Lapsen kehitys 25.09.2015 Päivitetty 17.09.2024

Pottailun abc: 5 vinkkiä kuivaksi opetteluun

Teksti
Oili Urmas
Kuvat
Colourbox

Yleensä lapsi oppii kuivaksi 2–4 vuoden iässä. Lapsi oppii parhaiten, kun hänellä on luontainen herkkyyskausi pottailun aloittamiseen. Pakottaminen voi hidastaa kuivaksi oppimista.

Näin aloitat pottaharjoitukset

Pottaharjoitukset voi aloittaa, kun lapsi osaa tukevasti istua ja potalla käyminen on hänestä mukavaa. Lapsi osoittaa yleensä mielenkiintoa pottaa jälkeen sekä illalla ennen nukkumaan menoa. Jos lapsi ei halua istua potalle, harjoittelua ei kannata jatkaa väkisin, vaan pitää tauko. Tyrkyttäminen ja alituinen kysely hidastavat oppimista ja pahoittavat lapsen mielen.

Keskustele: Vinkkejä, miten lapsen saa opetettua kuivaksi?

Kirja tai lelu kaveriksi

Harjoitukset kannattaa aloittaa niin, että lapsi viedään potalle tiettyinä aikoina: aamulla herättyä, ruokailujen ja päiväunien jälkeen. Hankalasti riisuttavat bodyt ja haalarit kannattaa nyt laittaa kiertoon. Löysät housut ja housuvaipat on helppo vetää alas ja nostaa ylös. Aikuisetkin voivat lukea vessassa, miksi ei siis lapsikin voisi tehdä niin istuessaan potalla. Hänellä voi olla myös jokin mielenkiintoinen lelu tutkittavana. Näin lapsi ehkä viihtyy paremmin paikallaan harjoitteluvaiheessa.

7 syytä lukea lapselle! Lukeminen kehittää sosiaalisia taitoja.

Kehu ja kannusta

Jos pottaan tulee jotain, lapsi yleensä ilahtuu asiasta, ja vanhempien on helppo yhtyä riemuun. Ylitsevuotavia kehuja kannattaa välttää, sillä kääntöpuolena voi olla pettymys, jos potta jää tyhjäksi. Jos mitään ei tule, älä tee siitä numeroa. Jotkut vanhemmat kannustavat lastaan lupaamalla, että hän saa jokaisesta pottaan tulleesta pissasta tai kakasta tarran. Kannustimista ei ole varsinaista haittaa, mutta kuivaksi oppii myös ilman palkintoja.

Potta vai pöntönpienentäjä?

Yleensä lapset aloittavat harjoittelun potalla, sillä siinä on turvallista istua jalat maassa. Jos lapsi haluaa toimia niin kuin isot ihmisetja istua pöntöllä, avuksi voi hankkia pienentäjän. Lapsen on parempi istua pienentäjän päällä eikä hänen tarvitse pelätä hupsahtavansa pönttöön. Poikienkin kannattaa aluksi harjoitella pönttöön pissaamista istualtaan. Nopeasti monet pojat haluavat kokeilla pissaamista myös seisaaltaan. Kun lapsi ylettyy pissaamaan pönttöön seisaaltaan, sitä voi harjoitella esimerkiksi isän kanssa yhdessä. Korokkeen avulla pönttöön pissaaminen voi onnistua paremmin. Sen avulla lapsi pääsee myös pöntölle helpommin. Lapselle on tärkeää kertoa ja näyttää, että vessassa ei saa pissata pitkin poikin.

Keskustele: Millainen pöntönpienetäjä sopii tavalliseen pönttöön?

Vaippa pois vasta kun lapsi on valmis

Vaipasta ei kannata luopua, ennen kuin lapsi osaa itse ilmaista tarpeensa tai oppii menemään potalle itsenäisesti. Yövaipasta kannattaa luopua vasta sitten, kun se on ollut pidemmän aikaa aamulla kuiva.

Lue lisää: Yökastelu on tavallista.

Jotkut vanhemmat ottavat kuivaksi opettelevalta lapselta vaipan pois kokonaan. Vaipattomuus ei välttämättä lisää pottailuintoa. Kun lapsi on kypsä oivaltamaan hädän ja potan yhteyden, hän haluaa tehdä tarpeensa pottaan riippumatta siitä, onko hänellä vaippa tai ei. Monet lapset, jotka ovat oppineet kuivaksi, haluavat kuitenkin edelleen tehdä kakan vaippaan. Tämä on täysin normaalia ja menee ohi aikanaan. Kun päivävaippa on jäänyt pois, omaa pottaa voi pitää mukana liikenteessä. Lapsi ehkä osaa ilmoittaa hätänsä, mutta ei välttämättä pysty pidättelemään, jolloin potta on tarpeen. Vaikka lapsi pärjäisikin ilman vaippaa, vahinkoja voi tulla. Niistä ei kannata hermostua.

Lue lisää: Nämä 5 hyvää tapaa lapsen pitää oppia.

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X