Lapsen kehitys 22.03.2016 Päivitetty 22.05.2024

Miten ja milloin lopettaa lapsen päiväunet?

Moni lapsi nukkuu vielä esikoulussa päiväunet, mutta koulussa siihen ei ole mahdollisuutta. Lue, miten rukkaat lapsen rytmiä siten, että hän pärjää koulun alkaessa pelkillä yöunilla.

Teksti
Elina Teerijoki
Kuvat
123RF

Päiväkodin puolella vielä eskarilaisilla on lepohetki keskellä päivää. Koululaisella ei taas useinkaan ole mahdollisuutta päiväuniin, varsinkaan, jos matka jatkuu koulun jälkeen iltapäiväkerhoon.

Äitiä ja isää saattaa huolettaa, miten päivätorkkuihin tottunut lapsi selviää opintien alusta. Jaksaako hän pitkät päivät ja vielä läksyt päälle?

Koululainen ei yleensä tarvitse päiväunia

Lastenneurologian erikoislääkäri Outi Saarenpää-Heikkilän mukaan esikouluikäisistä vielä pari prosenttia nukkuu päiväunet. On siis tilastollisesti harvinaista, että pieni koululainen tarvitsisi päiväunia: he ovat ihmisistä päiväsaikaan keskimäärin virkeimpiä – ennen kuin muutaman vuoden kuluttua murrosikä kasvattaa taas unentarvetta.

Pienen koululaisen unentarve ei juurikaan vähene leikki-iästä. Kymmenen tuntia yössä on määrä, jonka pitäisi riittää useimmille lapsille ilman, että päivällä väsyttäisi.

– Jos lapsi vielä kouluiän lähestyessä nukkuu pitkiä, parinkin tunnin päiväunia, vaikka yötkin ovat riittävän pitkiä, kannattaa tarkistaa, onko hänen yöunensa riittävän hyvälaatuista. Voi olla, että lapsi esimerkiksi kuorsaa, mikä huonontaa unen laatua, erikoislääkäri Outi Saarenpää-Heikkilä sanoo.

Ennen kouluun menoa päiväunista luopumista voi harjoitella, jos näyttää, että ne eivät luonnostaan jää pois. Unia voi lyhentää asteittain ja samalla varhaistaa illan nukkumaanmenoa.

Tämän ikäisen lapsen kanssa kannattaa myös jutella etukäteen siitä, että kouluun mentyä ei enää voi nukkua päikkäreitä niin kuin päiväkodissa. Jos herätys kouluaamuina on kovin varhainen, pieni koululainen voi toki nukkua päiväunet koulun jälkeen, jos se on mahdollista.

On kuitenkin hyvä varmistaa, ettei lapsen päiväväsymys johdu sairaudesta.

Lue myös: Nämä asiat on hyvä osata ennen koulun alkua

Unirytmin säännöllisyys takaa hyvät unet

Päiväunista luovuttaessa on järkevää, että ne jäävät samaan aikaan pois sekä arkipäiviltä että viikonlopulta. Unirytmin säännöllisyys takaa hyvät unet, ja päiväunipäivinä iltauni useimmiten siirtyy jonkin verran myöhemmäksi.

Jo kahden tunnin ero nukkumaanmenoajassa on niin merkittävä, että se haittaa unen laatua.

Ilta- tai aamuvirkkuudella on merkitystä lähinnä päiväunen ajankohtaan. Aamulla aikaisin heräävät tulevat luonnollisesti unisiksi aiemmin päivällä. Rytmitaipumus ei vaikuta kokonaisunen tarpeeseen, joka taas määrää sen, milloin lapsi on kypsä luopumaan päiväunistaan.

Joskus päiväunien tarve johtuu siitä, että uni ei illalla tule. Mannerheimin Lastensuojeluliiton uniohjeissa suositellaan, että jos lapsi ei nukahda 15 minuutin tai puolen tunnin kuluessa, ja tilanne vaivaa häntä, hän voi nousta sängystä puuhaamaan jotain rauhallista.

Sänkyyn palataan vasta, kun lapsi tuntuu selvästi väsyneeltä. Lasta ei saa eikä voi pakottaa nukkumaan. Pakottaminen tekee nukkumaanmenosta entistäkin ahdistavampaa, ja unensaanti siirtyy edelleen.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X