Lapsi pelkää mörköä sängyn alla – miten saada pelko pois?
Miten vanhemman pitäisi suhtautua sängyn alla asuvaan mörköön, joka on lapselle täyttä totta?
Kävimme Kaksplus-lehdessä läpi lastenpsykiatri Janna Rantalan kanssa lasten yleisimipiä pelkoja ja miten niihin olisi hyvä vanhemman suhtautua. Julkaisemme kysymykset verkossa viiden jutun sarjana.
Tapaus 4: Pelottavat möröt
Lapseni pelkää sängyn alla olevaa mörköä ja on täysin vakuuttunut siitä, että mörkö on todellinen. Miten vanhemman pitäisi suhtautua mörköön? Voiko lapselle sanoa, että mörköä ei ole olemassakaan vai pitäisikö esittää, että uskoo itsekin mörköihin?
Janna: Mielikuvituspelot alkavat useimmiten kolmen ja neljän ikävuoden kohdalla. Tässä kehitysvaiheessa asiat, jotka ovat lapsen mielessä totta, todella ovat totta. Vanhemman ei siksi kannata yrittää väittää lapselle, että sängyn alla ei ole mörköä. Se on siellä, koska lapsi ajattelee sen olevan.
Avuksi voi kokeilla tutustutaan mörköön -taktiikkaa. Siinä aikuinen hyppää lapsen kanssa mielikuvitusmaailmaan – sinne, missä mörkö asustaa.
Mörköön tutustuminen aloitetaan siitä, että lasta pyydetään piirtämään kuva pelkonsa kohteesta. Sen jälkeen kuvaa tutkitaan yhdessä, ja aikuinen voi samalla kysellä lapselta möröstä: Mikä mörön nimi on? Asuuko mörkö jonkun kanssa vai ainoastaan meidän kotonamme? Onko mörkö lapsi vai aikuinen? Harrastaako se jotain? Tykkääkö se mörköilystä vai onko sattumalta ajautunut näihin hommiin? Mahtaisiko olla olemassa niksiä, jolla mörkö lopettaisi mörköilyn ja lähtisi pois?
Kun ottaa mörön vakavasti ja pohtii tämän olemusta lapsen kanssa, myös lapsen suhtautuminen mörköä kohtaan voi muuttua. Kun pelko hellittää otettaan, ei perheen nukkumisjärjestelyjä tarvitsekaan organisoida uudelleen.
Jos lapsi pelkää vaikkapa vampyyreita tai ihmissusia, aikuinen voi kysyä lapselta, mistä tämä on saanut tietää hahmoista ja mitä arvelee niiden tekevän. Lapsen mielikuva pelottavasta satuhahmosta voi olla hyvin erilainen kuin aikuisen.
Juttu julkaistu kokonaisuudessaan Kaksplussassa 4/18.
Jaa oma kokemuksesi