Lapsen terveys 14.07.2017 Päivitetty 21.11.2022

3-vuotiaan trampoliinivamma kauhistuttaa somessa – näin kommentoi erikoislääkäri

Facebookissa on kauhistuttanut amerikkalaisäidin jakama päivitys 3-vuotiaasta lapsesta, joka mursi reisiluunsa trampoliinilla hyppiessä. Kysyimme ortopedian erikoislääkäriltä, mitä mieltä hän on trampoliinista pienten lasten liikuntamuotona.

Teksti
Anna Mäkelä
Kuvat
Istockphoto

Viime viikolla yhdysvaltalainen 3-vuotiaan pojan äiti Kait Ellen julkaisi Facebook-seinällään päivityksen, joka on järkyttänyt etenkin pienten lasten vanhempia. Päivityksessään Kait kertoo, kuinka perheen 3-vuotias poika Colton loukkaantui vakavasti trampoliinipuistossa.

Päivityksen mukaan lapsi mursi reisiluunsa ainoastaan hyppimällä trampoliinilla. Perheelle oli lääkärissä kerrottu, että alle kuusivuotiaiden lasten ei tulisi lainkaan hyppiä trampoliinilla, sillä lasten luut eivät kestä pomppimisen aiheuttamaa painetta.

Ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Tero Yli-Kyyny Mehiläisestä ei allekirjoita päivityksessä esitettyä ikärajaa.

– Päivityksessä esitelty vamma on todella poikkeuksellinen, eikä sellaista pitäisi normaalin pomppimisen ja lapsen oman painon tuloksena syntyä. Liikkuminen kuuluu lapsuuteen, enkä kannata ehdottomia liikuntalajikieltoja tai tässä tapauksessa ikärajaa.

Yli-Kyyny kertoo, että trampoliinivammat ovat kuitenkin varsin yleisiä. Tavallisimmiksi trampoliinilla syntyneiksi vammoiksi hän nimeää kyynärvarren murtumat erityisesti kasvuikäisillä lapsilla sekä nilkan alueen ja säären vammat. Myös reisimurtuma on mahdollinen, mutta hyvin harvinainen.

– Murtumatasoisia vammoja ei käytännössä juuri tapahdu, jos pelisäännöt ovat kunnossa. Tämä tarkoittaa siis, että trampoliinilla pompitaan yksi kerrallaan, ei tehdä uhkarohkeita temppuja ja trampoliinin reunukset ja suojaverkko ovat kunnossa, Yli-Kyyny sanoo.

Trampoliini on hyvää liikuntaa kaikenikäisille.

Ortopedian erikoislääkärin mukaan trampoliinilla pomppiminen on hyvää liikuntaa, eikä hän kannata ikärajoja sen harrastamiselle.

Trampoliini on hyvä liikuntamuoto

Yli-Kyyny haluaa kannustaa lapsia ja perheitä liikunnan harrastamiseen, ja pitää trampoliinilla hyppimistä hyvänä liikuntamuotona. Ortopedi ei ole huolissaan pienten lasten luiden kestävyydestä pomppujen suhteen.

– Trampoliinilla oppii tasapainoa sekä koordinaatiota ja saa lihasvoimaa. Pitkällä aikavälillä lapsuudessa harrastettu liikunta vaikuttaa loppuelämän luuston vahvuuteen, Yli-Kyyny kertoo.

Hän haluaa kuitenkin painottaa, että lasten turvallisuus trampoliinilla on aikuisen vastuulla.

– Vanhemmilta on erittäin huono idea ostaa takapihalle trampoliini ja lähettää lapset pomppimaan, kun haluavat olla hetken rauhassa. Lasten meno villiintyy helposti missä tahansa aktiviteetissa, joten aikuisen tulee aina olla näköetäisyydellä ja valvoa sääntöjen noudattamista, Yli-Kyyny muistuttaa.

Lue lisää:

Lääkäri neuvoo: Näin suojaat pikkulapsen ihon hyvin auringolta

Näistä merkeistä tunnistat hukkuvan lapsen – tiesitkö, että hukkuva ei huuda apua?

Lapsi kolautti hampaansa – mitä tehdä, jos maitohammas heiluu tai irtoaa

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X