Lapsen terveys 05.10.2015 Päivitetty 16.08.2021

Näin häädät kihomadot

Teksti
Saga Wiklund
Kuvat
Colourbox

Kihomadot ovat yleisiä päiväkoti-ikäisillä lapsilla. Niiden häätämiseksi voidaan tarvita monta kuuria. Toimi näin, jos epäilet perheessäsi tartuntaa.

Kihomatoja voi epäillä lapsella, jos hänen peräaukkonsa seutu kutisee. Madot ovat erittäin pieniä ja vaalean langanpätkän näköisiä.

Diagnoosin voi varmistaa ottamalla peräaukolta näytteen, josta etsitään kihomadon munia. Ne ovat niin pieniä, ettei niitä erota paljain silmin.

Kihomatoihin käytetään yleisimmin Pyrvin-nimistä lääkettä, joka on ollut jo pitkään käytössä. Sitä saa apteekista ilman reseptiä.

Muissa maissa kihomatoihin käytetään paljon Vermox-nimistä lääkettä, joka on reseptilääke.

Lue myös: Näin hoidat täit

Ota kihomatolääke kaksi kertaa

Lääkäri ovat huomanneet, että kihomadot eivät aina lähde yhdellä lääkekuurilla. Kyse on kuitenkin yleensä tartuntakierteestä, ei siitä, että kihomadot olisivat kehittäneet lääkkeille vastustuskykyisiä kantoja.

Kihomatolääke pitää ottaa uudelleen kahden viikon kuluttua tartunnan huomaamisesta, jotta myös ensimmäisen annoksen jälkeen munista kuoriutuneet madot kuolevat.

Kihomadoista eroon pääsemistä vaikeuttaa se, että madoista ei välttämättä haluta kertoa, vaikka ne huomattaisiinkin.

Matoja voi olla kuitenkin kenellä vain; tartunta ei kerro kodin huonosta hygieniasta.

Lue myös: Näin tunnistat ja hoidat enterorokon

Toimi näin kihomatojen kanssa

  • Anna lapselle kihomatolääkkeet (Pyrvin tai Vermix). Myös muiden perheenjäsenten kannattaa ottaa lääke samaan aikaan.
  • Leikkaa lapsen kynnet aivan lyhyiksi. Peppua raapiessa kihomadon munia jää herkästi kynsien alle. Kädet menevät herkästi suuhun etenkin pienillä lapsilla, ja sitä kautta munat päätyvät suolistoon.
  • Ahkera käsipesu ehkäisee tartuntoja.
  • Kun lääkkeet on otettu, vaihda lakanat ja tee kotona normaali viikkosiivous. Pyyhi ovenkahvat. Vuodevaatteita ei tarvitse viedä pakkaseen tai saunaan.
  • Lääkekuuri pitää uusia vielä kahden viikon kuluttua tartunnan toteamisesta, jotta myös kihomatojen munista kuoriutuneet madot kuolevat.
  • Muista kertoa tartunnasta lapsen hoitopaikassa. Näin estät tartuntakierteen.

Lähteet: Infektiolääkäri Tea Nieminen ja Tartuntatautiliitto.

Lue myös: Näin hoidat yleisimmät lastentaudit

Kommentit (1)

Lääke on Vermox. Lelut pitää pestä/ saunottaa,koska muuten kihomadon munia on leluissa ja siitä saa helposti uuden tartunnan. Munat säilyy pinnoilla jopa 2kk. Yövaatteet joka aamu pesuun,samoin peput pestään aamuisin. KäsiPyyhkeet joka päivä vaihtoon.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X