Lapsen terveys 20.10.2018 Päivitetty 29.01.2021

Hyvä käsihygienia pitää flunssat poissa – sopiiko lapselle käsidesi?

Kausiflunssien tehokas torjuntakeino on hyvä käsihygienia. Opeta lapselle nämä perusasiat käsienpesusta.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Hyvällä käsihygienialla on mahdollista vähentää sairastelua tehokkaasti. Pienellä arjen teolla on siis paljon vaikutusta niin lapsen kuin koko perheen hyvinvointiin.

Käsien pesun ABC

Milloin ja miten?

Kädet pestään aina, kun tullaan ulkoa sisälle, ruokailun yhteydessä sekä aina, kun on käyty vessassa. Kädet saippuoidaan kauttaaltaan ja pestään myös sormien välit, ranteet ja kynnenaluset. Myös kunnon kuivaus on pesun ja huuhtelun lisäksi tärkeää.

Riittääkö kotioloissa vesipesu?

Kyllä riittää, jos se tehdään oikein. Tämä tarkoittaa sitä, että kädet pitää pestä ja hangata huolellisesti sekä kuivata kuiviksi.

Lue myös: Voiko saippuan korvata kokonaan iholle ystävällisemmällä perusvoiteella?

Mitä tauteja hyvällä käsihygienialla voidaan välttää?

Flunssien, vatsatautien ja esimerkiksi kihomatojen tarttumista voidaan estää hyvällä käsihygienialla. Kihomadot leviävät usein niin, että lapsen kynsien alla on munia, jotka pääsevät elimistöön suun kautta.

Onko käsigeelin jatkuvasta käytöstä haittaa? Tapetaanko nyt jo hyödyllisiäkin bakteereita? Yleistyvätkö allergiat siksi, että hygienia aina vain parantuu?

Ei ole haittaa. Ongelma on edelleen enemmänkin se, ettei käsihygieniasta huolehdita riittävästi. Infektiolääkärit ovat edelleen sitä mieltä, että hyvä käsihygienia on tehokas keino estää sairauksien leviämistä.

Mitä, jos lapsi laittaa käsidesiä suuhunsa?

Desinfioivien käsigeelien käyttöä pitää lapsilla valvoa. Käsigeeli kuitenkin kuivahtaa nopeasti, minuutissa-parissa, eikä siitä sen jälkeen ole mitään vaaraa.

Jos käsigeeliä menee suuhun, tulee se huuhdella pois. Vuoden ikäinen ei osaa vielä itse hieroa käsigeeliä kunnolla käsiinsä, joten aikuisen pitää avustaa siinä. Esimerkiksi nelivuotiaalta käsigeelin käyttö sujuu sen sijaan yleensä jo mainiosti.

Lähde: Suomalainen vauvakirja (Otava)

Kaksplus kuuluu samaan konserniin Kustannusosakeyhtiö Otavan kanssa.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X