Lapsen kehitys 28.07.2017 Päivitetty 07.11.2022

Bloggaaja kertoo elämästään herkän lapsen äitinä: ”Rakastaminen on helppoa, kaikki muu vaikeaa”

Teksti
Anna Mäkelä
Kuvat
Anette / Operaatio äiti

Kaksplussan bloggaaja Anette raottaa Operaatio äiti -blogissaan perheen todellista arkea suloisten kuvien takaa. Moni ei arvaisi, että perheen arkea varjostaa huoli lapsen herkkyydestä. Iso osa arjesta kuluu pikkuisen lohdutonta itkua kuunnellessa.

Kuuden kuukauden koliikki

– Jossain mun sisällä herää todella usein suuri tarve kirjoittaa meidän tarina ylös. Siis sellainen tarina, jota monikaan ei varmasti ihan ensikatsomalla näe meistä, aloittaa Operaatio äiti -blogin Anette koskettavan postauksensa.

Blogin seuraajat ovat tottuneet näkemään blogissa ja Instagram-tilillä kauniita kuvia, tyylikkäitä lastenvaatteita sekä hymyileviä lapsia ja perheen yhteistä puuhastelua. Nyt bloggaaja kertoo avoimesti, millaista arki on kauniiden kuvien takana, ja miten koko perheen elämä muuttui, kun tytär Elsa syntyi sektiolla raskausviikolla 35.

– Moni ehkä tietää, että meidän ensimmäiset kuusi kuukautta ei mennyt kuin elokuvissa. Ei ollut mitään päiväkahveja vauvan nukkuessa vaunussa, iltapäivälenkkejä tai vauvantuoksuisia löhöilyjä sängyllä. Kännykästä ei löydy juuri ollenkaan kuvia tuolta ajalta, koska jokaisessa olisi ollut vain sama näky… itkevä vauva, Anette kuvailee tyttärensä ensimmäistä puolta vuotta.

Tuota aikaa bloggaaja kutsuu kuuden kuukauden koliikiksi, jonka aikana vauvan vaativa, viaton ja kimeä huuto sai jopa neuvolan henkilökunnan haukkomaan henkeään. Perhe yritti selvittää syytä loputtoman itkun takana, mutta mitään vikaa ei löytynyt. Jotkut vauvat vain itkevät, oli lääkäri pahoitellut.

– En ymmärrä miten olen muka hoitanut tuon pienen itkevän ihmisen lisäksi toisenkin lapsen siinä ohessa? ihmettelee bloggaaja nyt jälkikäteen.

Itkuinen arki

Anette kuvailee nyt vuoden ja kahdeksan kuukauden ikäistä Elsaa kiltiksi ja perusluonteeltaan empaattiseksi, aurinkoiseksi ja pitkäjänteiseksi tytöksi, joka jaksaa katsoa kokonaisen elokuvan tai lukea kymmeniä kirjoja päivässä. Henkiset kivut kuitenkin varjostavat perheen arkea.

Bloggaaja kertoo, miten itkuntäyteinen päivä saattaa alkaa jo aamusta. Hyvinkin nukuttu yö voi päättyä surumieliseen itkuun heti herätessä.

– Lohduttoman itkun lisäksi on itkukohtauksia, jotka alkavat tyhjästä ilman syytä. Tärinää, kaaretusta ja pakokauhua silmissä. Ei saa koskea, ei puhua ja mikään ei auta, kun valtavat tunteet vyöryvät päälle ottaen valtaansa. Näitä tapahtuu kotona, ulkona ja liikenteessä katsomatta aikaa tai paikkaa, Anette kuvailee.

Perheeseen kuuluu itkuisen kuopuksen lisäksi nelivuotias isoveli Topi, jota bloggaaja kuvailee reippaaksi ja itsenäiseksi. Aneten mukaan perheen lapset ovat kuin yö ja päivä, mutta yhtä rakkaita molemmat. Tytärtään Anette pitää erityisen herkkänä lapsena, jonka tähänastinen elämä on ollut rankka ja itkuntäyteinen.

