Lapsen kehitys 03.05.2020 Päivitetty 30.05.2024

Mistä leikeistä 2-vuotias tykkää? 10 leikkiä, joista tulee heti jättihitti

Pulaa leikki-ideoista? Listasimme 10 leikkiä, joita voi leikkiä 2-vuotiaan kanssa.

Teksti
Johanna Jantunen
Kuvat
iStock
2 kommenttia

Hauskoja leikkejä 2-vuotiaalle on jo vaikka kuinka paljon. Kaksivuotiaan kanssa lekkiminen alkaa olla monipuolisempaa kuin leikkiminen 1-vuotiaan kanssa.

Kaksivuotias osaa tunnistaa värejä, muotoja, samanlaisuuksia ja eroavaisuuksia, ja hän alkaa kertoa ajatuksistaan lausein. 2–3-vuotiaana lapset alkavat usein myös leikkiä kuvitteluleikkejä.

Kolmatta ikävuottaan elävä lapsi alkaa olla motorisesti taitava, ja leikit monipuolistuvat myös tästä syystä. Moni oppii kaksivuotiaana esimerkiksi hyppimään tasajalkaa ja potkaisemaan ja heittämään palloa kunnolla.

Myös hienomotoriikka, jota vaaditaan esimerkiksi esineiden järjestelyyn ja purkkien availuun, kehittyy 2-vuotiaana koko ajan.

Listasimme 2-vuotiaalle sopivia leikkejä:

1. Kapteeni käskee…

”Kapteeni käskee”-leikki on klassikko. Ensin valitaan kapteeni, jonka tehtävänä on antaa ohjeita, joita muut leikkijät seuraavat. Kapteenin on joka kerta ennen ohjettaan sanottava ”kapteeni käskee”. Jos sen jättää sanomatta, ohjetta ei ole tarkoitus noudattaa.

Leikkijöiden onkin paitsi tarkoitus seurata ohjeita, myös huomata, milloin kapteeni vain hämää.

Taidot, joita leikki opettaa: motoriset taidot, ohjeiden noudattaminen ja puhuminen.

2. Olohuonesirkus

Temppuilut oman, äidin tai isän kehon varassa ovat mainioita leikkejä 2-vuotiaalle. Lapset rakastavat kiipeillä vanhempiensa päällä, jonka voi samalla jalostaa tehokkaaksi ja hauskaksi liikunnaksi aikuisellekin.

Vinkkejä yhteiseen akrobatiaan olohuonesirkuksessa löydät neuvokasperhe.fi -sivustolta.

Taidot, joita leikki opettaa: motoriset taidot, kuten tasapaino ja kehonhallinta sekä ohjeiden noudattaminen.

3. Leikkejä 2-vuotiaalle: Naamiaiset

Olisiko naamiaisten aika? Kaivakaa kaapeista esiin erilaisia hattuja, vaatteita ja asusteita ja pukeutukaa yhdessä hauskoihin asuihin. Voit antaa lapsen valita sinun asukokonaisuutesi kokonaan.

Pukeutumisleikkiin voi myös yhdistää ”etsi viisi virhettä” -leikin. Leikissä aikuinen pukeutuu jollain tavalla väärin, kuten laittaa sukat käsiin, housut päähän tai laukun kaulakoruksi. Lapsen tehtävänä on etsiä aikuisen asusta viisi virhettä.

Taidot, joita leikki opettaa: luovuus, mielikuvitus, puhuminen ja sosiaaliset taidot.

leikkejä 2-vuotiaalle
2-vuotiaan kanssa voi usein jo leikkiä mielikuvitusleikkejä, kuten kotia.

4. Yksi sinulle, yksi minulle

Jos lapsesi on vaikea jakaa asioita, taitoa voi harjoitella leikin avulla. Tarvitsette molemmille purkit sekä jotain jaettavaa, kuten legopalikoita tai värikyniä. Pyydä lasta jakamaan asiat hänelle ja sinulle vuorotellen sanomalla ”yksi minulle, yksi sinulle”. Tutkikaa lopuksi, millaisia asioita molempien purkkeihin on kerääntynyt.

Taidot, joita leikki opettaa: jakaminen, sosiaaliset taidot ja puhuminen.

5. Temppurata on parhaita 2-vuotiaalle sopivia leikkejä

Rakentakaa yhdessä kotiin monipuolinen temppurata. Tuoleista saa tunneleita, tyynyistä kulkureittejä ja esteitä, maalarinteipistä tasapanoiluviivan… Temppuradassa voi olla myös rasteja, kuten pallojen/pehmolelujen heittäminen laatikkoon tai korkealle sijoitetun ilmapallon läpsäisy hyppäämällä.

Rataa voi kiertää musiikin tahdissa. Aikuinen voi osallistua radan kiertämiseen tai ottaa jollain rastilla toiminnallisen roolin.

Taidot, joita leikki opettaa: motoriset taidot.

6. Mielikuvitusleikki pehmolelulla tai nukella

2-vuotiaana moni lapsi alkaa leikkiä mielikuvitusleikkejä. Voit rohkaista lasta mielikuvitusleikkiin näyttämällä mallia. Juttele lelulle, anna sille leikkiruokaa, pue sille vaatteet tai laita se nukkumaan. Ehdota lasta tekemään samoin.

Taidot, joita leikki opettaa: mielikuvitus ja luovuus, puhuminen, hienomotoriikka ja sosiaaliset taidot.

