Lapsen terveys 13.11.2015 Päivitetty 10.08.2021

Valvo lasta hississä – vältä onnettomuudet

Pienten lasten hissionnettomuudet ovat lisääntyneet viime vuosina. Lasta pitää valvoa aina hissimatkalla ja myös kerrostasolla hissin läheisyydessä.

Teksti
Saga Wiklund
Kuvat
Colourbox

Suomessa on sattunut kolmen viime vuoden aikana hissionnettomuuksia, joissa lasten kädet ovat jääneet vakavin seurauksin hissin avautuvan automaattioven väliin.

Tilanne on syntynyt niin, että lapsi on pitänyt kättään hissin liukuovea vasten ja kun ovi on avautunut, käsi on kulkeutunut oven ja karmin väliseen rakoon ja joutunut puristuksiin.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin tietoon tällaisia vakavia onnettomuuksia on tullut vuoden 2015 marraskuussa jo kolme. Muutamaa vuotta aiemmin niitä ei sattunut juuri ollenkaan.

Tiedossa on myös tilanteita, joissa esimerkiksi lapsen huivi tai repun hihna on jäänyt hissin oven väliin. Tästä voi hissin liikkeelle lähtiessä seurata kuristumisvaara.

– Lapselle turvallisin paikka matkustaa hississä on takaseinän luona. Hissiin ei saisi ahtautua eikä siellä saa ryhtyä leikkimään, muistuttaa ylitarkastaja Antti Savola Tukesista.

Pieniä lapsia pitäisi valvoa aina hissimatkalla ja myös kerrostasolla hissin läheisyydessä.

Keskustele: Mitkä vaunut mahtuvat pieneen hissiin?

Lasta pitää opastaa hissin käytössä

Vanhat veräjähissit, joita rakennettiin 1960-luvulle asti, ovat vaarallisia eri syistä kuin uudet hissit: hissin korissa lapsi voi työntää käden tai jalan veräjäoven säleiden välistä ulos, mistä voi seurata paha vammautuminen.

Pahimmillaan lapsi voi ahtautua veräjähissin korin oven ja kerrostason oven väliin, ja kun hissi lähtee liikkeelle, tilanne on hengenvaarallinen. Savolan mukaan Tukesin tiedossa on tällaisiakin onnettomuuksia.

1960–90-luvun hisseissä, joiden korissa ei ole ovea, on puolestaan omat vaaransa. Avoimena vilistävään edustaseinään voi tarttua kiinni vaate tai lapsen kenkä tai käsi voi joutua puristuksiin hissikorin ja seinän väliin.

Näissä korinovettomissa hisseissä on myös kiilautumisvaara: hississä kuljetettava suuri esine voi tarttua kiinni avoimeen seinään ja kääntyä poikittain, jolloin matkustaja voi joutua puristuksiin esineen ja hissin takaseinän väliin.

Keskustele: Maailman pienin hissi ja tuplarattaat

Mitä jos hissi jää jumiin?

Hissin jumiin jäämisiä kerrosten väliin sattuu Suomessa noin 3000–4000 kertaa vuodessa.

–Jos hissi jää jumiin, pitää vain painaa hälytysnappia ja odotella rauhassa apua. Missään nimessä ei saa itse yrittää pois hissistä, Savola sanoo.

Jumiin jäämisen syynä voi olla ylikuorma, hississä hyppiminen tai tekninen vika. Hissihuoltoliikkeet pyrkivät siihen, että ne pääsisivät pelastamaan jumiin jääneen hissistä alle puolessa tunnissa.

Hissistä pelastaminen ei ole ensisijaisesti pelastuslaitoksen tehtävä. Pelastuslaitos tulee hälyttää, jos hissiin jäänyt on loukkaantunut tai välittömässä vaarassa.

Ennen vuotta 1974 rakennetuissa hisseissä on merkattuna 12 vuoden ikäraja hississä yksin matkustamiselle. Eri aikakausien hisseissä on erilaisia vaaroja ja toisaalta lapset kehittyvät eri tahtiin, joten Tukes ei ole antanut yleistä ikärajasuositusta hissien käytölle. Lähtökohtaisesti vanhoissa hisseissä on enemmän vaaran paikkoja kuin uusissa.

Lue lisää: Näin estät lapsen tapaturmat kotona

Keskustele: Minkä ikäisenä lapsi voi kulkea yksin hississä?

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X