Lapsen terveys 23.08.2016 Päivitetty 02.02.2022

Kuume nousee lapsella - kuinka hoitaa oikein?

Kuume on hyvä hoitaa lääkkeillä, jos lapsella on lämpöä yli 38,5 ºC. Ensisijainen lääke on parasetamoli. On hyvä tunnistaa myös merkit, milloin kannattaa mennä lääkäriin.

Teksti
Saga Wiklund
Kuvat
iStock

Kuume liittyy yleensä lapsen saamaan infektioon kuten flunssaan hoito kannattaa aloittaa siitä, että viilentää huonetta ja pyyhkii ihoa haaleassa vedessä kostetulla pyyhkeellä. Kuume lisää nesteen tarvetta, joten lapselle on hyvä antaa runsaasti kylmää juotavaa.

Kuumelääkettä on syytä antaa, jos lapsen lämpötila nousee yli 38,5 °C:seen. Lääkehoitona suositellaan ensisijaisesti parasetamolia.

– Jos parasetamoli ei alenna kuumetta riittävästi, niin voi antaa vuorotellen parasetamolia ja ibuprofeenia. Asetyylisalisyylihappoa ei sen sijaan suositella ollenkaan alle 17-vuotialle maksavaurioriskin vuoksi, kertoo lastentautien erikoislääkäri, dosentti Jorma Komulainen.

Parasetamoli ja ibuprofeeni ovat Komulaisen mukaan yhtä tehokkaita lapsen kuumeen alentajia.

Lue myös:
Näin hoidat pienen vauvan kuumeen

Keskustele:
Kuinka kauan seuraatte lapsen korkeaa kuumetta ja yskää?

Kuumelääke mielellään suun kautta

Tulehduskipulääkkeet vähentävät kuumeen lisäksi myös kurkkukipua, lihassärkyä ja yleistä epämiellyttävää oloa, josta etenkään aivan pieni lapsi ei osaa itse kertoa.

Parasetamolia ja ibuprofeenia saa apteekista useilla kauppanimillä, ja lapsille löytyy helposti nieltäviä, nesteeseen hajoavia tabletteja ja makeutettuja lääkeliuoksia. Etenkin vauvojen kuumetta voi lääkitä myös peräpuikoilla.  Suun kautta annosteltuna lääkkeiden vaikutus tulee kuitenkin nopeammin ja tehokkaammin kuin peräpuikkoja käytettäessä, ja siksi suun kautta annostelu on paras vaihtoehto. Annostelussa tulee noudattaa lääkepakkauksessa olevia ohjeita.

Tulehduskipulääkkeet alentavat kuumetta noin 1,5 °C, ja vaikutus kestää muutaman tunnin. Parasetamolia ja ibuprofeenia annetaan yleensä 3–4 kertaa vuorokaudessa.

Näiden lisäksi on olemassa vaihtoehtoinen tulehduskipulääke nimeltään naprokseeni, jonka vaikutus on pitkäaikaisempi kuin ibuprofeenin ja parasetamolin, joten sitä annostellaan vain kaksi kertaa vuorokaudessa. Korkeassa kuumeessa olevan lapsen yöunta voi turvata naprokseenilla.

Lue myös:
Näin hoidat flunssan ja muut lastentaudit

Lääkäriin on syytä lähteä näistä merkeistä:

  1. Alle kolmen kuukauden ikäiselle lapselle nousee kuume (yli 38 ºC).
  2. Kuumeisella lapsella on korvasärkyä, virtsavaivoja, voimakasta päänsärkyä tai vatsakipuja.
  3. Kuumeinen lapsi on sekava tai muuten poikkeuksellisen oloinen.
  4. Kuumeiselle lapselle ilmaantuu mustelmia tai parin millimetrin läpimittaisia punaisia pisteitä ihoon.
  5. Kuumeinen lapsi alkaa ontua tai jokin nivel turpoaa.
  6. Kuumeinen lapsi juo poikkeuksellisen runsaasti ja käy tiheästi virtsaamassa.
  7. Kuumeisella lapsella on veriripulia.
  8. Kuumeen syy on epäselvä.
  9. Kuume kestää yli viikon.
  10. Lapsella esiintyy 3–4 viikon välein kuumevaiheita ilman muita oireita.
  11. Jos olet vielä epävarma, niin yleisvointi ratkaisee: jos lapsi on poikkeuksellisen väsynyt ja sairaan oloinen, hänet kannattaa toimittaa lääkäriin ensimmäisenä kuumepäivänä. Toisaalta flunssaisen mutta hyväkuntoisen lapsen viideskään kuumepäivä ei välttämättä edellytä lääkärissäkäyntiä.

Keskustele:
Lapsen korkea kuume ilman muita oireita huolettaa kovasti

Lähde: Hannu Jalangon artikkeli Kuume lapsella, Duodecimin Terveyskirjasto.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X