Lapsen terveys 23.03.2020 Päivitetty 23.09.2024

Pitääkö pikkulapsen hiukset pestä shampoolla? Kampaaja ja allergia-asiantuntija vastaavat

Hennot, helposti takkuuntuvat lapsen hiukset tarvitsevat huolenpitoa. Melko pitkälle pärjää vesipesulla, mutta esimerkiksi juhlakampaukseen laitetut muotoilutuotteet pitää pestä pois sampoolla.

Teksti
Piia Sainio
Kuvat
iStock
8 kommenttia

Hiusten pesu ei välttämättä ole perheen pienokaisten lempipuuhaa. Siksi kysyimme asiantuntijoilta, kaipaavatko lapsen hiukset ylipäätään shampoopesua. Entä mitä vanhempi voisi tehdä, jotta hiustenpesusta ei tulisi tahtojen taistelua?

Kysymyksiin vastasivat Allergia-, iho- ja astmaliiton asiantuntija Anne Vuorenmaa ja perheystävällistä kauneushoitolaa Helsingissä pitävä kampaaja, kahden alle kouluikäisen lapsen äiti Sari Oja.

1. Onko lapsen hiusten pesu ilman shampoota ihan ok?

Kampaaja Sari Oja: ”Vesipesu riittää ihan pienelle lapselle, koska lapsen hiukset eivät rasvoitu samalla tavalla kuin aikuisella tai teini-ikäisellä. Shampoopesua suosittelen silloin, kun hiukset tuntuvat tahmaisilta tai muuten likaisilta.

Tervettä järkeä kannattaa käyttää. Esimerkiksi hiuksiin tarttunutta sinnikästä tuoksua ei saa pois pelkällä vedellä.”

Allergia-alan asiantuntija Anne Vuorenmaa: ”Se riippuu lapsen hiuslaadusta ja harrastuksista. Vesipesu ei poista hikeä, joten jos lapsi urheilee ja hikoilee, shampoopesu on tarpeen.”

2. Miten usein lapsen hiukset pitäisi pestä shampoolla?

SO: ”Omien lasteni hiukset pesen shampoolla parin kolmen viikon välein aina siinä vaiheessa, kun ne tuntuvat likaisilta. Muuten suosin vesipesua.”

AV: ”Jos lapsi hikoilee kovasti päivittäin, hiki pitää saada pois päänahasta ja hiukset pestä. Muuten lapsen hiukset eivät kaipaa päivittäistä shampoopesua, ja niitä kannattaa pestä tarpeen mukaan.”

3. Kannattaako lasta varten ostaa hajusteetonta shampoota?

SO: ”Hajusteille herkistyminen on yleistynyt, joten voi olla hyvä valita lapselle sellainen tuote, joka on joko hajusteeton tai vain miedosti hajustettu. Itse en ole niin mustavalkoinen, että käyttäisin omille lapsilleni täysin hajusteettomia shampoita.

En myöskään valitse heille niitä tuotteita, joissa on voimakkaimmat aromit.”

AV: ”Lapsille suositellaan mietoja, vain vähän kemikaaleja sisältäviä tuotteita. Esimerkiksi allergiatunnuksen omaavat shampoot sopivat lapsille. Niissä on mahdollisimman vähän kemikaaleja eikä niistä löydy hajusteita tai muitakaan allergisoivia ainesosia.

Ei ole mitään syytä kuormittaa lapsen kemikaalikuormaa liiallisilla hajusteilla tai kemikaaleilla. Allergian riski kasvaa silloin, jos lapsi altistuu allergisoiville aineille hyvin pitkäaikaisesti.”

4. Voiko lapsi käyttää äidin ”aikuisten” kampaamoshampoota?

SO: ”Voi. Jos lapselle käyttää aikuisten shampoota, kannattaa vain varmistaa, että shampoo ei ole liian tuhtia tavaraa hentoisille hiuksille.

Todella kevyt ja vähän kosteutta antava shampoo on hyvä. Lapsen hiukset eivät vaadi mitään erityistä shampoopesulta – vain sen, että tukka tulee puhtaaksi.”

AV: ”Lasten hiukset eivät tarvitse kampaamon tuotteita. Toki sieltäkin saattaa löytyä hellävaraisia mietoja pesuaineita.

Silloin tällöin äidin shampoopullolla voi käydä, mutta jatkuvassa käytössä aikuisten kampaamotuotteet lisäävät lapsen kemikaalikuormaa.”

