Lapsen terveys 22.07.2016 Päivitetty 29.04.2024

8 faktaa lasten ruoka-allergioista

Eniten lapsia allergisoivat kananmuna ja maito, mutta onneksi ruoka-aineallergioiden paranemisennuste on yleensä hyvä. Keräsimme 8 faktaa lasten ruoka-allergioista.

Teksti
Oili Urmas
Kuvat
iStock

1. Allergioita on vähän

Vaikka ruoka-allergiaepäilyjä esiintyy runsaasti, vain alle 10 prosentilla lapsista todetaan ruoka-allergia.

2. Maito ja kananmuna allergisoivat useimmin

Tavallisimmat allergisoivat ruoka-aineet ovat maito ja kananmuna. Noin 2–3 prosentilla alle kolmivuotiaista on maitoallergia. Muna-allergia on noin 1–2 prosentilla.

Lue lisää: Voiko viljaa ja kalaa antaa jo viisikuiselle?

3. Allergiat häviävät monella iän myötä

Yleensä ruoka-allergian ennuste on hyvä. Maito- ja muna-allergiat häviävät monella ennen kouluikää. Vaikuttaakin siltä, että sekä hedelmä-, kasvis- että vilja-allergiat ovat usein lyhytkestoisia (6–12 kuukautta).

Pähkinä-, siemen-, kala- ja äyriäisallergiat sen sijaan jatkuvat usein aikuisikään.

Lue myös: Tunnista vauvan allergia ja helpota oireita

4. Valkuaisaineet aiheuttavat allergiaa

Ruoka-allergiaa aiheuttavat allergeenit ovat pääasiassa eläin- tai kasviperäisiä valkuaisaineita. Ruoka-aineen allergeenipitoisuuteen vaikuttavat muun muassa kasvu-, kypsymis- ja säilytysolosuhteet.

5. Ihottuma ja vatsaoireet tavallisimpia oireita

Ruoka-allergian iho-oireista tavallisin on atooppinen ihottuma. Jos alle yksivuotiaalla lapsella on vaikea atooppinen ihottuma, on syytä selvittää, aiheuttaako ruoka-allergia ihottuman. Yli yksivuotiaan atooppinen ihottuma johtuu harvoin ruoka-allergioista.

Muita allergian oireita ovat vatsakipu, oksentelu tai ripuli.

Lue lisää: Ihottumaa, kutinaa, allergiaa? Näin hoidat vauvan ihoa

6. Testit tehdään lääkärin valvonnassa

Suomalaisten lasten ruokavaliossa maitotuotteet ja viljat ovat keskeisessä asemassa ravitsemuksen kannalta. Siksi niiden välttämiseen suhtaudutaan erityisen tarkasti ja kaikki altistuskokeet tehdään aina lääkärin valvonnassa.

7. Kokeile uusia ruokia, kun lapsi on oireeton

Kokeilu tai valvottu altistus tehdään silloin, kun potilas on mahdollisimman oireeton. Välttämistä ja kokeilua tai valvottua altistusta voidaan käyttää minkä hyvänsä ruoka-allergian varmistamiseen.

Kokeilu aloitetaan pienestä annoksesta, jota suurennetaan aterioittain.

8. Allergiaa seurataan kokeilemalla

Ruoka-allergioiden seurannassa olennaisinta on sopimattomien ruokien kokeilu säännöllisin väliajoin, sillä se on ainoa tapa selvittää, joko ruoka sopii.

Lähteet: Allergia- ja astmaliiton lasten ruoka-allergia nettisivusto ja Duodecimin Lasten ruoka-allergian Käypä hoito -suositus.

Lue myös: Lapsen ruoka-aineallergiat: allergiaperheen parhaat vinkit

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X