– Ei ole olemassa sanoja kertomaan millaisen pienen ihmisen me tänne perheeseen saimme rakastettavaksi. Onneksi rakastaminen on helppoa, koska kaikki muu tuntuu joskus niin vaikealta, äitibloggaaja kertoo.

Operaatio äiti -bloggaajan tyttären elämä on ollut itkuntäyteinen.

Bloggaaja pitää tytärtään erityisen herkkänä lapsena.

Empatiaa ja syytöksiä

Perhe on saanut osakseen paljon empatiaa ja lohdutusta, mutta kohdannut myös syyttelyä. Anette on saanut kuulla esimerkiksi, että ”lapsen voi opettaa vaativaksi”, ”lapselle pitää asettaa rutiinit” tai että ”lapsi pompottaa vanhempiaan.”

Bloggaaja toteaakin, että vaikka moni yrittää samaistua ja lohduttaa, vain harva todella ymmärtää tilannetta.

Blogipostaus on puhutellut monia lukijoita, ja se on kerännyt useita kommentteja, joissa perheelle lähetetään tsemppiä, kerrotaan omista kokemuksista ja suositellaan erilaisia ratkaisumahdollisuuksia.

”Meillä on ihana rakas kaksivuotias, joka kuulostaa hyvin pitkälti Elsalta, joten et ole yksin, vaikka joskus siltä tuntuisikin… Muiden lapsiperhearki vaikuttaa usein niin täysin erilaiselta, ettei siihen oikein osaa samaistua. Keskittyminen on yhä kaiken ilon ja rakkauden keskelläkin selviytymisessä. Rankkaa ja ravisuttelevaa tämä on ollut, pieni rakas on täysin muuttanut meidät vanhemmat – väsyneemmiksi, mutta sanoisin että viisaammiksi myös. Ja entistäkin tiiviimmin olemme hitsautuneet puolisoina yhteen, mitään emme vaihtaisi pois. Mutta on tämä raskas matka, sitä ei voi kieltää.”

”En voi mitenkään väittää ymmärtäväni, mutta täytyy sanoa, että meinasi päästä kyynel lukiessa kertomustasi, niin aito ja kosketeltava se oli. Toivotan kovasti tsemppiä ja jaksamista sekä tyytyväisempiä päiviä lapselle.”

”Meillä selittyi paljon, kun lapsella todettiin aistisäätelyssä häiriö niin yli- kuin alireagoinnissakin. Oli jo syntyjään herkkä äänille, valoille ja muille. Päiväkodissa ja ekaluokalla lapsi sai erikoisratkaisuja selvitäkseen. Nyt menee neloselle, ja apuvälineet ovat jääneet kehittymisen myötä. Mutta näihin yhdeksään vuoteen mahtui loputon määrä itkua ja hankaluutta.”

”Voin niin samaistua noihin ulkopuolelta tuleviin syytöksiin ja vähättelyyn, niitä saa kaikkialta. Jopa niiltä tahoilta, neuvolasta, lääkäreiltä ja perhetyöntekijöiltä, joiden tarkoitus olisi auttaa, ei lytätä. Yleensä jaksan uskoa itseeni, ja siihen, että tiedän parhaiten miten lapseni kanssa toimia. Mutta liian usein, heikkoina hetkinä, kaikki ”hyväntahtoiset neuvot” ja muut ulkopuolisilta satelevat ohjeet tunkeutuvat pään sisään. Alkaa epäillä itseä, omia tulkintoja, omia kasvatusnäkemyksiä, jopa omaa lasta.”

”Parasta, mitä voit lapsellesi antaa, on ymmärrys. Ymmärrys siitä, etteivät kaikki lapset koe asioita samalla tavalla. Ja tämä on ok. Kun lapsi kasvaa, mitä enemmän pystyt sanoittamaan tunteita hänelle, sitä enemmän autat lasta käsittämään myös omia tunnetilojaan ja muistamaan, että hän on arvokas juuri tälläisenä.”

Kommentit (1)

Tämä on kun meiltä. Poika tosin jo 4. Aluksi oli todella vaikeaa kun ei tiennyt mikä on. Samat syytökset kuultu moneen kertaan. Tsemppiä teille arkeen ?

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X