Lapsi pelkää kuolemaa - kuinka lohduttaa ja tukea oikein?
Miksi lapsi pohtii kuolemaa ja miten saada kuolemanpelko hälvenemään?
Kävimme Kaksplus-lehdessä läpi lastenpsykiatri Janna Rantalan kanssa lasten yleisimipiä pelkoja ja miten niihin olisi hyvä vanhemman suhtautua. Julkaisemme kysymykset verkossa viiden jutun sarjana.
Tapaus 5: Kamala kuolema
Viisivuotias lapseni näki kadulla kynttilöitä ja kukkasia. Kerroin hänelle, että edellisenä päivänä jalankulkija oli kuollut risteyksessä jäätyään auton alle. Lapseni järkyttyi syvästi, ja hän on alkanut pelätä kuolemaa. Miten tästä pääsisi yli?
Janna: Kuoleman pelko tulee lapselle tyypillisesti noin 5–6 ikävuoden vaiheilla. Kuolevaisuuden ymmärtäminen on lapselle tärkeä kehitysaskel. Siinä vaiheessa lapsi ymmärtää, että hän ja vanhempi ovat toisistaan erilliset ihmiset. Hän tajuaa, että lapsi ja vanhempi voivat kuolla ja joutua eroon toisistaan.
Kuoleman pelko on ikään kuin rakkauden ilmentymä: halutaan olla yhdessä. Pieni lapsi ei ymmärrä kuolemaa sellaisenaan, vaan hän ajattelee, että se on vanhemmasta eroon joutumista.
Vanhemman pitäisi olla helpottunut ja onnellinen, kun lapselle tulee tämä pelkovaihe. Lapsen kehitys on silloin mennyt hyvin.
Lapselle voi esimerkiksi sanoa, että totta kai sinua pelottaa, minuakin pelottaa välillä. Me rakastamme toisiamme ja siksi haluaisimme pysyä yhdessä. Olen tässä.
Vanhemmalla voi olla uskonnollinen vakaumus siitä, mitä kuoleman jälkeen tapahtuu. Jokainen vanhempi päättää itse, mitä lapselleen sanoo kuolemasta.
Joskus pelosta kannattaa jutella esimerkiksi koulukuraattorin tai neuvolapsykologin kanssa. Esimerkiksi, jos pelkoon liittyy läheisen sairastuminen tai kuolema, lapsen oma sairastuminen, tai jos pelko on paniikinomaista tai lapsella on syytä pelätä, että joku voisi kuolla.
Kommentit (1)
Niin, itse otin esimerkkejä luopumisen muodossa. Kirjastossa on materiaalia josta lapsi itse voi valita. Kuolema on kehon loppu ja elämän muoto muuttuu toiseksi.