Lapsen terveys 19.07.2017 Päivitetty 26.06.2023

Tarkista, onko lapsesi turvaistuin vaarallinen? - kaksi istuinmerkkiä irtosi törmäystestissä

Autoliiton julkaisemassa turvaistuintestissä on paljastunut kaksi turvaistuinta, jotka voivat olla onnettomuustilanteessa vaarallisia. Siksi asiasta tiedotetaan poikkeuksellisesti jo ennen koko testin julkistusta.

Teksti
Toimitus
Kuvat
istock

Turvaistuin irtosi täysin ja lensi ilmaan syksyn turvaistuintestissä. Tämä huolestuttava testitulos on syy siihen, että turvaistuinten testeistä annetaan ennakkotuloksia jo nyt.

Testausvaiheessa paljastui kaksi istuinta, jotka irtosivat kiinnityksestään istuimille tehdyssä törmäystestissä. Tämän takia kuluttajia kehotetaan jättämään nämä istuimet ostamatta. Istuimet ovat Recaro Optia kiinnitettynä autoon Recaro SmartClick -telakalla sekä Jané Grand.

Tehdyssä törmäystestissä Recaron istuin irtosi isofix-telakastaan ja lensi korkeassa kaaressa testilaboratorion läpi. Todellisessa onnettomuustilanteessa sekä istuimessa oleva lapsi että autossa olevat muut matkustajat saattaisivat saada vakavia vammoja.

Katso hurja Recaro Optian testivideo tästä:

Jané Grand -istuin voidaan asentaa autoon alle 18 kilon painoisille lapsille isofix-kiinnityksellä. Tehdyssä testissä istuin ei kuitenkaan kestänyt etutörmäyksen aiheuttamaa törmäysvoimaa, vaan istuin irtosi kiinnityksestään. Se ei kuitenkaan paiskautunut ilmaan, kuten Recaron istuin.

Katso Jané Grandin testivideo tästä:

Ongelmia jo viime vuonna

Jo viime vuonna tehdyssä etutörmäystestissä Recaron Optia-istuin irtosi telakasta samaan tapaan kuin nytkin. Istuimen valmistaja reagoi heti tulokseen ja vaihtoi istuimen Recaro Fix -telakan toiseen telakkaan. Tässä testissä kuitenkin osoittautui, ettei uusi Recaro SmartClick -telakka ole yhtään vanhaa mallia parempi.

Myös Jané Grand -istuin pitää sisällään suuren turvallisuusriskin, koska tämäkin istuin irtosi kiinnityksestään etutörmäystestissä.

Mikäli kuluttaja on hankkinut jommankumman istuimen, pitäisi tämän ottaa yhteys istuimen myyjään.

Testin käytännön toteutuksesta vastaavat saksalaiset kuluttajajärjestö Stiftung Warentest ja autojärjestö ADAC ovat pyytäneet sekä Recarolta että Janélta kannanottoa tuoreisiin testituloksiin. Kumpikaan istuinvalmistaja ei ole pystynyt vielä selittämään testituloksia, mutta he aikovat selvittää syyt. Tämän lisäksi Jané on ilmoittanut keskeyttävänsä toistaiseksi Grand-istuimien toimituksen valtuutetuille myyjille.

Euroopan eri maiden autoliittojen ja kuluttajajärjestöjen yhteistyössä toteuttama turvaistuintesti julkaistaan perinteisesti joka kevät ja syksy.

Lähde: Autoliitto

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X