Lapsen kehitys 04.07.2024

Asuuko teilläkin pieni keräilijä? Näiden syiden takia vanhemman kannattaa ennemminkin tukea kuin rajoittaa lapsen keräilyharrastusta

Monet lapset rakastavat tavaroiden keräilyä. Jos lastenhuoneen epämääräiset kokoelmat ärsyttävät, on hyvä tiedostaa, että keräily on lasta kehittävää puuhaa.

Teksti
Beda Salmi
Kuvat
iStock

Kerääkö lapsesi pihalta kiviä tai pieniä aarteita, jotka ovat sinun mielestäsi aivan turhia hyllyjen pölyttyjiä? Tai onko hän hurahtanut juuri tiettyyn lelusarjaan, josta on pakko saada kaikki osat? Tai kenties kotinne on täynnä tietynlaisia pehmoleluja?

On hyvin yleistä, että noin viiden vuoden ikäinen lapsi kiinnostuu asioiden keräilystä, varsinkin jos hän tykkää luokitella asioita ominaisuuksien mukaan. Lapsille keräily on leikkiä ja hauskanpitoa. Keräilyn kohteena saattavat olla esimerkiksi tarrat, lelut tai luonnosta löytyneet asiat.

Kokoelmasta saattaa tulla lapselle hyvin tärkeä ylpeydenaihe ja hän saattaa huolehtia ja hoitaa sitä tarkasti. Lapsi voi käyttää päivästä jopa hyvin paljon aikaa siihen, että järjestelee kokoelmaansa, näyttää sitä perheenjäsenilleen ja kertoo siitä muille.

Keräily ei ole lapselle ainoastaan hauskaa puuhaa vaan se myös opettaa lapselle paljon.

Keräillessä matemaattiset kyvyt kehittyvät

Lapsi voi oppia keräilystä esimerkiksi järjestelmällisyyttä. Hänelle saattaa olla tärkeää laskea kokoelman esineet ja seurata kokoelman kasvua. Tästä on hyötyä lapsen matemaattisille kyvyille.

Ihan sama mitä lapsesi keräilee, niin kokoelman järjesteleminen ja ryhmitteleminen eri kategorioihin kehittää lapsen kykyä taulukoida, lajitella ja laskea.

Lapsi kerää samalla lisää tietoa maailmasta

Jos lapsen keräilyharrastus liittyy johonkin tiettyyn aihepiiriin, lapsi kaipaa usein aiheesta lisää tietoa. Jos lapsi esimerkiksi keräilee pieniä eläinhahmoja, häntä saattaa kiinnostaa, mitä eläimet syövät tai missä ne asuvat.  

Pienen keräilijän kanssa kannattaa siis suunnata esimerkiksi kirjastoon, josta lapsi saa vastauksia kysymyksiinsä ja kasvattaa samalla sanavarastoaan ja lukutaitoaan.

Keräily voi luoda ystävyyssuhteita

Myös sosiaaliset taidot saattavat kehittyä keräilyn avulla. Usein lapsi rakastaa esitellä kokoelmaansa ja kertoa siitä ystävilleen. Uusimmat kokoelman osat näytetään toisille ja lapsi saattaa yrittää vaihtaa esineitä kavereidensa kanssa.

Keräily voi siis jopa luoda ystävyyssuhteita samojen kiinnostuksen kohteiden takia ja kohottaa lapsen itsetuntoa.

Keräily opettaa lapselle taloustaitoja

Jos lapsi keräilee asioita, joista pitää maksaa, hänelle on hyvä opettaa samalla rahan käyttöä ja rahan arvoa. Kuinka paljon lapsi saa käyttää leluihin rahaa ja otetaanko ne lapsen omasta säästöpossusta? Samalla lapsi oppii, paljonko rahaa on käytössä ja mitä sillä saa.

Mitä jos keräily muuttuu pakonomaiseksi?

Lapsena erilaisten tavaroiden keräily on hyvin yleistä ja normaalia, mutta jos se muuttuu pakonomaiseksi, voidaan puhua keräilypakosta. Pakonomainen keräily alkaa usein murrosiässä ja pahenee iän myötä. Se voi kuitenkin alkaa missä iässä tahansa.

Pakonomainen keräily tarkoittaa sitä, että henkilöllä on pakottava tarve kerätä asioita ja hän on kyvytön heittämään niitä pois. Keräilypakosta kärsivät saattavat usein olla hyvin omistushaluisia tavaroistaan ja esineistä luopumisen ajatus herättää heissä valtavaa ahdistusta. Keräilypakossa tavaroiden arvolla tai järjestyksellä ei ole merkitystä. Usein tällaisen ihmisen koti on niin täynnä erilaisia tavaroita, että siellä liikkuminen voi olla hankalaa.

Pakonomaista keräilyä voidaan hoitaa esimerkiksi psykoterapian avulla.

Lähteet: MLL, BabyCenter ja Terveyskirjasto

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X