Lapsen kehitys 26.09.2019 Päivitetty 26.06.2023

Painopeitto lapselle? Käyttöaika 20 minuuttia, vain aikuisen valvonnassa – lue toimintaterapeuttien vinkit

Lasten painopeiton käytöstä ei juuri tutkimuksia ole. Kysyimme Uuden lastensairaalan toimintaterapeuteilta, mitä pitää ottaa huomioon, jos harkinnassa on painopeitto lapselle.

Teksti
Piia Sainio
Kuvat
iStock, valmistajat ja toimitus

Moni aikuinen hankkii itselleen painopeiton, koska sen sanotaan helpottavan nukahtamista ja parantavan unenlaatua. Jos harkitset painopeittoa lapselle, kannattaa olla tietoinen muutamista seikoista.

Uuden lastensairaalan toimintaterapeutit listasivat, mitä pitää ottaa huomioon painopeiton käytössä lapsella.

Painopeitto lapselle: Peitto ei saa olla liian painava

Liian painava painopeitto ei sovi lapselle. Lapsen painopeiton suhteen on syytä olla tarkempi kuin aikuisen.

Kolmekiloinen painopeitto käy noin 30-kiloiselle lapselle. Nyrkkisääntö on, että peiton olisi hyvä olla enintään 10 prosenttia lapsen kehon painosta.

Jos lapsi siis painaa 20 kiloa, painopeiton tulee olla kaksikiloinen tai kevyempi.

Painopeitto auttaa joitakin lapsia, ei kaikkia

Painopeitto ei sovi kaikille lapsille. Levottomat lapset, joilla on paljon energiaa ja vaikeuksia rauhoittua, saattavat hyötyä painopeiton käytöstä. Painon tunne auttaa hahmottamaan oman kehon rajoja. Näin se voi helpottaa nukahtamista.

On tapauskohtaista, hyötyykö lapsi painopeiton käytöstä vai ei. Jotkut ottavat sen välittömästi omakseen, joillekin siitä ei ole sen suurempaa hyötyä.

Lastensairaalassa painopeittoja ovat käyttäneet erityisesti yliaktiiviset lapset, jotka hyötyvät syvätuntoaistimuksista. Ne ovat kehollisia kokemuksia, jotka tasapainottavat lapsen vireystasoa.

Myös tuntoaistimuksille yliherkälle lapselle painopeitto voi sopia, ja hän voi saada hyötyä syvätuntoaistimusten rauhoittavasta vaikutuksesta.

Painopeittoa saa käyttää lapsella vain lyhyitä aikoja kerrallaan

Painopeiton käyttö lapsella kannattaa aloittaa vähitellen totuttelemalla. Seuraa, miten lapsi reagoi peittoon. Jos painava peitto ahdistaa lasta, sen käyttöä ei kannata jatkaa.

Yöunille painopeittoa ei ole tarkoitettu; yön ajaksi se pitää vaihtaa tavalliseen peittoon. Painopeittoa saa käyttää lapsella vain 20 minuuttia nukahtamisen helpottamiseksi.

Aikuisen pitää olla lähellä

Aikuisen on aina valvottava vieressä, kun lapselle on laitettu painopeitto päälle. Kun lapsi on nukahtanut, painopeitto otetaan pois.

Erityisen tarkkana pitää olla sen suhteen, että paino jakaantuu tasaisesti lapsen keholle niin, ettei peitto mene kasvoille.

Painopeitto Clas Ohlson

Clas Ohlsonin valikoimiin on tullut syyskuussa 2019 kolmekiloinen lasten painopeitto, joka käy 30 kiloa tai sitä painavammalle lapselle. Kevyempiä painopeittoja löytyy useista verkkokaupoista, muun muassa Tikkiteamista ja Senso-Rexistä.

Painopeitto lapselle: Ompelutaitoinen tekee itse

Pieni painopeitto on mahdollista tehdä myös itse. Täytteeksi voi laittaa vaikkapa makaroneja. Tärkeintä on varmistaa, ettei peitto ole liian painava lapsen painoon nähden ja että paino jakaantuu tasaisesti.

Painon tasaisen jakaantumisen voi varmistaa sillä, että tekee peittoon pieniä taskuja, jotka pitävät täytteen paikoillaan.

Alla olevan kuvan painopeitto on tehty päiväkoti-ikäiselle lapselle päiväunikäyttöön, koko on noin 50 x 100 cm. Peitto on tikattua, paksua puuvillaa, johon ommellut taskut on täytetty kevyesti ohranjyvillä. Tikatun peiton päällä on collegekankaasta tehty pehmeä päällinen. Collegekangas on nurin päin, jotta se olisi mahdollisimman pehmeä ihoa vasten.

Auto on leikattu toisesta kankaasta ja sen alle on piilotettu helmiä. Niitä voi pienin sormin pujotella pitkin autoa siinä vaiheessa, kun paikallaan pysyminen ja lepääminen tuntuu vaikealta.

Itse tehty painopeitto

Pientä painopeittoa voi pitää myös istuessa sylissä.

Lue myös: Lapsen painopeitto on helppo tehdä itse – lue ohje, joka voi pelastaa perheesi yöunet!

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X