7. Etsi minulle…

Tässä leikissä lapsen tehtävänä on etsiä aikuisen ohjeilla kodista erilaisia esineitä. Aikuinen voi sanoa esimerkiksi ”etsi minulle jotain pyöreää”, ”etsi minulle jotain pehmeää” tai ”etsi minulle jotain keltaista”.

Taidot, joita leikki opettaa: ohjeiden noudattaminen, ongelmanratkaisukyky, värien, muotojen, ja materiaalien hahmottaminen sekä mielikuvitus.

8. Leikkejä 2-vuotiaalle: Pysähdy, liiku!

Kaikenlaiset leikit, joissa pysähtyminen ja liikkuminen vuorottelevat, kehittävät kaksivuotiasta. Tanssikaa yhdessä, kunnes musiikki pysähtyy, ja jähmettykää patsaiksi.

Jos leikkijöitä on useampi, voitte kokeilla, onnistuisiko liikennevaloleikki:

  • Aikuinen on liikennevalo. Liikennevalon tehtävänä on sanoa käskyjä, kuten ”vihreä valo” (saa liikkua), ”keltainen valo” (täytyy hidastaa) ja ”punainen valo” (pitää pysähtyä).
  • Leikkijät asettuvat viivalle jonkin matkan päähän liikennevalosta, joka asettuu selin leikkijöihin. Kun liikennevalo huutaa ”vihreä valo”, leikkijät saavat tulla häntä kohti. Kun hän huutaa keltainen valo, pitää jo hidastaa. Kun kuuluu huuto ”punainen valo”, leikkijöiden pitää pysähtyä paikoilleen. Samalla liikennevalo kääntyy leikkijöitä kohti. Jos joku liikkuu, hänen on palattava takaisin viivalle.
  • Voittaja on se, joka koskee ensimmäisenä liikennevalon selkää.

Taidot, joita leikki opettaa: itsekontrolli, ohjeiden nouttaminen ja motoriset taidot.

Leikkejä 2-vuotiaalle
2-vuotiaan kanssa voi harjoitella pysähtymistä ja paikallaan oloa esimerkiksi leikillä, jossa tanssitaan, kunnes musiikki pysähtyy.

9. Kylmenee, lämpenee, kuumenee, polttaa

Esineiden etsiminen ja löytäminen tarjoaa kaksivuotiaalle iloa. Valitkaa yhdessä esine, joka lapsen tulee löytää ja käy piilottamassa se jonnekin päin kotia.

Lapsen tehtävä on löytää esine aikuisen antamilla vihjeillä ”kylmenee, lämpenee, kuumenee tai polttaa”. Esineen korkeuteen voi vihjata esimerkiksi sanoilla ”kala” (matalalla), ”koira” (keskitasolla) ja ”lintu” (korkealla).

Voitte myös kokeilla leikkiä toisin päin: lapsi piilottaa ja aikuinen etsii.

Taidot, joita leikki opettaa: kuunteleminen, ongelmanratkaisu, sosiaaliset taidot ja muisti.

10. Postileikki

Postileikki on monipuolinen ajanviete. Ensin askarrellaan postilaatikko. Tarvitsette vanhan kenkälaatikon ja koristelutarvikkeita, kuten maalia, tarroja tai lahjapaperia. Koristelkaa yhdessä laatikko hienoksi ja leikkaa lopuksi kanteen rako, josta posti mahtuu sujahtamaan sisään.

Aikuinen lähettää lapselle postia. Laita kirjekuoriin esimerkiksi erimuotoisia tai -värisiä papereita, valokuvia tai vanhoja kortteja – mielikuvitus on rajana.

Kun lapsi avaa kuoret, voitte yhdessä pohtia niiden sisältöä. Mitä muotoja ja värejä kirjekuorista löytyy? Entä mitä kuvissa tapahtuu?

Postilaatikolla voi myöhemmin leikkiä esimerkiksi postitoimistoa tai sitä voi käyttää kauppaleikeissä rahalippaana.

Taidot, joita leikki opettaa: peruskonseptien, kuten värien ja muotojen ymmärtäminen, mielikuvitus, hienomotoriikka ja puhuminen.

Lähteet: MLL, Leikkipankki, Parents.com, Today’s Parent

Lue myös: Olen se äiti, joka konttaa lapsen perässä tunneleissa ja liukumäessä – mikset sinäkin leikkisi?

Kommentit (2)

myös peilileikki , aikuinen menee seinään päin ja lapsi saa liikkua , vain silloin,kun aikuinen on seinäänpäin , kun aikouinen kääntyy ei saa liikkua yhtään , sama toimii värinä, mitä vaatteeiden väriä on yllä saa liikkua, välillä lapsi saa olla peilinä. puuropata piirretään ulkona rinki, siihen pesät mennään pesään seisomaan rinkiin päin , aikuinen kiertää rinkiä, ja puottaa jonkin lapsen selän taa esim , kepin tai kävyn .. se jolla esine on lähtee pian rinkiä juoksemaan , jotta kerkiää ennemmin pesään, jos ei niin joutuu puuropataan viimensi pataan joutunut voittaa pelin , myös ruutupelit on ihania ulkona, piirretään ruudukko esim 9 ruutua, ei saa astua ruutujen viivoille, jos astuu se on tee ja jos ei se on kahvia, vanhempi lapsi voi sulkea silmänsä yrittäessään olla astumatta viivalle

Kirjasto-leikki on myös mukava leikki lasten kanssa.

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X