mielestä suomalaisten kell onni on, se onnen kätkeköön -mentaliteetti.
– Kulttuurissamme ei pidetä onnistujista. Pahinta, mitä voit tehdä, on onnistua jossain ja vielä hehkuttaa sitä. Ehkä lapsistakin pitää nauttia salaa, etteivät mammapalstan inkvisiittorit pääsisi lyttäämään sitä, mikä on hyvin.
Keskustele: Kehukaa lapsianne!
Mitä mieltä sinä olet? Uskallatko sanoa, että lapset ovat ihania?
Lisää Anna Perhon ajatuksia vanhemmuudesta Työ x perhe = superarkea 2 -kirjassa (Otava)
Kommentit (1)
Meillä on kuusi lasta ja olen Suomessa törmännyt monesti tuohon asiaan. Mutta matkustelemme paljon ja ulkomailla saamme aina paljon ihastelevia katseita ja kannustusta. Espanjassa, Italiassa, Ranskassa, Saksassa, Itävallassa, Sveitsissä, Tanskassa ja jopa Ruotsissa! Suomessa saa vihaisia katseita ja sääliä, mutta muualla ihailevia katseita ja kannustusta. Missä lienee syy?