Kun lapsi tunkee jotain nenään tai korvaan, toimi näin
Kiviä, herneitä, kuulia, riisiä, legoja, raejuustoa… Pieni lapsi saattaa keksiä tunkea vaikka mitä nenäänsä tai korvaansa. Toimi näin, kun lapsella on vierasesine nenässä tai korvassa.
Useimmilla pikkulapsilla tulee vaihe, jolloin tekee mieli työntää tavaroita nenään tai korvaan. Yleisimpiä lapsen onkaloista ongittua esineitä ovat esimerkiksi legot, kivet, kuulat, pajunkissat ja helmet sekä ruoka-aineet kuten riisi, raejuusto, herneet, siemenet ja marjat.
Edellä mainitut vierasesineet eivät yleensä aiheuta pysyviä vaurioita nenään tai korvaan, jos ne saadaan poistettua. Sen sijaan magneetit ja nappiparistot ovat vaarallisia. Ne voivat syövyttää limakalvoa, rustoa tai ihoa vaikeasti jo muutamien tuntien kuluessa.
Vierasesine on joka tapauksessa aina syytä poistaa niin pian kuin mahdollista. Eloperäiset vierasesineet, kuten ruoka-aineet, alkavat turvota kosteassa ympäristössä, mikä voi hankaloittaa niiden poistamista.
Lue myös: Näin estät lasten tapaturmat kotona
Toimi näin, jos lapsi tunkee jotain nenäänsä:
- Jos lapsi sanoo tunkeneensa jotain nenäänsä, usko lasta ja selvitä asia heti. Vierasesine voi alkaa ärsyttää ja turvottaa limakalvoa, mikä vaikeuttaa esineen poistamista.
- Älä yritä poistaa esinettä pinseteillä tai pihdeillä. Niillä voi vahingossa työntää esineen syvemmälle nenään tai rikkoa nenän limakalvon, mikä pahentaa turvotusta ja aiheuttaa lapselle kipua.
- Kokeile suukotusmenetelmää: Paina sormella tukkoon se sierain, jossa vierasesine ei ole. Peitä lapsen suu tiiviisti omilla huulillasi ja puhalla mahdollisimman nopeasti ja voimakkaasti lapsen suuhun. Suusta nenään kulkeutuva paine saattaa työntää esineen ulos.
- Jos vierasesine ei poistu nenästä suukotusmenetelmällä etkä saa siitä sormilla otetta, lähtekää lääkäriin. Siellä esine voidaan yrittää poistaa pihdeillä, imulla, imukupilla tai koukulla. Joskus lapsi voi olla niin vastahakoinen tai esine niin syvällä, että lapsi joudutaan nukuttamaan.
- Jos lapsi ei kerro nenässä olevasta vierasesineestä, aikuinen ei välttämättä huomaa mitään. Jos lapsi valittaa nenäkipua tai nenästä vuotaa limaa, selvitä asia heti. Joskus vierasesine alkaa oireilla vasta päivien kuluttua, kun nenästä alkaa vuotaa vihertävää eritettä tulehdusreaktion vuoksi.
- Pitkään sieraimessa ollut esine aiheuttaa nenän tukkoisuutta, märkäistä nuhaa ja jopa toistuvia poskiontelontulehduksia. Jos lapsi hengittää voimakkaasti sisään, esine saattaa pudota keuhkoihin, joista se poistetaan yleensä tähystyksellä.
Katso video: Näin poistat tukoksen lapsen hengitysteistä
Toimi näin, jos lapsi tunkee jotain korvaansa:
- Jos lapsi sanoo tunkeneensa jotain korvaansa, usko lasta ja selvitä asia heti. Korvakäytävän tukkiva vierasesine voi aiheuttaa tulehduksen tai vaikuttaa kuuloon.
- Älä yritä poistaa esinettä pinseteillä tai pihdeillä. Niillä voi vahingossa vaurioittaa korvan tärykalvoa tai työntää esineen syvemmälle korvaan.
- Jos et saa esineestä sormilla otetta, lähtekää lääkäriin. Joskus lapsi voi olla niin vastahakoinen tai esine niin syvällä, että lapsi joudutaan nukuttamaan.
- Jos lapsi ei kerro korvassa olevasta vierasesineestä, aikuinen ei välttämättä huomaa mitään. Jos lapsi valittaa korvakipua tai korvasta vuotaa eritettä, selvitä asia heti.
- Pitkään korvakäytävässä ollut vierasesine voi aiheuttaa antibioottia vaativan tulehduksen.
Lue lisää: Korvatulehdus vauvalla: näin ehkäiset ja hoidat sen
Keskustele: Mitä kaikkea teidän lapset on tunkeneet nenäänsä tai korviinsa?
Lähteet: Terveyskirjaston artikkelit Vierasesine kehossa, nenässä tai korvakäytävässä, Vierasesine nenässä ja Lasten vierasesinetapaturmat.
Jaa oma kokemuksesi