10 kysymystä lasten käsihygieniasta ja käsien pesusta
Käsihygienian opettaminen jo pienelle lapselle on tärkeää, sillä käsien pesu on tehokkain tapa ehkäistä monia tartuntatauteja.
1. Milloin kädet pitäisi pestä?
Hyvä nyrkkisääntö on se, että kädet tulee pestä aina, kun tullaan ulkoa sisälle, ruokailun yhteydessä ja aina, kun on käyty vessassa.
2. Miten lapsen kädet tulisi pestä?
Kädet saippuoidaan kauttaaltaan ja pestään myös sormien välit, ranteet ja kynnen aluset. Hyvän pesun ja huuhtelun jälkeen myös kunnon kuivaus on tärkeää. Kosteissa käsissä bakteerit pääsevät mellastamaan vapaammin.
3. Riittääkö kotioloissa käsien vesipesu?
Riittää, jos se tehdään oikein. Sen sijaan esimerkiksi isoissa päiväkotiryhmissä vesipesua voidaan varmistaa vielä desinfioivan käsigeelin käytöllä.
4. Mitä tauteja hyvällä käsihygienialla voidaan välttää?
Flunssien, vatsatautien ja esimerkiksi kihomatojen tarttumista voidaan estää hyvällä käsihygienialla. Kihomadot leviävät usein siten, että lapsen kynsien alla on munia, jotka pääsevät elimistöön, kun lapsi laittaa sormet suuhunsa.
5. Kuivattaako desinfioiva käsigeeli eli käsidesi ihoa?
Desinfioiviin käsigeeleihin lisätään glyserolia, joka kosteuttaa ihoa, joten sen käytön ei pitäisi kuivattaa käsiä pahasti.
6. Voiko käsidesin käyttämisellä korvata vesipesun?
Kyllä, esimerkiksi matkalla voi käyttää pelkkää käsigeeliä, jos ei ole varmuutta veden puhtaudesta. Muuten kädet on hyvä kuitenkin pestä saippualla.
7. Onko käsidesin jatkuvasta käytöstä haittaa?
Ei ole. Ongelma on pikemmin se, että käsihygieniasta ei huolehdita riittävästi.
8. Tapetaanko nyt jo hyödyllisiäkin bakteereita? Yleistyvätkö allergiat siksi, että hygienia aina vaan parantuu?
Toistaiseksi en ole nähnyt missään sellaista viestiä, että käsiä pestäisiin liikaa. Infektiolääkärit ovat päin vastoin sitä mieltä, että hyvä käsihygienia on tehokas keino estää sairauksien leviämistä.
9. Mitä jos lapsi laittaa käsidesiä suuhunsa?
Desinfioivat käsigeelit ovat voimakkaan alkoholipitoisia aineita, joten käyttöä pitää valvoa. Käsigeeli kuivahtaa parissa minuutissa, ja sen jälkeen siitä ei ole mitään vaaraa. Jos käsigeeliä menee suuhun, se pitää huuhtoa pois.
10. Minkä ikäiselle lapselle käsidesi sopii?
Vuoden ikäinen ei osaa vielä itse hieroa kunnolla käsidesiä käsiinsä, joten aikuisen pitää ohjata geelin käyttöä. Hiukan isommat osaavat laittaa geelin itsekin, esimerkiksi nelivuotiaalta se käy yleensä jo mainiosti.
Asiantuntijana farmaseutti Kristiina Vuori Yliopiston Apteekista.
Jaa oma kokemuksesi