Lapsen terveys 01.07.2023

Ethän anna lapsen käyttää kuulosuojaimia pitkiä aikoja kerrallaan? Liiallinen käyttö voi vaikuttaa pään muotoon

Lasten kuulosuojaimet varjelevat herkkiä korvia. Moni ei kuitenkaan tiedä, että on olemassa raja, kauanko suojaimia saa pitää ja minkä ikäisellä.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Lapsen korvia on tärkeää suojata kovilta ääniltä, jotta kuulo ei vaurioidu. Erityisesti konserteissa tai meteliä pitävien laitteiden läheisyydessä kuulon varjeleminen on tärkeää.

Yksinkertainen ja yleinen väline kuulon varjelemiseen ovat lasten kuulosuojaimet. Sellaisia löytyy markkinoilta useilta merkeiltä hauskoissa väreissä. Kun suojaimet pukee lapselle, on kuitenkin syytä muistaa muutama seikka.

Lue myös: Saako lapsi kävellä kesällä paljain jaloin? Asiantuntijalla on vanhemmille tärkeä muistutus

Lasten kuulosuojaimet on suunniteltu yli 5-vuotiaille

Esimerkiksi Hellbergin valmistamissa lasten kuulosuojaimissa ohjeistetaan, että niitä ei saisi pitää yhtäjaksoisesti yli 90 minuuttia kauempaa. Koko päivän aikana suojaimia saa valmistajan mukaansa käyttää lapsella yhteensä maksimissaan kolme tuntia.

Liian pitkä käyttöaika saattaisi valmistajan mukaan altistaa lapsen kallon epämuodostumille. Lapsen pään luut ovat vielä joustavat, jolloin hyvin pitkäaikainen puristus saattaa aiheuttaa vahinkoa kasvavan lapsen luustolle.

Lisäksi niin Hellbergin valmistamissa kuulosuojaimissa kuin myös muun muassa Peltor Kid -suojaimissa todetaan, että ne on tarkoitettu käytettäväksi 5-vuotiaasta alkaen.

Hellberg perustelee ikärajaa sillä, että yli 5-vuotiaana lasten kallon luut ovat riittävän vahvat. Muutoin voi olla riski, että suojaimet painavat luita ja muokkaavat pään muotoa.

Ikärajaa perustellaan myös sillä, että ennen tätä ikää lasta ei tulisi altistaa koville äänille mieluusti lainkaan.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X