Lapsen terveys 25.03.2023

Äkillinen korvakipu ei aina vaadi lääkärikäyntiä – Lääkäri neuvoo, kuinka toimia kivun yllättäessä

Korvakivun vuoksi ei välttämättä tarvitse heti lähteä lääkäriin, vaan tärkeintä on kunnon kivunlievitys kotona.

Teksti
Rikka Heinonen
Kuvat
iStock

Korvakipu on vaiva, joka tulee tutuksi monelle pienen lapsen vanhemmalle. Tyypillisin korvakivun aiheuttaja on välikorvan tulehdus, joka alkaa flunssan jälkitautina.

– Lapsi herää korvakipuun useimmiten yöllä. Kipu voi tuntua valtavan kovalta ja siihen voi liittyä voimakas paineen tunne. Korvalla ei välttämättä kuule kunnolla, kuvailee yleislääkäri Emilia Lagus Terveystalosta.

Lapsella saattaa olla myös nuhaa, kuumetta, yskää ja muita flunssan oireita.

– Korva on voinut tuntua hieman kipeältä jo päivällä, mutta yöllä kipu yllättäen voimistuu ja herättää kesken unien. Uskoisin, että siihen vaikuttaa se, että kipeän korvan päällä maataan sängyssä, mikä aiheuttaa korvaan lisäpainetta, Lagus jatkaa.

Lue myös: Useimmat lapset sairastavat välikorvatulehduksen – näin tunnistat oireet

Välikorvan tulehduksen rinnalla toinen tavallinen korvakivun aiheuttaja on korvakäytävän tulehdus. Se saa usein alkunsa kesällä, kun lapsi viettää tuntikausia vedessä. Veden kulkeutuminen korvakäytävään aiheuttaa helposti pienillä lapsilla korvakäytävän tulehduksen.

– Pahimmillaan korvakäytävä voi olla täynnä märkäistä eritettä. Korvakäytävän tulehdukseen voi myös liittyä kuulon alenemaa, mutta ei samanlaista paineen tunnetta kuin välikorvan tulehduksessa.

Aina korvakivun aiheuttaja ei ole itse korvassa. Kipu voi säteillä esimerkiksi nielusta tai hampaasta. Pieni lapsi on saattanut työntää korvaan vierasesineen tai vierasesineestä on tullut haava, joka aiheuttaa kipua.

Korvan polttaminen auringossa tai märkärupi korvassa ovat myös mahdollisia korvakivun aiheuttajia. Joskus korvakivun taustalla voi olla jokin vakavampi sairaus. Pään alueella voi esimerkiksi olla jotain, mikä säteilee kipuna korvaan.

Entisaikaan korvatulehdus saattoi kehittyä hoitamattomana vaaralliseksi bakteeritulehdukseksi. Silloinkin kyse oli hyvin harvoin vaarallisesta taudista ja useimmiten tulehdus parani tuolloinkin itsestään.

– Nykyään vaivaan on olemassa hyvät hoitokeinot, eikä se pääse enää kehittymään elimistöä uhkaavaksi tulehdustilaksi. Useimmiten korvatulehdus on varsin tavallinen ja vaaraton, mutta todella kivulias vaiva, Lagus toteaa.

Korvakivun hoito kotikonstein vaatii kipulääkitystä

 Joskus voi olla vaikea hahmottaa, onko kipu korvakäytävässä, nielussa vai onko kyse esimerkiksi hammassärystä.

– Pieni lapsi ei välttämättä osaa kertoa, mikä häntä vaivaa. Vanhemman kannattaa luottaa omaan vaistoonsa siitä, että vauva on erilainen, nukkuu huonosti ja on äkäisempi. Lapset voivat reagoida korvatulehdukseen myös mahavaivoilla, kuten oksentamalla.

Lagus muistuttaa, ettei korvakipu kuitenkaan ole hyvä syy päivystysreissuun. Kipua voi hoitaa myös kotona.

– Ymmärrän vanhempia, jotka haluavat lähteä yöllä päivystykseen, koska lapsen kipua on kurja katsoa. Siitä ei kuitenkaan ole mitään hyötyä. Vaikka tulehdukseen tarvittaisiin antibioottia, kuurin aloittaminen ei ole päivän päälle, sillä se lyhentää vain vähän taudin kestoa.

Tärkeintä korvakivun kotihoidossa on riittävä kivunlievitys särkylääkkeillä. Kipulääkkeiden antamisessa kannattaa Laguksen mukaan olla rohkea. Monesti vanhemmat antavat lapselleen turhan pienen särkylääkeannoksen.

– Jos lapsi kärsii kovasta kivusta, voi antaa samaan aikaan tulehduskipulääkettä ja parasetamolia. Niitä ei tarvitse antaa erikseen, vaan ne voi hyvin antaa samalla kertaa. Joskus annostus voi olla isompikin kuin paketin kyljessä lukee, jos lääkäri on ohjeistanut niin.

Tarvittaessa voi antaa myös kipua lievittäviä puuduttavia korvatippoja, jos on varma, että kyseessä on välikorvan tulehdus, jossa tärykalvo ei ole rikki. Omin päin niitä ei kuitenkaan ole syytä antaa, jos asiasta ei ole varmuutta.

Myös muutama muu kotikonsti voi auttaa hoitamaan äkillistä korvakipua.

– Sängynpäätyä kannattaa hieman kohottaa tai nukuttaa lasta puoli-istuvassa kohoasennossa, sillä se helpottaa korvissa tuntuvaa painetta. Sitä voi koittaa lievittää myös nenää avaavilla suihkeilla, Lagus neuvoo.

