Lapsen terveys 20.11.2023

Miinan poika sai vakavan nikotiinimyrkytyksen vapesta – ”Eikö sähkötupakoita voisi vain kieltää?”

Nikotiinimyrkytys johtaa pahimmillaan hengenvaaraan. Äiti seurasi avuttomana vieressä, kun nuori poltti vapea kielloista huolimatta.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Miinan perheessä koettiin muutama viikko sitten hurjia hetkiä, kun selvisi, että hänen nuorensa oli saanut vapea eli sähkötupakkaa polttamalla nikotiinimyrkytyksen.

Kun Miina huomasi ensimmäisen kerran pojallaan olevan sähkötupakkaa ja nikotiinipusseja, hän tyrmistyi. Äiti varoitti jälkikasvuaan siitä, että sähkötupakat saattavat sisältää monenlaisia myrkkyjä. Samalla Miina ihmetteli, mistä poika oli saanut hankittua moisia: nuori oli kuitenkin vielä alaikäinen. Poika kertoi tilanneensa välineet netistä.

Mahdollisuudet puuttua 17-vuotiaan sähkötupakanpolttoon olivat rajalliset. Arkipäivisin poika asuu opiskelupaikkakunnallaan, joten Miina näkee nuortaan vain viikonloppuisin.

– Hän myös intti vastaan, että sähkötupakanpoltto ei ole yhtä vaarallista kuin tavallisen tupakan, vaikka asiahan ei näin ole.

Äitinsä varoittelusta huolimatta poika jatkoi polttamista. Aika ajoin hän kuitenkin valitti, ettei voi mennä kouluun, koska pää on kipeä ja oksettaa.

Miina pohti nuorelle ääneen, että eiväthän oireet vain johtuisi vapesta. Poika ei kuitenkaan uskonut moista.

Eräällä kotilomalla pojalla alkoi yllättäen yöllä ripuli ja voimakas oksentelu. Päähän koski, ja olo oli huonovointinen.

Muu perhe luuli aluksi, että kyseessä on ruokamyrkytys tai vatsatauti. Kellään muulla ei kuitenkaan ilmennyt oireita, mitä Miina ihmetteli.

Lopulta nuori paljasti, että oli ennen kohtauksen alkamista vetänyt vapesta 600 imua kahdessa tunnissa niin, että se oli poltettu tyhjäksi.

Silloin Miina tajusi, että nuori oli saanut vakavan nikotiinimyrkytyksen. Hän laskeskeli, että nuoren vapella polttama määrä vastaa 20 milligrammaa nikotiinia, joka on valtava annos.

Nikotiinimyrkytys voi viedä hengen

Pahimmillaan nikotiinimyrkytys voi johtaa sydämen rytmihäiriöön, joka vie hengen. Aikuisella ihmisellä tappava annos nikotiinia on ihmisen koosta riippuen 30–80 milligrammaa.

Nikotiinimyrkytykset ovat lisääntyneet nestemäisten nikotiinituotteiden myötä.

”Koska viranomaisvalvonta ei koske internetistä tilattuja sähkötupakkanesteitä, saattaa nesteiden sisällössä ja nikotiinipitoisuudessa olla merkittävää vaihtelua”, todetaan Duodecimin artikkelissa.

Miina totesi pojalleen, että tällä kertaa oli onnea matkassa. Nuori vannoi lopettavansa vapen polttamisen siihen paikkaan.

Miina pohtii, eikö sähkötupakoiden myyntiä voisi vain kieltää.

– Esimerkiksi 90-luvulla kiellettiin niin kutsuttujen limuviinojen myynti Suomessa, koska niiden katsottiin houkuttelevan lapsia ja nuoria ryyppäämään. Eivätkö viranomaiset voisi tehdä samaa sähkötupakoille?

Tupakkateollisuus markkinoi vapea nimenomaan lapsille ja nuorille

Kaksplussan aiemmin haastatteleman asiantuntijan mukaan tupakkateollisuus suunnittelee sähkötupakat lapsia ja nuoria houkutteleviksi vakaasti harkiten. Sähkötupakoissa on usein kirkkaita värejä, glitteriä tai muita nuorisoestetiikkaa huokuvia elementtejä, kuten erilaisia hahmoja.

Perinteisen tupakoinnin suosio on laskussa, joten sähkötupakkamarkkinoilla yritetään paikata sitä.

Lapselle ja nuorelle kannattaa puhua hyvissä ajoin siitä, että tupakkateollisuus esimerkiksi maksaa tietyille somevaikuttajille siitä, että nämä esittelevät muun muassa vapella tehtyjä temppuja ja kiillottavat mielikuvia sähkötupakoinnista.

Jos oman lapsen epäilee polttavan sähkötupakkaa, kannattaa hänen kanssaan keskustella avoimesti haitoista ja siitä, että vaikuttajien takana on ahne teollisuus, joka ei välitä lasten ja nuorten terveydestä.

Lue myös: Suosittu somelääkäri huolissaan nuorison keskuudessa yleistyvästä sähkötupakoinnista: ”Moni vanhempi on ihan pihalla”

Haastateltavan nimi on muutettu yksityisyyden suojelemiseksi.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X