Lapsen terveys 19.09.2019 Päivitetty 29.01.2021

Influenssarokote 2019: Sumutteiden suosio kasvaa – yksi merkittävä etu piikkiin verrattuna

Influenssarokotteen voi ottaa nenäsumutteena, jos lapsi on 2– 6-vuotias. Viime vuonna sumutteet olivat niin suosittuja, että paikoin ne loppuivat jo marraskuun alussa.

Teksti
Piia Sainio
Kuvat
iStock

Tänä vuonna laajamittaiset rokotukset influenssaa vastaan alkavat Suomessa hieman tavallista myöhemmin, todennäköisesti marraskuun lopulla. Tämä johtuu siitä, että maailmalla influenssarokotteiden valmistus aloitettiin tavanomaista myöhemmin.

Valmistuksessa käytettävät viruskannat valitaan vuosittain Maailman terveysjärjestö WHO:n suosituksen perusteella. Viime kauden aikana esiintyi useita erilaisia A-viruskantoja, ja THL kertoo, että WHO lykkäsi suosituksen antamista, jotta se voisi paremmin arvioida, mitkä eri viruskannat todennäköisesti aiheuttavat ensi talven epidemian.

Ensi talveksi tilatut valmisteet ovat tuotemerkiltään ja valmistustavaltaan samat kuin viime vuonna. Ainoa ero on viruskannoissa.

Pienimmät lapset saavat piikkirokotteen

Suomeen on tilattu 1,7 miljoonaa annosta pistettävää VaxigripTetra-rokotetta. Ikä on rokotettavilla vähintään 6 kuukautta.

Pistettävä rokote suojaa neljältä influenssaviruskannalta: kahdelta A-virukselta ja kahdelta B-virukselta. WHO:n suosituksesta A-virukset on muutettu viimevuotisesta ja B-viruskannat ovat samat.

Koska rokote ei sisällä eläviä viruksia, se ei voi aiheuttaa influenssaa.

Influenssarokote vauvalle

Influenssarokote voidaan antaa, jos lapsen ikä on vähintään puoli vuotta. Sitä nuoremmat lapset voidaan suojata epäsuorasti rokottamalla heidän vanhempiaan ja muita läheisiään.

Ylivoimainen etu lapsiperheille: sumutetta riittää 1 annos

2–6-vuotiaille tarkoitettua Fluenz Tetra -nenäsumuterokotetta on tilattu maahan 116 000 annosta. Tämä on huomattava lisäys viime vuoteen, jolloin nenäsumuterokotteita tilattiin 73 440 annosta.

Siltikään rokotetta ei riitä ihan kaikille päiväkoti-ikäisille: THL on laskenut, että sitä riittää neljälle kymmenestä 2-6-vuotiaasta lapsesta. Kaikille maksuttomaan influenssarokote-oikeutetuille lapsille (6 kuukauden ikäisistä 6-vuotiaisiin) on varattu myös pistettäviä VaxigripTetra-rokotteita.

Nenäsumute suojaa neljältä viruskannalta, samoilta kuin pistettäväkin.

Yksi ylivoimainen ominaisuus nenäsumutteella on verrattuna pistettävään: Sumuterokotetta tarvitaan vain yksi annos, vaikka lapsi saisi influenssarokotteen ensimmäistä kertaa.

Sen sijaan pistettävää rokotetta tarvitaan kaksi annosta, jos lasta ei ole aiemmin rokotettu influenssaa vastaan. Ensimmäisen ja toisen annoksen välin tulee olla vähintään neljä viikkoa.

Miksi sumute on aiemmin loppunut kesken?

Influenssarokote olisi hyvä ottaa marras-joulukuussa ennen influenssakauden alkua. Suoja syntyy noin kahdessa viikossa.

Rokote on paras suoja influenssaa ja sen jälkitauteja, kuten korvatulehdusta, vastaan. Nuhakuumeelta eli tavalliselta flunssalta rokote ei suojaa.

Lapsille nenäsumutteena annettavat rokotteet ovat olleet niin suosittuja, että viimeksi ne loppuivat monilta paikkakunnilta jo marraskuun alussa.

Ylilääkäri Hanna Nohynek kertoo, että tilausmäärät ovat aina perustuneet arvioon siitä, kuinka moni 2–6-vuotiaista lapsista tulee saamaan influenssarokotetta ja kuinka monelle heistä perhe valitsee nenäsumutteen.

Liian suuren määrän tilaamista on haluttu varoa, koska sumuterokote on huomattavasti kalliimpi kuin pistettävä rokote.

– Ei ole järkevää tilata sumutetta niin paljon, että sitä menee haaskuuseen, Nohynek sanoo.

– Joka vuosi pistettäviä rokotteita jää muutama satatuhatta annosta käyttämättä. Siinä on toinen syy, miksi emme tilaa nenäsumutetta yli tarpeen.

Pelkääkö lapsesi rokotusta? Lue kokeneen hoitajan vinkit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X