Lapsen terveys 24.06.2015 Päivitetty 26.06.2023

Vähennä lapsen altistumista kemikaaleille

Teksti
Else Turunen

Kemikaaleihin liittyy terveydellisiä riskejä etenkin sikiöillä ja pienillä lapsilla. Kaksplus listasi 12 keinoa keventää kemikaalikuormaa.

Putsaa ilmanvaihto

Vaihda usein ilmanvaihtokana­vien suodattimia. Pienhiukkasten ja pölyn mukana hengität koko joukon kemikaaleja.

Vähennä elektroniikkaa

Minimoi elektroniikka makuuhuo­neista ja sulje laitteet. Palonestoai­neet leviävät ilmaan laitteiden tuu­lettimien kautta.

Luovu suojasuihkeista

Monet tekstiilit, kuten lasten haala­rit ja ulkokengät, käsitellään perfluo­ratuilla aineilla likaa ja kosteutta hyl­kiviksi. Suihkutatko itse lisää?

Haistele huonekalut

Styroxia sisältävissä säkkituoleissa on todennäköisesti palonestoai­neita, sillä esimerkiksi Saksassa kaikki styroksi on käsiteltyä. Kun tuolille istahtaa, kemikaalit lehahta­vat ilmaan. Sisäilmayhdistys on luo­kitellut rakennusmateriaalit niistä ilmaan vapautuvien aineiden mää­rän mukaan. M1-luokitus on turval­lisin. Haju kertoo usein paljon. Huone­kaluja kannattaa haistella kaupassa ja kysellä, millaisista materiaaleista tuote on tehty ja onko sillä M-luo­kitusta.

Tarkkana lelujen kanssa

Suuri osa leluista täyttää kemikaa­lipitoisuuksille asetetut raja-arvot. EU:n ulkopuolelta voi kuitenkin tulla meille leluja, joissa on myrkyl­lisiä aineita. Puulelut kannattaa valita käsitte­lemättöminä. Puisen leikkuulaudan öljy sopii hyvin likasuojaksi. Kyllästetystä puusta tarttuu pieniin käsiin monia kemikaaleja. Jos pihallanne on hiekkalaatikko, kannattaa miettiä, riittäisikö sille vain lämpökäsittely.

Karsi pölynkerääjiä

Ilmaan leviävät kemikaalit varastoi­tuvat helposti pölyyn, tekstiileihin ja pehmoleluihin. Pintojen kosteapyy­hintä, imurointi ja tekstiilien tamp­paus auttavat. Puhdistusaineista kannattaa valita ympäristömerkin saaneita. Saippua- ja suopapohjaiset puhdis­tusaineet ovat turvallisimpia.

Tuuleta autoa

Uudet autot tuoksuvat. Se johtuu siitä, että niistä vapautuu hengitysil­maan koko joukko likasuoja- ja palo­nestoaineiden kemikaaleja. PVC-muovia on pehmennetty ftalaateilla. Imurointi ja tuuletus auttavat.

Ei muovia mikroon

PTFE-muovin (Teflon) naarmuista voi vapautua ruokaan perfluoriyh­disteitä. Suosisitko valurautapan­nuja? Ruoka on turvallisinta lämmit­tää mikrossa keraamisella lautasella. Lämpö voi irrottaa muovin peh­mennysaineita ruoan nesteeseen, vaikka pakkauksessa olisi merkintä mikronkestävyydestä. Jotkin muo­vit liukenevat myös öljyyn.

Älä lämmitä nestettä tuttipullossa mikrossa. Metallisten säilyketölkkien sisä­pintalakkauksissa ja alumiinitöl­keissä on bisfenoli-A:ta, ja sitä myös liukenee elintarvikkeeseen. Alumii­nifoliosta voi irrota ruokaan alumii­nia, jos foliota käytetään metallias­tian päällä. Mieti myös, soveltuuko keramiikka elintarvikekäyttöön. Epämääräisestä keramiikasta saattaa liueta lyijyä.

Puhdasta ruokaa

Minimoi runsaasti lisä- ja säilöntäai­neita sisältävien ruokien syömistä. Nauti kohtuudella makeisia, virvoi­tusjuomia, mehutiivisteitä ja ener­giajuomia, samoin kuin nakkeja ja muita nitriittipitoisia valmisteita. Syö harvoin ravintolahampurilai­sia, koska niiden kääreiden pinnoite on aikaansaatu fluoriyhdisteillä. Torjunta- ja kasvinsuojeluaineet ovat usein terveysriski. Luomussa niiden jäämiä on vähemmän.

Pese uudet tekstiilit

Tuontivaatteissa, kuten farkuissa, saattaa olla esimerkiksi EU:ssa kiel­lettyä nonylfenooli-hormonihäirit­sijää. Suosi luonnonmateriaaleja ja muista, että kierrätysvaatteita on varmaankin pesty monta kertaa.

Kauneus vai terveys?

Kosmetiikasta kemikaalit imeytyvät ihon läpi verenkiertoon. Standardoi­dussa luonnonkosmetiikassa ei saa olla esimerkiksi synteettisiä hajus­teita, säilöntäaineena formaldehydin vapauttajia tai parabeeneja, mutta tuotteet voivat silti allergisoida.

Hiusvärit ovat monesti kemikaa­lisoppa, aidot kasvivärit ovat hape­tevärejä turvallisempia. Kynsila­koissa on liuottimia, rakennekynnet tehdään herkistävistä akrylaateista ja ripsipidennykset kiinnitetään lii­malla. Synteettisillä myskeillä on hormonaalisia vaikutuksia, kuten aurinkovoiteiden bentsofenoneilla­kin. Lapsille paras valinta on lasten korkean suojan fysikaalinen voide.

Tilaa radonsuojaus?

Säteilyturvakeskuksen mukaan asuntojen radonpitoisuudet ovat Suomessa maailman suurimpia. Heidän sivuiltaan voit tilata mittaus­rasian ja saada lisätietoja.

Asiantuntijat: Åbo Akademin orgaanisen kemian professori Leif Kronberg, kemiantekniikan diplomi-insinööri, tietokirjailija Anja Nystén ja Turun yliopiston fysiologian professori Jorma Toppari

Lähteet:

Nystén, Anja: Kemikaalikimara lapsiperheille (Teos 2013)

Säteilyturvakeskus

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto

European Food Safety Authority

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X