Lue myös: Viimeinkin tukkaa! 7 helppoa taaperon kampausta, jotka sinäkin osaat

5. Voiko lapsen hiukset pestä muullakin, esim. perusvoiteella?

SO: ”Perusvoide saattaa tuoda todella paljon rasvaa tai kosteutta hiukseen, jolloin hiuksesta voi tulla raskas. Suosittelen shampoota tai vesipesua. Hyvin herkälle iholle sopivat vauvaöljyt.”

AV: ”Jos päänahka on kuiva, shampoon sijasta hiusten pesuun voi käyttää kevyttä vesipitoista perusvoidetta, jota saa apteekista.

Allergianeuvontaa saa muun muassa Allergia-, iho- ja astmaliiton puhelinpalvelusta: 0600 14419.

Pesun yhteydessä voide hoitaa kuivaa hiuspohjaa. Voidetta ei kerry hiuksiin, kun se huuhdellaan pois vedellä samalla lailla kuin shampookin.”

Pojat leikkivät kylpyvaahdolla

Hauskan leikin keksiminen voi helpottaa hiusten pesua.

6. Suositteletko lapselle hoitoainetta?

SO: ”Mielestäni hoitoainetta voi hyvin laittaa jo 3-vuotiaalle. Hennot hiukset menevät helposti takkuun ja näin talvella ne ovat myös sähköiset ja kuivat, joten hoitoainetta kannattaa käyttää lapselle, etenkin pitkiin hiuksiin.

Laita hoitoainetta vain latvaan, älä hiusten tyveen. Hoitoainetta ei kannata ihan kokonaan huuhdella pois vaan sitä voi jättää latvoihin piirun verran, niin että ne tuntuvat aavistuksen liukkailta. Tämä helpottaa hiusten harjaamista.

”Etenkin täishampoo kuivattaa hiuksia, joten sen käytön jälkeen suosittelen ehdottomasti hoitoainetta.”

Etenkin täishampoo kuivattaa hiuksia, joten sen käytön jälkeen suosittelen ehdottomasti hoitoainetta.”

AV: ”Jos lapsen hiukset ovat kovin takkuiset tai sähköiset, niin ehdottomasti kannattaa käyttää hoitoainetta.”

7. Miten lapsen hiustenpesusta selvittäisiin ilman kyyneliä?

SO: ”Totuta lapsi pienestä pitäen veteen ja opeta hänet luottamaan siihen, että jos hän pitää leuan koholla, vettä ei tule kasvoille. Omaa kättä kannattaa pitää lapsen otsalla ja näin estää veden valuminen kasvoille.

Hiusten harjaaminen helpottuu sillä, että kuivat latvat leikataan aina pois ja muistetaan suihkuttaa latvoille kevyttä hoitoainetta. Myös pehmeä harja helpottaa aamupuuhia.”

AV: ”Takkuistahan se hiusten peseminen joskus on! Kannattaa ainakin valita shampoo, joka ei kirvele lapsen silmiä. Lisäksi voi kokeilla lähestyä asiaa leikin kautta.

Peskää ensin vaikkapa nuken hiukset ja katsokaa, ettei shampoota mene nuken silmiin eikä yhtään kyyneltä tule. Logiikka on sama kuin silloin, kun lapsi totuttelee astmalääkkeeseen. Monesti tehdään niin, että lapsi antaa lääkettä ensin nallelle ja ottaa sitä sitten vasta itse.”

8. Voiko muotoilutuotteita käyttää lapsen juhlakampaukseen?

SO: ”Kyllä voi, mutta vain sen verran kuin kampaus vaatii. Hennoissa hiuksissa prinsessakiharat eivät meinaa pysyä, jos niissä ei ole mitään muotoilutuotetta. Eikä poikien etutukkaa saa pysymään pystyssä muuten kuin kevyellä muotoilutuotteella, ellei sitten hiusten kasvusuunta ole ylöspäin.

Jos lapsen hiukset muotoilee suoristusraudalla tai kuivaa föönillä, kannattaa laittaa hieman lämpösuojasuihketta tai -voidetta alle, jottei hiuksiin tule vaurioita.

Muotoilutuote pitää pestä pois hiuksista shampoolla, pelkkä vesipesu ei siinä tapauksessa riitä.”

