Lapsen terveys 27.03.2015 Päivitetty 20.09.2021

Näin hoidat täit lapselta

Päätäit ovat päiväkoti-ikäisten lasten ja koululaisten riesa. Jos lapsi rapsuttaa toistuvasti päätään tai jos kotiin tulee tiedote, että päiväkodissa tai koulussa on täitä, hiukset pitää tarkastaa.

Teksti
Oili Urmas
Kuvat
Colourbox

Tarkastukseen tarvitaan tiheäpiikkinen täikampa, jota myydään apteekeissa.  Lasten hiuksia ei kannata hoitaa täilääkkeillä varmuuden vuoksi, vaan vasta sitten kun täitä löytyy. Usein päätäit eivät aiheuta mitään oireita, vain kolmasosalla lapsista on hiuspohjassa kutinaa. Päätäi on vaaraton, vaikka se onkin vastenmielinen ötökkä.

Keskustelussa: Pitääkö olla kyläilemättä täiden takia?

Näin tunnistat täin

Tukka kannattaa kastella ensin, jotta täit tarttuvat täikampaan. Hiuksiin voi levittää hoitoainetta, jolloin kampaaminen on helpompaa. Jos hiusten kastelu tuntuu hankalalta, myös kuivat hiukset voi kammata täikammalla. Silloin kampaaminen kannattaa tehdä niin, että lapsi istuu pää kumarassa pöydän ääressä. Pöydälle levitetään valkoista paperia, johon täit tippuvat. Aikuinen päätäi on 2–3 millimetriä pitkä ja se on väriltään joko vaaleanruskea tai harmaanvalkoinen.

Keskustelussa: Miten täinmunat erottaa hilseestä?

Päätäinaaras munii hiusten tyviin ja liimaa munat kiinni hiuksiin. Täin munat eli saivareet ovat valkoisia tai vaaleankeltaisia soikioita, ne muistuttavat mannaryynejä. Munasta kuoriutuva päätäi kehittyy aikuiseksi noin viikossa.

Täit huomataan yleensä varhain, kun hiuksissa on alle kymmenen täitä. Kun lapselta on löytynyt täitä, koko perheen hiukset tarkastetaan, mutta vain ne perheenjäsenet, joilla on täitä, hoidetaan.

Näin täi tarttuu

Päätäi ei lennä eikä hypi päästä toiseen. Tavallisin tapa täiden tarttumiseen on, että päät ovat yhdessä niin, että hiukset koskettavat toisiaan. Ne voivat siirtyä päästä toiseen myös tiheäpiikkisen kamman tai harjan välityksellä. Teoriassa on myös mahdollista, että täit tarttuvat pipojen ja kaulahuivien kautta

Keskustelussa: Miten helposti täi tarttuu ?

Näin häädät täit

Päätäit voi häätää monella eri tavalla.

  1. Täiden poistamiseen on tarjolla sampoita ja liuoksia, joita saa apteekista ilman reseptiä. Osa tuotteista tuhoaa myös saivareet,  jolloin yksi käsittelykertaa riittää. Toiset tehoavat vain aikuisiin täihin, jolloin tarvitaan kaksi hoitokertaa.
  2. Lapsen hiuksien leikkaaminen hyvin lyhyeksi on tehokas torjuntakeino, mutta se toimii lähinnä pojilla. Tytöt harvoin innostuvat viiden millin sängestä.
  3. Pelkästään aika siis riittää tuhoamaan täit, jotka eivät ole hiuksissa. Aikuinen täi tarvitsee verta ravinnokseen vähintään kerran vuorokaudessa. Täi voi pysyä hengissä ilman ravintoa korkeintaan kaksi vuorokautta, mutta vuorokauden jälkeen se ei enää pysty liikkumaan. Mitään ei tarvitse kantaa pakkaseen tai saunan kuumuuteen. Hiusten kanssa kosketuksissa olleet päähineet, pyyhkeet, kammat ja harjat otetaan kahdeksi vuorokaudeksi pois käytöstä. Jos niitä tarvitaan, ne pestään päivittäin. Päätäillä ei ole mitään tekemistä kodin puhtauden kanssa. Kotona ei tarvitse tehdä erityistä siivousta.

Keskustelussa: Täit pois luomuna?

Keskustelussa: Kuolevatko täit saunassa?

Kerro muille täistä

Vanhempien vastuulla on kertoa  päiväkotiin, kavereille ja kouluun, jos lapsella on täitä. Muuten muut vanhemmat eivät tiedä tarkkailla oman lapsensa päätä ja täit voivat levitä. Jos lapselta löytyy täitä, häntä ei tarvitse lähettää kesken päivän kotiin päiväkodista tai koulusta. Lapsen saama leima on vakavampi juttu kuin itse täitartunta. Lapsi voi palata kouluun tai hoitoon heti ensimmäisen täikäsittelyn jälkeen. Täitartunnasta ei kannata tehdä suurta numeroa, mutta se on hoidettava huolella, erityisesti, jos lapsella on pitkät ja tuuheat hiukset.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X