Lapsen kehitys 30.03.2017 Päivitetty 13.08.2019

Näistä merkeistä tiedät, että lapsesi rakastavat toisiaan – nahistelusta huolimatta

Nahistelu, yhteiset salaisuudet, pienemmän puolustaminen ja isomman ihannointi. Kaikki nämä ovat sisarusrakkauden merkkejä. Kuinka monta suloista ja raivostuttavaa piirrettä tunnistat omista lapsistasi?

Teksti
Janica Brander
Kuvat
iStock

Sisaruus on usein elämämme pisin ihmissuhde. Koska sisarus on tuttu ja turvallinen, häneen puretaan myös ärtymystä. Rakkaus saa lapset nahistelemaan, mutta myös puolustamaan toisiaan.

Listasimme merkit, jotka kertovat sisarusten syvästä rakkaudesta.

1. Sisarukset nahistelevat keskenään…

Kyllä vain, sisarusten kilpailu ja nahistelu kertovat läheisyydestä. Sisarukset harjoittelevat keskenään sosiaalisia pelisääntöjä ja vuorovaikutusta. Mitä tutumpi toinen on, sitä helpommin hänelle voi näyttää myös ikävät tunteet.

Tutkimusten mukaan sisarusten riitely on usein pahimmillaan, kun vanhempi sisarus on 13-vuotias ja murrosiän kynnyksellä, mutta pienempi vielä selvästi lapsi. Kodin ulkopuolinen maailma alkaa hämmentää teiniä, ja hän purkaa ahdistustaan turvalliseen kohteeseen, omaan sisarukseensa.

Lue myös: Mitä tehdä, kun sisarukset riitelevät koko ajan? Perheterapeutti vastaa

2. …mutta pyytävät toisiltaan anteeksi

Sisarrakkaus on täynnä suuria tunteita hellyydestä ärsyyntymiseen ja katumukseen. Vaikka läheiset sisarukset riitelisivät rajusti, he pyytävät toisiltaan myös anteeksi.

Murrosiässä kynnys anteeksi-sanan sanomiseen voi tosin olla korkea. Tällöin katumus ilmaistaan usein teoilla. Rakas riitakumppani pyydetään seuraksi katselemaan elokuvaa tai pelaamaan sählyä, ja rähinä unohtuu itsekseen.

Keskustele: Lasten riidat, millainen käytös on sallittua?

3. Sisarukset puolustavat toisiaan

Vaikka rakastavat sisarukset riitelevät välillä rajusti, he eivät hyväksy sitä, että muut haukkuvat heidän siskoaan tai veljeään. Sisarusta puolustetaan, sillä kun toista kiusataan, myös toiseen sattuu.

Isompi sisarus ottaa usein suojelijan roolin. Hän saattaa härnätä pienempäänsä, mutta hänen puolustusjärjestelmänsä aktivoituu, jos joku ulkopuolinen yrittää samaa.

Lue myös: 10 syytä, miksi olet erityisen onnekas, jos sinulla on isosisko

4. Sisarukset kehuskelevat toistensa saavutuksilla

Kun lasten välillä vallitsee kiintymys ja kunnioitus, he ilmaisevat sen kehuskelemalla toistensa saavutuksilla. Pienet katsovat isompaa sisarusta ylöspäin ja rehentelevät kavereilleen tämän taidoilla.

Sisko tai veli on maailman paras skeittaaja, leipuri tai laulaja, ja vanhemmasta sisaruksesta voi tulla pienemmälle suorastaan idoli. Valitettavasti fani toistaa usein myös esikuvansa hölmöilyt.

Lue myös: 10 syytä, miksi olet erityisen onnekas, jos sinulla on pikkusisko

5. Sisarukset toimivat tiiminä – myös sinua vastaan

Läheisistä sisaruksista hioutuu tiimi, joka puhaltaa yhteen hiileen. He auttavat toisiaan kotiaskareissa ja opettavat toisilleen uusia leikkejä ja taitoja.

Joskus pikkuväki tosin liittoutuu yhdessä vanhempiaan vastaan. Kun toinen ilmoittaa, ettei hän halua lähteä ulos, toinen lisää vettä myllyyn ja alkaa riisua haalariaan, koska kaveria ei jätetä.

Iän myötä tuki muuttuu entistä enemmän henkiseksi. Tutkimusten mukaan etenkin vanhemmat miehet ovat tunne-elämältään tasapainoisempia, jos heillä on sisarus. Sisarusrakkaus kannattelee kriiseissä, vaikka sisarukset eivät tapaisi usein.

6. Sisaruksilla on yhteinen mielikuvitusmaailma

Amsterdamin yliopiston tutkimuksen mukaan kaksoset ja läheiset sisarukset kehittävät usein yhteisen kielen. Salakielen lisäksi sisaruksilla voi olla kokonainen mielikuvitusmaailma, jota muut eivät ymmärrä. Lapsuusaikana syntyneitä sisäpiirijuttuja voidaan viljellä vielä aikuisena.

Välillä lapset tuntuvat kommunikoivan keskenään sanattomasti. Tämä ei kuitenkaan johdu mystisestä telepaattisesta yhteydestä. Mitä läheisempiä sisarukset ovat, sitä paremmin he oppivat tunnistamaan toistensa ajatukset pienistäkin eleistä.

Keskustele: Pitäisikö sisarusten olla välillä muidenkin kanssa?

7. Sisarukset ikävöivät toisiaan

Mitä tiiviimpi sisarusten suhde on, sitä syvemmin he kaipaavat toisiaan. Kun isompi sisarus siirtyy samasta päiväkodista kouluun, ero voi olla pienemmälle rankka paikka.

Vaikka kaipaus ei ole mukava tunne, se osoittaa, että lapset välittävät toisistaan.

Keskustele: Sisarukset eri ryhmiin päiväkodissa, ikävöivätkö he toisiaan?

8. Sisarukset hellivät toisiaan

Rakastavat sisarukset ilmaisevat toisilleen fyysistä hellyyttä. Oudossa seurassa sisarusta napataan kädestä, jotta olo olisi turvallinen, eikä pusuja säästellä riemukkaina hetkinä.

Isompi sisarus voi myös hoivata pienempää kuin vauvaa, vaikka tämä olisi ohittanut vaippaiän aikoja sitten.

Lähteet: Connections, Huffington Post, Lifehack, NCBI, Psychologies, Thought Catalog

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X