Lapsen terveys 31.10.2023

Lasten ummetus lisääntynyt merkittävästi – Lääkäri: Vaiva voi pyörittää perheen koko arkea

Lastenlääkäri on huomannut lasten ummetuksen ja närästyksen lisääntyneen. Molempien vaivojen helpottamiseen löytyy kuitenkin useita kotikonsteja.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Lastenlääkäri Johanna Immonen Terveystalosta kohtaa tänä päivänä useasti lapsia ja nuoria, jotka tuodaan vastaanotolle ummetuksen vuoksi.

Hänen mukaansa lisääntyneelle ummetukselle on kaksi selkeää syytä. Toinen niistä on liikunnan vähentyminen.

– Ennen vastaanotollani varmistin, liikkuuko lapsi tarpeeksi koulun jälkeen. Nyt kysyn, liikkuuko lapsi ollenkaan. Tämä on hyvin huolestuttava kehitys, toteaa Immonen tiedotteessa.

Toinen tekijä ummetuksen yleistymiselle on ruokavalio.

– Tänä päivänä syödään enemmän sokeripitoista ruokaa ja herkutellaan. Ruokarytmi ei välttämättä ole säännöllinen eikä ruokailla perheen kanssa yhdessä.

Lue myös: Lapsi hokee kakka-pissi-pippeliä – noloa vai ei? Vanhemman oma häpeä lietsoo lällättelyä

Ummetus voi vaikuttaa perheiden arkeen ratkaisevasti

Ikävintä ummetuksessa on lapsen tai nuoren tuskainen olo.

– Ummetus voi aiheuttaa lapsille vatsakipuja ja kipuja ulostaessa. Lapset alkavat usein kivun takia panttaamaan ulostamista, mikä vain lisää ummetuskierrettä. Jos lapsella on kipuja öiseen aikaan, nukkuminen on levotonta, lapsi on väsymyksen takia päivisin kiukkuinen ja koko perhe on väsynyt. 

Immonen kertoo, että pahimmillaan lapsen ummetus voi pyörittää koko perheen arkea. 

– Tällaisiakin tapauksia tulee vastaanotolleni, että perheen keskustelujen pääteema kotona on se, onko lapsi saanut kakattua vai ei. Saatetaan joutua esimerkiksi miettimään etukäteen, voidaanko lähteä ruokakauppaan, jos lapsi ei ole vielä sinä päivänä ulostanut, tai mitä tehdään, jos kauppareissulla alkaa kovat kivut.

Jos lapsi kakkaa harvemmin kuin kolme kertaa viikossa, on kyse ummetuksesta

Ummetuksesta puhutaan, kun lapsen suoli tyhjenee harvemmin kuin kolme kertaa viikossa tai jos lapsen uloste on niin kiinteää, että ulostaminen on useimpina kertoina vaikeaa.  

– Normaalisti lapsen vatsan pitäisi toimia 1–2 kertaa päivässä. Vaikeaan ummetukseen voi liittyä myös tuhrimista, Immonen kertoo.

Viime vuosina Immonen on myös huomannut vastaanotollaan lasten närästyksen lisääntyneen. 

– Vaikea ummetus voi aiheuttaa närästystä ja vaikuttaa siltä, että ummetus onkin yleisin närästyksen syypää lapsilla. Lapsi kuvailee närästystä usein kertomalla vain, että on huono olo tai paha olo. Pelkkää närästystä ei pitäisi hoitaa, vaan vatsa pitää saada toimimaan, jolloin närästyskin yleensä helpottaa, huomauttaa Immonen.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X