Lapsen kehitys 05.07.2017 Päivitetty 26.06.2023

Lapselle lukeminen voi tehdä hänestä menestyjän – 5 syytä lukea iltasatu

Lapselle lukeminen on satsaus tulevaisuuteen: sujuva lukutaito vaikuttaa niin sosiaalisiin suhteisiin kuin koulu- ja työelämässä menestymiseenkin.

Teksti
Maria Mäkelä
Kuvat
iStock

Lapselle lukeminen on hyväksi monin tavoin. Erilaisiin maailmoihin uppoutuminen parantaa lapsen empatiakykyä ja oikeudenmukaisuuden käsitystä, ja tukee näin sosiaalisten suhteiden kehittymistä.

Lapsuudenaikaisella lukemisharrastuksella voi olla yllättävän kauaskantoisia seurauksia: kun luet lapselle, voit vaikuttaa hänen menestykseensä niin opiskelu- kuin työelämässäkin.

1. Lukeminen parantaa keskittymiskykyä

Nykylapsen arki älylaitteineen on lyhytjännitteistä. Lukeminen ja tarinoiden muistaminen vaatii pitkäaikaisen muistin käyttöä, ja lukemisen onkin havaittu parantavan keskittymiskykyä erityisesti lapsilla.

2. Lukutaito auttaa oppimisessa

Lapselle lukeminen on yhteydessä sekä parempaan koulumenestykseen että koulumyönteiseen asenteeseen. Sujuva lukutaito antaa pohjan kaikelle oppimiselle ja helpottaa tietä korkeakouluopintoihin.

3. Lukeminen lisää valmiuksia työelämään

Lukutaito kehittää monia työelämässä tarvittavia valmiuksia, kuten kykyä luovaan ja analyyttiseen ajatteluun sekä ongelmanratkaisutaitoja. Monien tutkimusten mukaan hyvä lukutaito on yhteydessä yleiseen elämässä menestymiseen.

4. Lukutaito helpottaa myös arkea

Sujuva lukutaito on välttämätön osa arkea, sillä sitä vaaditaan niin erilaisten hakemusten täyttämisessä, viestinnässä eri tahojen kanssa kuin tiedon hankkimisessakin.

Ota lapselle lukeminen osaksi arkea – monia pulmia voi ratkoa kirjan tuella

5. Lukeminen antaa paremmat lähtökohdat elämään

Lukemisella voi vaikuttaa jopa huono-osaisuuden periytymiseen. Tutkimusten mukaan lapsen elämässä menestymiseen vaikuttaa enemmän se, kuinka paljon kotona luetaan kuin vanhempien sosioekonominen tausta.

Lue myös:

Näin lapsi oppii lukemaan
Lue lapselle

Lähde: Lukukeskus

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X