Lapsen kehitys 03.06.2024

Vuoden ja kahdeksan kuukauden ikäinen taapero seuraa vanhempiensa esimerkkiä ja haluaa touhuta heidän kanssaan jatkuvasti

Kotitöihin osallistumisella voi olla yllättäviä vaikutuksia pienenkin lapsen kahitykseen.

Teksti
Beda Salmi
Kuvat
iStock

Kohta kaksivuotias taapero kaipaa vanhempiensa seuraa ja nauttii siitä. Yhteinen tekeminen on lapselle tärkeää, koska hän oppii paljon vanhempiaan seuraamalla.

Motorinen kehitys | Näin taidot karttuvat

Vauhti vain kasvaa, kun vuoden ja kahdeksan kuukauden ikäinen lapsi alkaa ottaa juoksuaskelia. Myös portaiden kiipeäminen voi tässä iässä onnistua, mutta alaspäin tulemisessa saattaa olla vielä hankaluuksia ja lapsi voikin tarvita siinä apua.

Tässä iässä taapero myös harjoittelee hyppimistä, pallon heittämistä ja potkimista. Nämä taidot opitaan kuitenkin usein kunnolla vasta kahden vuoden iässä.

Asiaa ruokailusta | Syökö lapsesi huonosti?

Lapsen ruokailutottumukset muuttuvat ensimmäisen ja toisen ikävuoden välissä suuresti. Ruokahalu saattaa vähentyä huomattavasti toisen ikävuoden aikana. Tämä johtuu siitä, että taaperon painonnousu hidastuu ja ruokahalu pienenee. Muutos on kuitenkin yksilökohtaista ja ruokahalu voi myös vaihdella päivästä toiseen.

Jotta ruokailu menisi mahdollisimman sujuvasti, voit käyttää näitä keinoja apuna:

  • Anna lapsen ensin syödä itse ja auta häntä vasta myöhemmin.
  • Syö yhdessä lapsen kanssa tai istu hänen vieressään.
  • Totuta lapsi uuteen ruokaan tarjoamalla sitä ensin vain pienen palasen. Tarjoa uuden ravinnon kanssa tuttua ruokaa.
  • Yritä pitää ruokailuajat säännöllisinä.
  • Anna lapselle aikaa lopettaa leikki ennen ruokailua.
  • Pyri rauhoittamaan ruokailutilanne vain syömistä ja jutustelua varten.

Fyysinen kehitys | Omaan kehoon tutustuminen alkaa

Tässä iässä taaperoa alkaa hiljalleen usein kiinnostaa oma keho ja sen tutkiminen. Taapero saattaa tutkia itseään koskettelemalla myös omia genitaalialueitaan, joka on aivan normaalia.

Jos taapero koskettelee itseään julkisella paikalla, voit kertoa hänelle, että sitä tehdään vain kotona. Voit yrittää myös hieman kääntää lapsen ajatuksia muualle toisella tekemisellä tai asialla. Sinun ei tarvitse kommentoida koskettelua muuten mitenkään.

Lue myös: Lapsella on jatkuvasti käsi housuissa – miten siihen pitäisi suhtautua? Seksuaalikasvattaja kertoo

Lapsen tärkeimmät ihmiset | Arkinen yhdessä puuhailu on tärkeää

Taapero on usein hyvin kiinnostunut vanhempiensa touhuista ja seuraakin niitä tarkkaavaisesti. Lapsilla on luonnollinen halu hakeutua itselle merkityksellisen ihmisen kanssa vuorovaikutukseen, joten vanhempi saa usein arkisiin puuhiin reippaan seuralaisen. Seuraan hakeutuessa taapero usein matkii vanhempaa ja oppii sen kautta paljon uutta.

Lasta ei kannata kieltää jatkuvasti tekemästä asioita, koska siitä voi syntyä negatiivisen vuorovaikutuksen kehä. Samalla sivuutetaan hyvä oppimisen ja yhdessäolon mahdollisuus.

Jo pienen lapsen lapsen kehitykselle on tärkeää päästä touhuilemaan yhdessä vanhemman kanssa myös arkisten asioiden parissa. Voitkin hyvin antaa taaperon osallistua kanssasi kotitöihin kuten pyykkäämiseen, ruoanlaittoon tai tiskaamiseen. Monesti lapsi innostuu oikeiden kotitöiden tekemisestä ja toiminta on hänelle hyvin palkitsevaa.

Panosta positiiviseen vuorovaikutukseen lapsesi kanssa. Muista leikkiä, laulaa, syleillä, touhuta ja lorutella lapselle. Yhteinen tekeminen tuo iloa kaikille ja taapero tuntee itsensä tärkeäksi ja huomioiduksi.

Kun aikuinen toimii mallina yhdessä puuhatessa, lapsen vuorovaikutustaidot ja tunnesäätely kehittyvät. Myös lapsen kielelliset taidot voivat kehittyä, kun aikuinen sanoittaa samalla omaa ja lapsen tekemistä. Esimerkiksi nimeämisen taidot, puheen ymmärtäminen sekä tuottaminen parantuu. Samalla myös motoriset taidot saavat hyvää harjoitusta.

Lähteet: Babycenter, MLL, Lisäksi lähteinä on käytetty Kaksplussassa aiemmin julkaistuja asiantuntijahaastatteluja.

Lue myös: Pienikin lapsi kannattaa laittaa kotitöihin – sillä voi olla yllättäviä vaikutuksia kehitykseen

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X