
Argh, taas täitä! Näin pääset eroon inhottavista loisista
Kun täitartunta iskee, koko perhe kannattaa hoitaa, vaikka vain pienen päätä kutittaisi. Lue, miten häädät loiset ja ehkäiset niitä.
Alle kouluikäisten täitartunnat ovat yleistyneet. Loiset ovat inhottavia mutta vaarattomia, ja niistä pääsee eroon apteekin lääkkeillä ja hyvällä hygienialla.
Täit tarttuvat pipojen kautta
Päätäi on parin millin pituinen hyönteinen, jonka väri vaihtelee vaaleasta tummanruskeaan. Se asustaa hiuksissa ja hakeutuu yleensä korvien taakse ja niskaan. Joskus täi voi levittää muniaan eli saivareita myös kulmakarvoihin ja silmäripsiin.
Saivareet ovat rusehtavia, ryynimäisiä paakkuja. Ne jämähtävät päänahkaan, ja kun hiuksia harjaa, saivareet eivät liiku hilseen tavoin.
Täi imee ravinnokseen verta. Kun täi irtoaa päästä, se kuolee parissa päivässä ravinnonpuutteeseen. Täit aiheuttavat kutinaa, ja lapsen hiukset kannattaakin tutkia heti, jos hän alkaa raapia päätään.
Täit leviävät etenkin vaatenaulakoissa ja päähineiden kautta. Paras keino ehkäistä täitä on opettaa lapselle, että takkeja ja pipoja ei saa vaihdella kavereiden kesken. Myöskään hiuslenkkejä, pinnejä ja harjoja ei pidä lainailla.
Lue myös: Näin hoidat lapsen täit
Varmista diagnoosi täikammalla
Päänahan kutina voi johtua myös kuivuudesta, joten ensiksi pitää varmistua kutinan syystä. Tämä ei vaadi lääkärikäyntiä, vaan ohutpiikkinen täikampa riittää.
Ota lapsen hiuksista osio, aseta sen alle valkoinen paperinpala ja kampaa hiukset paperin päällä. Täit ja saivareet erottuvat helpommin valkoista alustaa vasten.
Keskustele: Miten täikampaa käytetään?
Tehopesu hiuksille ja vaatteille
Koko perheen kannattaa tehdä varmuuden vuoksi täihoito hiuksilleen. Apteekin täishampoot ovat ainoita tutkittuja aineita, jotka todistetusti tappavat täit.
Permetriini ja malationi ovat hyönteistorjunta-aineita, jotka lamauttavat täiden keskushermoston. Näitä aineita sisältäviä shampoita hierotaan runsaasti päänahkaan, shampoon annetaan vaikuttaa 10 minuuttia ja pesu uusitaan viikon kuluttua. Permetriini sopii jo yli puolivuotiaiden täihoitoon, mutta malationia saa käyttää vasta yli 2-vuotiaille.
Apteekeissa myydään myös lääkeaineettomia täishampoita, jotka tukehduttavat täit ja saivareet. Joissakin lääkeaineettomissa shampoissa, kuten Paranixissa, on tehoaineena silikoniyhdiste dimetikoni. Licerin-shampoossa taas on luonnosta peräisin olevaa neempuu-uutetta.
Yleensä yksi käsittely täit tukehduttavalla shampoolla tuhoaa ne. Lääkeaineettomista shampoista onkin tullut suosittuja niiden helppouden vuoksi. Täit eivät myöskään tule näille aineille yhtä helposti vastustuskykyisiksi kuin hyönteismyrkyille.
Shampoopesun lisäksi lapsen vaatteet sekä koko perheen päähineet ja vuodevaatteet pitää pestä 60 asteessa pyykinpesuaineella. Herkät tekstiilit voi sulkea tiiviiseen muovipussiin kolmeksi päiväksi, jolloin täit kuolevat hapenpuutteeseen. Myös vuorokauden pakastaminen tappaa täit.
Keskustele: Voiko imettäjä käyttää täishampoota ja miten vauvan täit hoidetaan?
Föönaus ei tapa täitä
Lapsen hiuksia kannattaa kammata täikammalla päivittäin pari viikkoa shampoohoidon jälkeen. Pese kampa jokaisen käsittelyn jälkeen kuumalla vedellä ja säilytä sitä omassa paikassaan, esimerkiksi suljetussa muovipussissa.
Föönauksen väitetään tappavan täit, mutta tämä vaatii niin kuuman lämpötilan, että lapsen herkkä päänahka voi palaa. Kevyestä föönauksesta ei ole haittaa, sillä se voi helpottaa täiden ja saivareiden irtoamista, mutta ei tuhoa täitä. Täishampoo ja täikampa ovat tärkeimmät hoitokeinot.
Keskustele: Naapuri ei hoida lastensa täitä pois
Lähteet: Apteekkisanomat, Sairas lapsi -sivusto, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Terveyskirjasto, Yliopiston apteekki
Jaa oma kokemuksesi