Yleensä korvakipu helpottaa lääkkeiden ansiosta sen verran, että lapsi pystyy jatkamaan unia. Seuraavana päivänä voi katsoa tilannetta uudestaan, soittaa terveysneuvontapalveluun ja kysyä, kannattaisiko lapsen kanssa lähteä lääkäriin.

–  Jos tuntuu, ettei riittävä särkylääkeannos auta ja lapsi on muuten kovin sairaan oloinen, päivystykseen voi tarvittaessa mennä yölläkin.

Hän muistuttaa myös, että vauvan kanssa kannattaa aina herkemmin hakeutua lääkäriin.

– Etenkin alle kolmekuukautisilla vauvoilla kaikkiin tulehduksiin pitää suhtautua vakavammin. Kotona tulisi aina olla riittävästi särkylääkkeitä lapselle ja ruiskuja lääkkeiden antamista varten, jotta kipulääkkeen saa helposti annettua. Vanhemman olisi hyvä pysyä rauhallisena, koska lapset hätääntyvät helposti, jos vanhempi vaikuttaa hermostuneelta.

Aina ei tarvita antibioottia

Korvakivun vuoksi ei ole välttämätöntä käydä lääkärissä, jos kipu väistyy särkylääkkeellä. Joskus kipu johtuu pelkästään siitä, että nenä on tukossa flunssan vuoksi.

– Hyväkuntoisen lapsen kanssa ei ole kiirettä lääkäriin, vaan hänen vointia voi rauhassa seurata. Vanhemman on vaikea itse tietää, millainen tulehdus korvassa on. Jos oireet tuntuvat pitkittyvän, kannattaa hakeutua lääkäriin. Kunnon märkäinen korvatulehdus voi edelleen vaatia antibioottikuurin, vaikka niitä ei nykyään kovin herkästi enää määrätäkään korvakipuihin.

Lue myös: Suurin osa korvatulehduksista paranee itsellään – hoitokäytäntö on muutoksessa

Lääkärissä tarkastetaan molemmat korvat ja kurkku sekä kuunnellaan sydän ja keuhkot. Jos tärykalvon takana on nähtävissä märkää ja tärykalvo on punainen, määrätään hoidoksi antibioottikuuri.

– Iso osa korvakivuista on virusperäisiä, jolloin niiden hoitoon ei tarvita antibioottia. Valtaosa korvatulehduksen vuoksi lääkäriin hakeutuneista lähteekin vastaanotolta ilman antibioottireseptiä. Antibiootin haittavaikutuksia tunnetaan nykyään enemmän ja tiedetään, että lääke sekoittaa suolen tärkeän bakteerikasvuston jopa kahdeksi vuodeksi, Lagus kertoo.

Mikäli tärykalvo ei ole rikki, korvassa voi tuntua kovaa painetta. Lääkäri voi rikkoa tärykalvon pistolla, jolloin särky ja paineen tunne helpottavat yleensä heti.

– Tärykalvon puhkaiseminen on etenkin suomalainen tapa, eikä sitä muualla maailmalla kovin usein tehdä. Vaikka toimenpide tuntuu hetken kivuliaalta, se lievittää kipua välittömästi.

Kuulon palautumisessa normaaliksi saattaa korvatulehduksen jälkeen kestää viikkojakin.

Pahimmillaan välikorvan tulehdus voi johtaa pysyvään kuulon alenemaan, jos korvaan kehittyy korvatulehduksen seurauksena liimakorva, jota ei hoideta kunnolla.

Liimakorvassa välikorvaan kertyy liimamaista nestettä, mikä huonontaa kuuloa. Sen ehkäisemiseksi lääkärissä sovitaan tarpeen mukaan jälkitarkastuksesta, jossa katsotaan, onko märkäinen erite hävinnyt korvasta.

Korvien putkitus voi pysäyttää tulehduskierteen

 Toiset ovat alttiimpia korvatulehduksille, sillä heillä on tulehduksille altistava anatomia. Kyse voi esimerkiksi olla ahtaammista korvakäytävistä tai kitarisoista.

Jos korvatulehdus uusii useita kertoja vuodessa, tulehduskierre voidaan pysäyttää korvien putkituksella.

– Korvien putkitus pysäyttää välikorvan tulehduskierteen. Joskus tehdään myös kitarisaleikkaus, vaikkei sillä välttämättä ole suoraa vaikutusta korvatulehduksiin.

Lue myös: Korvien putkitus voi olla apu jatkuviin korvatulehduksiin

Hyvästä käsihygieniasta huolehtiminen voi vähentää korvatulehduksen uusimisriskiä. Flunssan välttämisestä ja rokotusohjelmaan kuuluvien rokotusten, kuten pneumokokkirokotuksen ottamisesta on hyötyä myös korvatulehdusten ehkäisyssä.

– Kannattaa myös pyrkiä estämään veden pääsy korvaan tai laittaa apteekista saatavia kuivattavia tippoja korviin ennen ja jälkeen uimisen, koska ne vähentävät korvakäytävän tulehduksen riskiä heillä, joilla on siihen taipumusta.

Korvakipu kestää yleensä muutamia päiviä. Sen jälkeen tulehdus laantuu itsekseen tai tärykalvo puhkeaa joko itsestään tai lääkäri puhkaisee sen.

– Antibioottikuuri usein lyhentää kivun kestoa jonkin verran silloin, kun sitä tarvitaan tulehduksen taltuttamiseen. Antibiootin aloittamisella ei kuitenkaan ole mikään kiire, siksi lääkäriin ei tarvitse heti rynnätä, Lagus kiteyttää.

Lue myös: Lasten kuulohäiriöt selittyvät kuitenkin usein yleisellä lastentaudilla

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X