Lapsen terveys 24.10.2022 Päivitetty 13.02.2023

Keltainen räkä: Kertooko rään väri oikeastaan mitään terveydestä?

Kun flunssa vaivaa, nenästä valuu milloin keltaista, milloin vihertävää ja milloin väritöntä limaa. Mistä keltainen räkä johtuu? Lastentautien erikoislääkärin kertoo, voiko rään väristä päätellä sairauden vakavuutta. 

Teksti
Pi Mäkilä
Kuvat
iStock

Flunssakauden vitsauksiin kuuluu usein nenästä valuva keltainen räkä, joka ei ota hevillä loppuakseen. Vaikka tippuva nenä on ikävä vaiva, nuhaisuus on lapsille normaalia silloin, kun hengitystieinfektio iskee.

– Lapsen nenä voi tuntua valuvan koko ajan, mutta kyse on yleensä siitä, että tauteja on liikkeellä paljon. Ja mitä pienempi lapsi on, sitä herkemmin ne tarttuvat, kertoo lastentautien erikoislääkäri Erik Qvist Pikkujätistä.

Lue myös: Miksi lapsen nenä vuotaa koko ajan?

Päiväkoti-ikäinen lapsi voi sairastaa flunssaa parikin kertaa kuukaudessa. Qvistin mukaan nuha ja yskä jäävät helposti päälle, joten vanhemmasta tuntuu helposti siltä, että lapsen nenä todella valuu jatkuvasti eikä nuha ota koskaan loppuakseen.

Tukkoisuudelle on fysiologinen selitys: mitä pienemmät hengitystiet ja nenä ovat, sitä helpommin pienikin määrä limaa pääsee tukkimaan ne.

– Kun lapsi kasvaa, tämä vaiva yleensä hieman helpottuu, Qvist sanoo.

Keltainen räkä ei kerro sairauden tilasta

Nuhaisen lapsen nenästä valuvan rään väri voi joskus säikäyttää. Räkä voi olla niin keltaista, vihertävää kuin täysin väritöntäkin. Qvist huomauttaa, ettei rään väristä pysty päättelemään, millaisesta taudista on kyse.

– Rään väri vaihtelee usein taudin kulun mukana, ja se on täysin luonnollista. Monesti taudin alkuvaiheessa räkä on kirkasta. Myöhemmin se paksunee ja tällöin myös väri voi muuttua, hän sanoo.

Toisin kuin joskus luullaan, rään väri ei kerro myöskään siitä, sairastaako lapsi bakteerin tai viruksen aiheuttamaa tautia.

– Lapsen muulla voinnilla on paljon enemmän merkitystä. Jos lapsi jaksaa syödä ja leikkiä, eikä kuume kestä montaa päivää, rään valumisesta ei tarvitse olla huolissaan.

Pitkään jatkuva kirkas räkä tai tukkoinen nenä voi sen sijaan kertoa allergiasta. Keltainen räkä on vain räkää.

– Nenän tukkoisuuteen johtava allergia ei kuitenkaan ole kovin pienten lasten ongelma. Pienet lapset ja vauvat reagoivat allergeeneihin yleensä ensisijaisesti ihon kautta. Lisäksi allergiaoireille löytyy usein jokin syy-yhteys, eli oireet ajoittuvat esimerkiksi siitepölyaikaan tai lemmikkiperheessä vierailuun, Qvist sanoo.

Ärsyyntyneet limakalvot voivat vuotaa verta

Keltainen räkä on siis normaalia, mutta entä sitten nenäverenvuoto flunssan aikana?

Jos flunssa vaivaa pitkään, joskus tulehtuneet limakalvot voivat saada nenän vuotamaan verta. Pienestä määrästä rään mukana tulevaa verta ei tarvitse Qvistin mukaan säikähtää.

– Vaiva on aika tavallinen lapsilla. Kun nenän limakalvot ovat flunssan takia herkkänä, verta voi tulla normaalia herkemmin. Silloin, jos nenän verenvuoto vaivaa paljon ilman nuhaa tai flunssaa, vaivasta kannattaa mainita lääkärille.

Apteekeista saatavien niistäjien ja räänpoistajien käyttö on Qvistin mukaan turvallista, eikä niitä käyttämällä saa lapsen nenän limakalvoja verille.

– Joskus flunssaan käytettävät lääkinnälliset nenäsuihkeet voivat ärsyttää nenän limakalvoja niin paljon, että ne alkavat vuotaa verta. Tällöin niiden käyttö kannattaa lopettaa. Näiden suihkeiden kanssa kannattaa olla muutenkin tarkkana, sillä niitä ei ole tarkoitettu pitkäkestoiseen käyttöön, Qvist huomauttaa.

Lue myös: Pitääkö lapsi opettaa niistämään? Kysyimme asiantuntijalta

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X