Lapsen kehitys 22.12.2016 Päivitetty 26.06.2023

Näitä ohjelmia ja lauluja taaperot vaativat yhä uudestaan ja uudestaan

Taaperot mieltyvät aikuisen näkökulmasta mitä yllättävämpiin kappaleisiin, kirjoihin tai ohjelmiin. Ja sitten niitä kuunnellaan tai katsotaan todellisella antaumuksella.

Teksti
Lilli Berghäll
Kuvat
iStock

Kaksivuotiaan lemppari on Jari Sillanpään Sinä ansaitset kultaa, hän laulaa mukana täysillä. Muuten onneksi iltasatu vaihtelee, samoin iltalaulut ja lempiohjelmat.”

”Kolmevuotias katsoisi jatkuvasti Ryhmä Hauta. Hän vastaa kysymyksiin ja puhuu ohjelman tyyliin: ’Hauhauu onnistuu!’ ja ’Hyvin kävi!’, jos hän vaikkapa kompuroi. Tällä teemalla ovat synttäritkin tulossa kohta – mitäpä ei äiti lapsensa eteen tekisi…”

”Kohta 2-vuotiaan lempiohjelma on ehdottomasti Pikku Kakkosen Taavi Tiikeri. Sitä jaksaisi katsoa aamut ja illat. Toinen suosikki on Tjäreborgin mainos. Aina kun tv avataan, ensimmäisenä kuuluu suusta ’tsäh tsäh tsäh’. Ai että sitä riemua, kun mainos sattuu kohdalle!”

”Meidän 4-vuotias poika tanssii sohvalla Peto on irti -kappaleen tahtiin ja 2-vuotiaalle neidille taas kelpaa vain ja ainoastaan Let it go.”

”Kahdeksankuinen ei vielä niinkään lastenohjelmia katsele, mutta leikkitouhut keskeytyvät, kun telkkarista tulee Trivagon tai Tjäreborgin mainos. Myös Emmerdalen tunnari uppoaa ja saa hihkumaan.”

Yllättävät suosikkibiisit

Meillä on vasta vähän päälle kolmikuinen poika, ja ainoa laulu, jonka kuunteluun hän rauhoittuu, on Hei Muumit. Se pitää laulaa, ei kuunnella Youtubesta, ja sitä pitää laulaa ’Ei muumitaloa lukita yöksi’ -kohdasta kohtaan ’Hei muumit, hei muumit, hei muumit’, jonka jälkeen aloitetaan heti alusta.”

”Madafakin darra, Huuda!, Jump… näitä tyttö, kohta 2, on kuunnellut viimeiset puoli vuotta. Nyt äidin iloksi mukaan on kelpuutettu myös lastenlauluja.”

”Pikkuneidon (kohta 3 vuotta) suosikkibiisit ovat ’immoläppä’ (The Lion sleeps tonight), ’kamiböö’ (The Gummy Bear song) ja Titi Nallen bussilaulu. Ohjelmista ’Yhmähau’, ’Masha ja kaahu’ ja ’Pispa possu’.”

”Kolmevuotiaan tytön kanssa lauletaan päivittäin Tuiki tuiki tähtönen ja Ihhahhhaa, 5-vuotias poika taas tykkää kuunnella Antti Tuiskun Sata salamaa.”

Lue myös: 7 syytä, miksi lapsen kannattaa harrastaa musiikkia

Ryhmä Hau villitsee

”Ehdoton suosikki 3-vuotiaalla on Ryhmä Hau. Poika katsoo sitä usein netistä, joten sitä sitten rallatetaan englanniksi ’pou patsiu, pou patsiu!’”

”Tyttö, 1 v 6 kk, katsoo Youtubesta raveja… Heppatyttö viimeisen päälle!”

”Jake ja Mikä-mikä-maan merirosvot -tunnuskappale. Sitä ollaan katsottu dvd:ltä monta monta kertaa, ja laulu on se paras kohta. Se on kyllä sellainen korvamato, että äiti ja isäkin huomaamattaan laulavat mukana siivouksen ohessa…”

Kohta 3-vuotiaan pojan lempiohjelma on ehdottomasti Ryhmä Hau ja uutta jaksoa odotetaan aina intopinkeenä. Tällä hetkellä hyvinä kakkosina tulevat Lauri kilpa-auto ja Postimies Pate. Musamaku on hieman rajoittunut – nimittäin siihen yhteen ja samaan Fröbelin palikoiden ensimmäiseen levyyn, joka on perintöä äidin lapsuudesta. Välillä meinaavat automatkat tuntua loputtoman pitkiltä, kun mitään muuta ei suostuta kuuntelemaan.”

”Pojan, 7, ja tytön, 6, lempihenkilö on Jethro Rostedt. Päivittäin puhutaan Jethrosta ja yhdessä katsotaan ohjelmat. Ja pitäisi äidin mennä töihinkin Jethrolle. Ja tokikin pojan synttäreille lähtee Jethrolle kutsu!”

”Meillä Palomies Sami on ehdoton suosikki. Sami (palomieslelu) auttaa myös erinäisissä kotiaskareissa. Poikani huutaa vain ’tuu Sami auttamaan!’ ja Sami onkin esimerkiksi nostanut lapseni housuja.”

Lue myös: Lapsen hassuin leikki

Samat kirjat monta kertaa päivässä

Meidän yksivuotias tykkää ihan tajuttomasti kirjasta Markon moottoripyörä. Luen sen päivässä ainakin 20 kertaa ja osaan lausua sen ulkomuistista. ’Moottoripyörä verraton Markon kallein aarre on…’”

”Kaikki kirjat, missä lapsesta tulee isosisko. Kaksivuotias tytär haaveilee isosiskoksi tulemisesta ja kertoo aina tutuille, että äidin mahassa on vauva. Yritä siinä sitten peitellä kesän aikana kasvanutta makkaramahaa ja uskotella, ettei ole raskausmaha.”

Lue myös: Lukeminen kehittää lapsen sosiaalisia taitoja – 7 syytä lukea lapselle

Vanhemmatkin osaavat ulkoa

”Robinin Boom Kah soi meillä niin usein, että sanat osataan jo ulkoa. Ikää pienellä Robin-fanilla on vuosi ja kahdeksan kuukautta.”

”Ohjelmista niiiiiiin, niin, niin ärsyttävä on Mimi ja Kuku. Toinen puhkikulutettu, ei sentään yhtään niin ärsyttävä, on Masha ja karhu.”

”Tytöille (3 ja 5) tällä hetkellä in on Frozen ja Taakse jää -kappale. Ei ole väliä, millä kielellä se esitetään, ja isompi kysyykin välillä, että millä kielellä haluat äiti laulun kuulla.”

”Laulan joka ilta 2-vuotiaalle pojalleni ’autolla ajetaan varovarovasti’, mutta vaihtelevalla alulla. Käydään läpi milloin iskän scaniat, mummun volkkarit, hoitotädin mersut, paapan nissanit, äitin alfa romeot, kummisedän bemarit… joka ilta näitä saisi laulaa kymmenillä eri aluilla. Vähän tulee korvista ulos.”

Lue myös: Esikko, äityli, masuasukki… Kokosimme ärsyttävimmät äitiystermit, käytätkö näitä?

Lähde: Kaksplussan Facebook-ryhmä

Juttu on julkaistu Kaksplussassa 11/16.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X