Vähennä lapsen altistumista kemikaaleille
Kemikaaleihin liittyy terveydellisiä riskejä etenkin sikiöillä ja pienillä lapsilla. Kaksplus listasi 12 keinoa keventää kemikaalikuormaa.
Putsaa ilmanvaihto
Vaihda usein ilmanvaihtokanavien suodattimia. Pienhiukkasten ja pölyn mukana hengität koko joukon kemikaaleja.
Vähennä elektroniikkaa
Minimoi elektroniikka makuuhuoneista ja sulje laitteet. Palonestoaineet leviävät ilmaan laitteiden tuulettimien kautta.
Luovu suojasuihkeista
Monet tekstiilit, kuten lasten haalarit ja ulkokengät, käsitellään perfluoratuilla aineilla likaa ja kosteutta hylkiviksi. Suihkutatko itse lisää?
Haistele huonekalut
Styroxia sisältävissä säkkituoleissa on todennäköisesti palonestoaineita, sillä esimerkiksi Saksassa kaikki styroksi on käsiteltyä. Kun tuolille istahtaa, kemikaalit lehahtavat ilmaan. Sisäilmayhdistys on luokitellut rakennusmateriaalit niistä ilmaan vapautuvien aineiden määrän mukaan. M1-luokitus on turvallisin. Haju kertoo usein paljon. Huonekaluja kannattaa haistella kaupassa ja kysellä, millaisista materiaaleista tuote on tehty ja onko sillä M-luokitusta.
Tarkkana lelujen kanssa
Suuri osa leluista täyttää kemikaalipitoisuuksille asetetut raja-arvot. EU:n ulkopuolelta voi kuitenkin tulla meille leluja, joissa on myrkyllisiä aineita. Puulelut kannattaa valita käsittelemättöminä. Puisen leikkuulaudan öljy sopii hyvin likasuojaksi. Kyllästetystä puusta tarttuu pieniin käsiin monia kemikaaleja. Jos pihallanne on hiekkalaatikko, kannattaa miettiä, riittäisikö sille vain lämpökäsittely.
Karsi pölynkerääjiä
Ilmaan leviävät kemikaalit varastoituvat helposti pölyyn, tekstiileihin ja pehmoleluihin. Pintojen kosteapyyhintä, imurointi ja tekstiilien tamppaus auttavat. Puhdistusaineista kannattaa valita ympäristömerkin saaneita. Saippua- ja suopapohjaiset puhdistusaineet ovat turvallisimpia.
Tuuleta autoa
Uudet autot tuoksuvat. Se johtuu siitä, että niistä vapautuu hengitysilmaan koko joukko likasuoja- ja palonestoaineiden kemikaaleja. PVC-muovia on pehmennetty ftalaateilla. Imurointi ja tuuletus auttavat.
Ei muovia mikroon
PTFE-muovin (Teflon) naarmuista voi vapautua ruokaan perfluoriyhdisteitä. Suosisitko valurautapannuja? Ruoka on turvallisinta lämmittää mikrossa keraamisella lautasella. Lämpö voi irrottaa muovin pehmennysaineita ruoan nesteeseen, vaikka pakkauksessa olisi merkintä mikronkestävyydestä. Jotkin muovit liukenevat myös öljyyn.
Älä lämmitä nestettä tuttipullossa mikrossa. Metallisten säilyketölkkien sisäpintalakkauksissa ja alumiinitölkeissä on bisfenoli-A:ta, ja sitä myös liukenee elintarvikkeeseen. Alumiinifoliosta voi irrota ruokaan alumiinia, jos foliota käytetään metalliastian päällä. Mieti myös, soveltuuko keramiikka elintarvikekäyttöön. Epämääräisestä keramiikasta saattaa liueta lyijyä.
Puhdasta ruokaa
Minimoi runsaasti lisä- ja säilöntäaineita sisältävien ruokien syömistä. Nauti kohtuudella makeisia, virvoitusjuomia, mehutiivisteitä ja energiajuomia, samoin kuin nakkeja ja muita nitriittipitoisia valmisteita. Syö harvoin ravintolahampurilaisia, koska niiden kääreiden pinnoite on aikaansaatu fluoriyhdisteillä. Torjunta- ja kasvinsuojeluaineet ovat usein terveysriski. Luomussa niiden jäämiä on vähemmän.
Pese uudet tekstiilit
Tuontivaatteissa, kuten farkuissa, saattaa olla esimerkiksi EU:ssa kiellettyä nonylfenooli-hormonihäiritsijää. Suosi luonnonmateriaaleja ja muista, että kierrätysvaatteita on varmaankin pesty monta kertaa.
Kauneus vai terveys?
Kosmetiikasta kemikaalit imeytyvät ihon läpi verenkiertoon. Standardoidussa luonnonkosmetiikassa ei saa olla esimerkiksi synteettisiä hajusteita, säilöntäaineena formaldehydin vapauttajia tai parabeeneja, mutta tuotteet voivat silti allergisoida.
Hiusvärit ovat monesti kemikaalisoppa, aidot kasvivärit ovat hapetevärejä turvallisempia. Kynsilakoissa on liuottimia, rakennekynnet tehdään herkistävistä akrylaateista ja ripsipidennykset kiinnitetään liimalla. Synteettisillä myskeillä on hormonaalisia vaikutuksia, kuten aurinkovoiteiden bentsofenoneillakin. Lapsille paras valinta on lasten korkean suojan fysikaalinen voide.
Tilaa radonsuojaus?
Säteilyturvakeskuksen mukaan asuntojen radonpitoisuudet ovat Suomessa maailman suurimpia. Heidän sivuiltaan voit tilata mittausrasian ja saada lisätietoja.
Asiantuntijat: Åbo Akademin orgaanisen kemian professori Leif Kronberg, kemiantekniikan diplomi-insinööri, tietokirjailija Anja Nystén ja Turun yliopiston fysiologian professori Jorma Toppari
Lähteet:
Nystén, Anja: Kemikaalikimara lapsiperheille (Teos 2013)
Jaa oma kokemuksesi