Lapsen terveys 19.06.2019 Päivitetty 15.08.2023

Selvitä lapsen painoindeksi laskurilla – vanhemman arvio on usein väärä

Silmämääräisesti voi olla vaikea arvioida, onko lapsella ylipainoa mutta lapsen painoindeksi auttaa arvioimaan tilannetta. Lasten painoindeksi käy yli 2-vuotiaiden painon arvioimiseen.

Teksti
Piia Sainio
Kuvat
iStock
2 kommenttia

Ylipaino lapsena ennustaa terveysongelmia aikuisuudessa. Lapsen painoindeksi on luku, joka saattaa herättää vanhemmat ajoissa tekemään toisenlaisia valintoja arjessa.

Silmämääräisesti oman lapsen painon arviointi voi olla yllättävän vaikeaa. Suomalaistutkimuksen mukaan ylipainoisten 5-vuotiaiden vanhemmista enemmän kuin puolet arvioi virheellisesti lapsen painon normaaliksi.

Ylipainoisten 11-vuotiaiden vanhemmistakin lähes puolet piti lastaan normaalipainoisena.

Siksi arviointia voi auttaa painoindeksilaskuri.

Lapsen painoindeksi avuksi kaksivuotiaasta alkaen

Painoindeksilaskurin löydät Terveyskirjaston sivuilta. Tuloksen lisäksi laskuri ilmoittaa normaalipainon alueen kyseisellä lapsella.

Ylipainoksi tulkitaan yli 25:n painoindeksi. Lapsen painoindeksissä (ISO-BMI) on samat raja-arvot kuin aikuisellakin: normaalipainon alue on 17–25.

Painoindeksi sopii 2–18-vuotiaiden lasten painon arviointiin. Sen laskemista varten tarvitaan lapsen ikä, pituus ja paino.

Jos lapsen paino ylittää normaalialueen, painoa ei pidä lähteä pudottamaan. Tärkeää on vaikuttaa siihen, ettei paino enää nousisi. Olennaisimmat keinot koskevat ruokavalion muuttamista terveellisempään suuntaan ja liikunnan lisäämistä.

Puutu ajoissa painon nousuun

Jos aikuinen havahtuu lapsen ylipainoon ennen kouluikää, tilannetta on helpompi tasapainottaa heti.

Elintapojen muuttaminen on myöhemmällä iällä vaikeampaa: mitä isommaksi lapsi kasvaa, sitä vähemmän vanhemmat pystyvät vaikuttamaan lapsen tekemiin valintoihin.

Äskettäin julkaistun THL:n raportin mukaan 2–6-vuotiaista suomalaisista pojista joka neljäs on ylipainoinen, 7–12-vuotiaista jo lähes kolmanneksella oli ylipainoa.

Päiväkoti-ikäisistä tytöistä ylipainoa oli  15 prosentilla, alakouluikäisistä 18 prosentilla.

Kun lapsen painoindeksi on välillä 25–30

Lapsen painoindeksi kuvastaa hyvin lapsen rasvaprosenttia. Tosin ikäisekseen pitkillä ja lihaksikkailla lapsilla painoindeksi saattaa olla yli 25, vaikka rasvaprosentti olisi normaali. Muilla lapsilla paino on todennäköisesti ylipainon puolella.

Korosta lapselle, että olo on virkeämpi, jos liikkuu joka päivä ja syö harvemmin sokeriherkkuja.

Perheen on syytä tarkistaa ruoka- ja liikuntatottumuksia: kaikki perheenjäsenet noudattavat uusia, yhdessä sovittuja sääntöjä, ketään osoittelematta.

Lapselle ei kannata puhua painonhallinnasta vaan ennemminkin korostaa sitä, että olo on virkeämpi, jos liikkuu joka päivä ja syö harvemmin sokeriherkkuja.

Lue lisää siitä, miten opetat lapselle terveellisiä elintapoja loukkaamatta hänen itsetuntoaan.

Tärkeintä on, ettei lapsen painoindeksi enää nouse.

Kun painoindeksi on yli 30

Kolmosella alkava painoindeksi kertoo lihavuudesta. Pituutta kasvavan lapsen painoindeksi kuitenkin pienenee vähitellen, jos elintapoja on korjattu terveellisemmiksi.

Apua ruoka- ja liikuntatottumusten muutoksiin saa terveydenhuollon ammattilaisilta.

Jos lapsen painoindeksi on yli 35, tulisi ehdottomasti kääntyä neuvolan tai kouluterveydenhuollon puoleen.

Tarkkana kesäaikaan

Erään amerikkalaistutkimuksen mukaan loma-aikojen herkuttelu tuo liikapainoa etenkin valmiiksi ylipainoisille lapsille. Riskinä on, että lomaherkuttelun myötä lapsen painoindeksi nousee entisestään.

Tutkija Liisa Korkalo Helsingin yliopistosta muistuttaa, että vaikkapa jäätelöllä voi hyvin herkutella, kunhan päivän muilta aterioilta saa sopivan määrän energiaa.

Tärkeää olisi innostaa lapsi syömään runsaasti tuoreita marjoja, vihanneksia ja hedelmiä. Vanhempi on se, joka päättää, mitä esimerkiksi retkieväiksi otetaan. Pakataanko piknik-koriin uusia porkkanoita, tuoreita mansikoita ja vaikkapa vesimelonia vaiko pullaa ja pasteijoita?

Janojuomaksi retkelle kannattaa ottaa vettä. Napostelu aterioiden välillä on turhaa ihan koko perheen osalta: siitä kannattaa pyrkiä eroon, Korkalo muistuttaa.

Aiheesta lisää:
Laske lapsen painoindeksi (Terveyskirjasto)

Lähde: Terveyskirjasto

Lue myös

Kommentit (2)

Valaise Pena millä lailla lapset saa sokeria pk:ssa? Itsellä kolme lasta, eikä sokerista hajuakaan?

Päiväkodissa lapset saa ihan liikaa sokeria. Sama kun jatkuu vielä kotona, niin näitä artikkeleita kirjoitellaan. Napostelussa ei ole mitään vikaa, kun napostellaan porkkanaa tai hedelmiä maltillisesti.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X