Lapsen kehitys 30.05.2024

Vuoden ja seitsemän kuukauden ikäinen taapero tykkää liikkua takaperin eikä aina malttaisi mennä nukkumaan

Tässä iässä lapsen mielikuvitus kehittyy harppauksin, mikä tuo leikkiin täysin uusia ulottuuvuuksia.

Teksti
Beda Salmi
Kuvat
iStock

Vajaan kahden vuoden isässä lapsi on todellinen touhottaja, joka viihtyy omissa leikeissään entistä pidempään. Hän jaksaa nyt touhuta tovin itsekseenkin eikä yleensä enää vaadi vanhempiaan jatkuvasti vierelleen. Kokeakseen olonsa turvalliseksi, hän kuitenkin tarvitsee aikuisen edelleen lähietäisyydelle.

Mielikuvitus valloilleen | Näin leikki kehittyy 1 v 7 kk iässä

Jos lelut eivät aikaisemmin ole kiinnostaneet taaperoasi, tässä iässä se saattaa muuttua. Kun lapsi lähestyy kahden vuoden ikää, myös leikkiminen kehittyy. Lapsi alkaa pikkuhiljaa leikkiä mielikuvitusleikkejä, joissa lelut ovat erilaisissa tilanteissa. Leikeissä voi alkaa näkyä tuttuja hetkiä arjesta: tässä iässä lapsi ottaa leikkiin usein tilanteita omasta elämästään tai näkemistään asioista.

Vaikka lapsi leikkii aiempaa itsenäisemmin, kaipaa hän leikkiin edelleen usein seuraa. Leikkiminen tuntuu mieluisammalta ja taapero saa siitä enemmän irti, kun hänen kanssaan leikkii toinen lapsi tai aikuinen.

Motorinen kehitys 1 v 7 kk iässä | Liikkuminen monipuolistuu

Taapero jatkaa fyysisten rajojensa kokeilua ja haastaa kehoaan erilaisilla tavoilla. Vuoden ja seitsemän kuukauden ikäinen lapsi todennäköisesti nauttii esimerkiksi kävelystä eri suuntiin, juoksun harjoittelusta ja kiipeilystä. Nämä erilaiset liikkumisen muodot kehittävät hänen motorisia taitojaan.

Kun taaperon vauhti kiihtyy kovaksi mutta kehonhallinta ei ole vielä paras mahdollinen, hän saattaa kaatuilla ja menettää usein tasapainonsa. Tässä iässä taaperolla ei ole vielä ymmärrystä etäisyyksistä eikä hän välttämättä osaa pysähtyä niin nopeasti kuin pitäisi. Tämän takia kannattaa kotona kiinnittää erityistä huomiota turvallisuuteen, pehmustaa huonekalujen teräviä kulmia ja laittaa portaikkoon aidat.

Potta tutuksi | Kuivaksi oppimisella ei ole kiire

Lapsi on valmis pottatreeniin, kun hän itse osoittaa kiinnostusta potalla käymistä kohtaan. Usein kiinnostus alkaa noin parin vuoden iässä, mutta tämä vaihtelee yksilöllisesti. Pottatreeni kannattaa aloittaa elämäntilanteessa, jossa ei ole tapahtumassa suuria muutoksia.

Harjoittelu kannattaa aloittaa luomalla rutiineja. Potalla käydään aamuin illoin ja ilman erityisempiä suorituspaineita. Kun tämä sujuu, voi pottailua alkaa harjoittaa useammin esimerkiksi ruokailun jälkeen päivällä.

Älä kuitenkaan pakota lastasi väkisin potalle. Jos pottatreeni pelottaa lasta, kannattaa ottaa treenitauko. Tällöin lapsi ei ole luultavasti vielä valmis aloittamaan harjoittelua, vaan sitä kannattaa yrittää myöhemmin uudelleen.

Muistakaa myös iloita potalla tulleita onnistumisia – jos niitä ei aina tule, se ei haittaa.

Lue lisää: 12 yleistä kysymystä pottatreenistä – näin saatte pottailun onnistumaan!

Taaperon kasvatus | Käytä käskyjen sijaan kompromisseja

Rajojen asettaminen täytyy tehdä selkeästi ja yksinkertaisesti, koska vuoden ja seitsemän kuukauden ikäinen taapero ei pysty seuraamaan kuin muutamia perusodotuksia. Pidä sääntöjen noudattaminen siis johdonmukaisena, jotta taaperosi ymmärtää ne helpommin.

Muista kohdella lastasi samalla tavalla kuin toivoisit, että sinua kohdellaan: yritä käskyjen sijaan käyttää kompromisseja ja tuo asiat esille lempeästi. Muista, että lapsesi kehittyy jatkuvasti, mutta omaan tahtiinsa, etkä voi odottaa hänen aina toimivan toivomallasi tavalla.

Taaperon uni | Rauhaton nukkumaanmenijä

Ovatko illat muuttuneet vaikeiksi eikä lapsesi nukkumaanmeno tunnu sujuvan? Ei huolta – tämä on taaperoiässä hyvin normaalia.

Vuoden ja seitsemän kuukauden ikäinen taapero alkaa hiljalleen ymmärtää, että maailmassa tapahtuu asioita myös ilman häntä esimerkiksi nukkumaanmenon jälkeen. Television ääni ja vanhempien puhe saattavat aiheuttaa lapsessa turhautumisen tunteita, koska hän haluaisi itsekin olla hereillä ja osallistua muiden puuhiin.

Jotta nukkumaanmeno olisi helpompaa, kannattaa aktiviteetteja illan lähestyessä rauhoittaa. Kerro lapsellesi mitä ilta tuo tullessaan sanoittamalla illan kulua esimerkiksi näin: ”Kohta on hampaiden pesun aika.” Kun taaperolle puhutaan toistuvista, päivittäisistä toiminnoista, hän oppii yhdistämään mielessään tapahtumat ja ajan keskenään.

Vältä sitä, että iltarutiini pitkittyisi, aseta selkeät rajat ja pidä niistä kiinni. Kun päiväjärjestys on likimain sama arkena ja viikonloppuna, nukahtaminen sujuu yleensä sopusammin.

Lue lisää: Miksi 2-vuotias vastustelee nukkumaanmenoa tai heräilee öisin? Asiantuntija valaisee taaperoiden univaikeuksia

Lähteet: Babycenter, MLL, Lisäksi lähteinä on käytetty Kaksplussassa aiemmin julkaistuja asiantuntijahaastatteluja.

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X