AV: ”Mitään haittaa muotoilutuotteista ei ole lapselle, jos niiden käyttö on satunnaista. Allergiatunnuksella varustettuja hiustenmuotoilutuotteita on toki olemassa, mutta lapsen juhlakampaukseen voi hyvin suihkauttaa äidin hiuslakkaa.

Satunnaisella käytöllä ei ole allergianäkökulmasta merkitystä. Sen sijaan pitkäaikainen, päivittäinen käyttö voi lisätä herkistymistä kemikaaleille.”

Lue myös: Yh-äidin keksintö riemastuttaa – kampaamossakin voi olla lapsiparkki! ”En olisi antanut itselleni anteeksi, jos joku muu olisi toteuttanut ideani”

Kommentit (8)

Hiukset pestään meillä joka ilta shampoolla. Ällöttää muiden lasten rasvaiset ja likaisen hajuiset hiukset. Voin vaan kuvitella millainen tyynylina/tyyny on muutaman nukutun yön jälkeen jos hiukset pestään vain vedellä muutaman kerran viikossa, hyii

Erittäin hyvän ja puhtaan pesutuloksen saa Orionin Humektan perusvoiteella, on tuote sarjan mieto ja vesiliukoisin. Itse en suosittele shampoo pesua pienille lapsille, ainoastaan tätä perusvoidetta. Pesee kyllä puhtaaksi aikuisenkin päänahan ja hiukset. Meillä on vain kummallinen mielikuva että tuotteen pitää vaahdota. Pelkällä vedellä hiusten ”peseminen” on mielestäni käsittämätöntä, sillälailla ei puhdistu päänahka eikä hius. Pölyä ym.likaa tarttuu hiukseen yllättävän paljon ja pelkkä vesi ja harjaaminen ei poista epäpuhtauksia. Koittaapa kammata kammalla viikon pesemätöntä hiusta paljastuu osa totuudesta.

Koitappa pestä humektanilla meidän 3- ja 7v. peppuun saakka olevia hiuksia. Sitä hiusta on yllättävän paljon. Parhaimmillaan niistä löytyy sen rasvan ja hien lisäksi myös jotain syötävää 🙄 Meillä lasten hiukset on kyllä aloitettu pesemään noin kolmevuotiaasta miedolla ja hajusteettomalla shampoolla ja tarpeen mukaan myös hoitoainetta.

Mä olen pessyt 8 vuotiaani tukan shampoolla noin 10 kertaa hänen elonsa aikana. Vesipesu on riittänyt vaikka olisi hikoillutkin

Minä, aikuinen, en käytä shamppoota itsekään. Lopetin käytön muutama vuosi sitten ja huomasin, kuinka kemikaaliteollisuus onkaan meitä huijannut moista ”tarvitsemaan”.
Hiusten pesuun riittää minulla Meinebase suola
– sama, jolla pesen ja kuorin vartolon ja kasvot. Siihen siirryin alun perin, kun mikään shamppoo ei tuntunut sopivan, aina kutitti ja kiristi ihoa.

Lika tulee pestä pois, niin aikuisesta kuin lapsestakin, mutta pienellä järjellä kannattaa kyseenalaistaa sitä, kuinka paljon kemiaa moiseen puuhaan oikeasti tarvitaan. Tarvitaanko litra kaupalla viemäristä alas huuhdottuja mikromuoveja vai riittäisikö elimistölle ja ympäristölle pienempikin kuorma?

Eipä shampoota tartte lapset, eikä suurin osa aikuisistakaan. Hiki lähtee vesipesulla. Itse hikoilen paljon ja pesen hiukseni vain vedellä. Hiukset voivat hyvin. Hiki ei ole kerrostunut hiuksiini. Kun kerron ihmisille peseväni vain vedellä, he ihmettelevät miten puhtailta ne näyttävät. Muotoilutuotteet on asia, joka täytyy varmasti pestä jollain pois. Itse en muotoilutuotteita käytä muutoin kuin sokerivettä. Muotoilutuotteetkin lähtee pois luonnollisemmilla pesuaineilla kuten kananmunalla. Valkuainen syväpesee ja keltuainen pesee hellemmin ja myös hoitaa hiusta.

Pienen lapsen hiukset eivät rasvoitu joten shampoota ei tarvita, hoitoainepesu riittää, se puhdistaa ja kosteuttaa lapsen hiukset. Shampoo pesu kuivattaa aivan turhaan päänahkaa sekä hiuksia.
Netta

No eihän aikuisenkaan tarvitse joka päivä hiuksiaan pestä.

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X