Vain koronan saanut lapsi eristykseen ja muut normaalisti päiväkotiin? Näin tehdään nyt Helsingissä
Karanteeniin asettaminen haittaa lapsen elämää, joten sitä ei pidä tehdä kevein perustein, sanoo Helsingin apulaispormestari Pia Pakarinen.
Jatkossa pelkästään päiväkotiryhmän ainoa koronatartunnan saanut joutuu eristykseen ja muut ryhmän lapset jatkavat päiväkodissa normaalisti Helsingissä. Sama linjaus koskee myös alakoululaisia. Tartunnan saaneen lapsen perhe asetetaan karanteeniin.
Jos tartunta sen sijaan on päiväkotiryhmässä tai luokassa kahdella lapsella tai useammalla, altistuneet määrätään aiempaa käytäntöä noudatellen karanteeniin.
Uuden ohjeistuksen on perjantaina 27. marraskuuta allekirjoittanut muun muassa kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Liisa Pohjolainen. Ensimmäiset päiväkodit ovat jo tuoreeltaan välittäneet tiedon vanhemmille.
Syynä uuteen sallivampaan linjaan pienten lasten kohdalla on tartuntojen esiintyvyys.
Syksyn aikana tuhannesta karanteeniin asetetusta lapsesta ja nuoresta koronatartunnan on saanut seitsemän.
– Karanteeniin asettaminen haittaa lapsen tai nuoren elämää, joten sitä ei pidä tehdä kevein perustein, painottaa Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestari Pia Pakarinen avoimessa Facebook-ryhmässään.
Yksittäisistäkin tartunnoista tiedotetaan myös jatkossa kaikille päiväkotilasten ja koululaisten huoltajille.
Lapset ja nuoret ovat saaneet eniten tartuntoja kotona, harrastuksissa ja vapaa-ajalla. Päiväkodeissa ja kouluissa tartuntoja on ollut hyvin vähän, Helsingin viranomaiset perustelevat uutta karanteenitoimintamalliaan.
Kyläilyjä ei suositella
Helsingissä ja muualla Uudellamaalla koronaepidemia on paraikaa leviämisvaiheessa. Sen vuoksi joulukuun kolmelle ensimmäiselle viikolle on tulossa rajuja, tavallista elämää rajoittavia toimia. Muun muassa kaikki harrastustoiminta keskeytetään paitsi alle 20-vuotiaiden ulkona tapahtuva toiminta. Julkiset tilat suljetaan.
Radikaalein rajoitus lienee suositus olla tapaamatta ketään muita kuin samassa taloudessa asuvia tai tähän rinnastettavia läheisiä.
Jaa oma kokemuksesi