Lapsen kehitys 18.02.2019 Päivitetty 26.06.2023

Taapero kaatuilee paljon – Nämä 5 asiaa voivat selittää tasapaino-ongelmat

Lapset kaatuilevat paljon, ja se on täysin normaalia. Jos tasapaino horjuu erityisen usein, on kuitenkin hyvä sulkea pois yleisimmät syyt kaatuilulle.

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
iStock

Kaikki lapset kaatuilevat kävelemään opetellessaan, ja toiset vielä pitkään itse taidon opittuaankin. Kävely harjoittaa myös tasapainoa ja raajojen koordinointikykyä, joka kehittyy pikkuhiljaa. Jos lapsi kaatuilee paljon normaalia enemmän, on tarpeen pohtia, mistä se voisi johtua.

Listasimme yleisimmät syyt kaatuiluun ja tasapainon menettämiseen.

Korvatulehdus

Lapset, joilla on korvien kanssa ongelmia, kuten tulehduksia tai nestettä, ovat usein kömpelömpiä kuin toiset lapset. Joskus korvatulehdus ei edes anna muita näkyviä oireita kuin huonon tasapainon. Tasapainoelin sijaitsee korvassa, ja jos korva on tulehtunut, on mahdollista, että myös tasapaino horjuu.

Näköongelmat

Toinen syy, joka voi selittää lapsen kaatuiluja, on ongelmat näön kanssa. Erityisesti syvyysnäköön liittyvät ongelmat vaikuttavat taaperon kävelyyn.

Kasvupyrähdykset

Joskus tuntuu, että lapset kasvavat kuin silmissä – ja se on aivan totta. Kun lapselle tulee kasvupyrähdys, tulee hänen löytää tasapainon keskiönsä uudelleen. Vie aikaa, ennen kuin lapsi oppii koordinoimaan pidempiä raajojaan yhteistyöhön. Tällöin lapsi voi kompastella erityisesti omiin jalkoihinsa, mikä on aivan normaalia.

Liian pienet kengät

Lapset kasvaavat kovaa vauhtia. Ennen kuin huomaatkaan, he ovat kasvaneet ulos vanhoista vaatteistaan ja kengistään – ja on taas aika suunnata ostoksille. Tasapaino-ongelmia voivat aiheuttaa liian kireät kengät, jolloin jalkojen asento vääristyy eikä ole tukevasti kengän pohjaa vasten. Myös pelkkä jalkojen epämukava olo voi aiheuttaa sen, että kävely ei yhtäkkiä sujukaan.

Väsymys

Joskus kaatuilun selittää yksinkertaisesti väsymys. Pidä kirjaa siitä, missä tilanteissa lapsi näyttää kompastelevan tavallista enemmän. Jos näyttää siltä, että tasapaino horjuu aina tiettyyn aikaan päivästä, kyse voi olla siitä, että lapsi on väsynyt ja tarvitsee torkut.

 

Jos kaatuiluun ei löydy syytä, se ei ala vähenemään lapsen kasvaessa tai epäilet kyseessä olevan jotakin mahdollisesti vakavampaa, kannattaa ottaa yhteys neuvolaan tai lääkäriin. Erityisesti silmien katsominen eri suuntiin, yletön silmien räpyttely tai törmäily seiniä päin voi kertoa piilevästä ongelmasta.

Jos lapsen käytös muuttuu esimerkiksi jonkin tapaturman, kuten putoamisen jälkeen, on aina toimittava nopeasti.

Lähde: World of moms

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X