Miten toimisin, kun lapsi ihastuu? Vältä nämä 5 virhettä
Lapsen romanttisille tunteille ei saa nauraa, eikä niitä saa tuomita, vaikka lapsi olisi ihastunut samaan sukupuoleen. Selvitimme, miten vanhemman pitäisi toimia, kun lapsi ihastuu, ja miten ihmissuhdetaitoja voi opettaa eri ikäisille lapsille.
Lapsen ihastuminen kaveriinsa voi herättää vanhemmissa hämmennyksen tunteita. Moni lapsi kuitenkin ihastuu kaveriinsa, omaan vanhempaansa tai vaikkapa pop-tähteen. Tämä on normaalia, sillä lapsi opettelee ihastusten avulla erilaisia ihmissuhteita ja tunteiden ilmaisemista.
Näiden vinkkien avulla tuet lapsen seksuaalisuuden kehittymistä ja vältät viattomat mokat, jotka voivat nolata ihastuneen lapsen.
1. Älä tenttaa, vaan kysele hienovaraisesti
Leikki-ikäinen voi kertoa ihastuksestaan iloisen avoimesti. Kouluikäinen tai teini taas voi salailla asiaa, koska se tuntuu intiimiltä, jännittävältä ja nololta.
Lapsen käytös voi muuttua erikoiseksi ihastuksen seurassa. Hän voi hihittää hysteerisesti tai kiusata tätä, koska yrittää sekä saada huomiota että peittää tunteensa.
Kun huomaat lapsessa ihastumisen merkkejä, odota, haluaako hän puhua asiasta, sillä suorat kysymykset voivat tuntua ahdistavilta. Ole hienovarainen ja kysy, kenen kanssa hän tykkää leikkiä, ja haluaisiko hän kutsua jonkun lempiystävän kylään?
2. Älä naura tai paheksu
Lapsen ihastukselle nauraminen on pahin virhe, jonka vanhempi voi tehdä. Ihastumisesta ei saa tehdä vitsiä eikä edes leikkimielisen kiusoittelun aihetta.
Ihastukset ovat tärkeitä lapsen tunne-elämän, seksuaalisuuden ja itsetunnon kehittymisen kannalta. Vanhemman on suhtauduttava ihastukseen kunnioittavasti, vaikka se naurattaisi suloisuutensa vuoksi.
Lapset voivat ihastua myös samaa sukupuolta oleviin kavereihinsa. Tämä on luonnollista, sillä tykkääminen ja rakastaminen ovat lapselle usein samaa, ihanaa tunnetta. Jos vanhempi tuomitsee ihastuksen, lapsi voi tuntea häpeää ja hämmennystä, sillä hän ei ymmärrä, miksi toisesta pitäminen on väärin.
3. Älä yllytä yksipuolista ihastusta
Lasta on helpompi tukea, kun tiedät, vastaako ihastuksen kohde tunteisiin. Yksipuolinen tykkääminen voi aiheuttaa ongelmia, sillä lapsi voi hakea ihastuksensa huomiota kiusaamalla tai lahjomalla.
Yksipuolista ihastusta ei saa yllyttää, vaan lapselle pitäisi selittää, millaista tasavertainen tykkääminen on. Kerro, että isä ja äiti ovat toisilleen kivoja, koska molemmat pitävät toisistaan. Voit myös puhua suhteista yleisellä tasolla ja sanoa, että jos toinen ei tunnu tykkäävän, on parempi etsiä muita kavereita.
4. Älä anna lapsen paijata liian rajusti
Alle kouluikäiset ilmaisevat tunteensa usein voimakkaasti. Pikkulapsi voi halailla ja pussailla ihastustaan estoitta, ja otteet voivat olla tahattoman kovakouraisia.
Jos lapsi ilmaisee tykkäämisensä fyysisesti, hänelle pitää selittää, etteivät kaikki pidä siitä. Kerro, että yllätyspusu voi pelästyttää toisen, ja kaikki haluavat olla välillä rauhassa.
Jos paijaaminen on rajua, opeta lapselle muita tapoja ilmaista tunteitaan. Ihastuksensa voi näyttää myös avuliaisuudella ja kauniilla sanoilla.
5. Älä väheksy sydänsuruja
Lapsen sydänsuruihin pitää suhtautua kunnioittavasti. Älä vitsaile, jos lapsen romanssi kuihtuu, äläkä mitätöi sitä tokaisemalla, että älä tuollaista viitsi itkeä.
Kuulostele, haluaako lapsi puhua tapahtuneesta. Jos hän on sulkeutunut, käsittele aihetta epäsuorasti. Kerro, että maailmassa on niin paljon erilaisia ihmisiä, etteivät kaikki voi tykätä toisistaan yhtä paljon. Se, että yksi ihminen ei pidä sinusta, ei tarkoita, ettet voisi olla monen muun mielestä kiva.
Anna lapselle aikaa surra, mutta älä anna hänen eristäytyä. Tehkää yhdessä mukavia asioita ja varmista, että lapsi tapaa kavereitaan, joiden seurassa hän tuntee olevansa pidetty.
Jaa oma kokemuksesi