Lapsen terveys 18.12.2012

Näin saat lapsesi syömään jouluruokaa – 5 vinkkiä joulupöytään

Mitä tehdä, kun jouluruoka ei maistu lapselle ja käytös joulupöydässä on levotonta? Juhlaruokailu onnistuu, kun asenne on rento – niin vanhemmalla kuin lapsella!

Teksti
Mervi Alatalo
Kuvat
Kristiina Kurronen/SKOY

Joulupöytää on valmisteltu tuntitolkulla – kun jouluruoka on viimeinen valmista, lapsi ei halua syödä mitään eikä hän meinaa pysyä juhlapöydässä edes alkuruokien ajan.

Kuulostaako tutulta?

Lasta ei tarvitse pakottaa syömään jouluruokaa, mutta nämä 5 vinkkiä helpottavat jouluaterian kulkua ja saavat niin lapsen kuin aikuisen rentoutumaan.

Mieti, miten jouluruoka olisi lapselle houkuttelevampaa

Moni lapsi vierastaa valmiiksi sekoitettuja salaatteja tai perunoiden päälle kaadettua kastiketta eli kaikkea, mikä sotkee lapsen mielestä järjestyksen. Moni jouluruoka on juuri tällaista, mutta voit hyvin tarjoilla rosollitarpeet ja muut salaattiainekset joulupäydässä erikseen. Ehkä joku aikuisistakin nauttii, kun saa tehdä herkuista omat sovelluksensa.

Jouluruokailu ei ole opetushetki

Juhla-ateria, kun etenkin lapsia todennäköisesti jännittää, ei välttämättä ole paras paikka opetella kauniita ruokailutapoja. Pöytätapoja kannattaa opettaa mieluummin etukäteen. Joulupöydässä tärkeintä on rento yhdessä oleminen.

Lapsi on osa seuruetta

Muista, että lapsi on osa joulupöydän seuruetta, ja myös hänelle joulu on tärkeä juhlapäivä. Huomioi lapsi joulupöydässä ja ota hänet mukaan keskusteluun.

Jouluruoka voi sisältää myös lapsen herkkuja

Varmista, että juhlan kunniaksi tarjolla on myös lapsille maistuvaa, ainakin melkein lempiruokaa. Jouluruoka voi olla muutakin, kuin niitä herkkuja, joita perinteisest joulupöydässä on nähty: esimerkiksi Ruotsissa lihapullat ja prinssinakit kuuluvat joulupöytään.

Lapset ovat lapsia, myös jouluna

Lasten ruokahetkeä on turha venyttää. Jollette arkena istu pöydässä ranskalaisittain tuntitolkulla, lapsi tuskin malttaa niin toimia joulunakaan. Jouluateria ei mene pilalle, jos lapset pääsevät pöydästä heti syötyään tai kävisivät hetken leikkimässä alkupalojen ja pääruoan välissä.

Lue myös: Kanelin myrkyllisyys ja suositukset lapsille – katso, monessako piparissa menee raja

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X