Näin kerrot lapselle uudesta vauvasta – tämä tapa on paras
Miten kertoa uudesta vauvasta perheen esikoiselle, joka itsekin on vielä taapero tai leikki-ikäinen? Kokosimme 7 vinkkiä, miten lasta voi auttaa ymmärtämään uutisen ja suhtautumaan siihen myönteisesti.
Olet ehkä todennut jo ennen raskautta lapselle silloin tällöin, että ”sinullekin voi tulla joskus pikkuveli tai pikkusisko”. Mutta miten menee ihan oikeasta vauvasta kertominen lapselle, joka itsekin on vielä taapero tai leikki-ikäinen?
1. Ota vauva-albumi esiin
Tutkikaa yhdessä lapsen omaa vauvakirjaa, valokuvia tai videoita. Ihastele häntä vauvana, ja muistele, kuinka hän oppi aikanaan istumaan, konttaamaan ja kävelemään. Kiinnitä lapsen huomio kuvissa olevien vanhempien iloisiin ilmeisiin. ”Katso, miten iloiselta äiti näyttää sairaalassa!”
Tämä tapa on lapselle paras alustus vauvauutiseen, koska se osoittaa hänen oman tärkeytensä perheenjäsenensä ja samalla sen, että pienestä vauvasta on tulossa aivan yhtä rakas.
Lue myös: Toimi näin, kun lapsi on mustasukkainen sisarukselle
Keskustele: Uusi vauva – sisaruskateus
2. Vauvasta kertominen lapselle: Pidä lyhyenä
Pienet lapset eivät kaipaa pitkiä ja monimutkaisia selityksiä. Kerro vauvauutisista lyhyesti ja lapsen omalla kielellä. Esimerkiksi tähän tapaan: “Meidän perheeseen on tulossa uusi vauva. Se on nyt äidin masussa kasvamassa, ja äidin masu kasvaa isommaksi ja isommaksi kunnes vauva tulee ulos.”
Jos lapsi kyselee lisää, vastaa vain siihen, mitä hän kysyy. Todennäköisesti hän on tyytyväinen saamaansa vastaukseen. Älä ylläty, jos lapsi reagoi vauvauutiseen vastaamalla ”Ok” ja jatkaa sitten leikkejään.
Lue myös: Toinen lapsi tulossa – riittääkö rakkaus kahdelle?
Keskustele: Neljättä tai jo useampaa lasta odottavia?
3. Selitä vuodenkierron avulla
Pikkulapset eivät hahmota aikaa, joten vauvan lasketun ajan voi liittää johonkin selkeään vuodenkierron kohtaan, kuten kesään tai jouluun. Selitä vuodenaikojen avulla: Nyt on kevät, ja kohta lumet sulavat, ja sen jälkeen tulee kesä ja mennään uimarannalle. Kesällä vauva syntyy.
Lue myös: Näin lapsen ajattelu kehittyy
4. Ota lastenkirjat avuksi
Etsi kirjastosta lastenkirjoja, joiden tarinaan kuuluu vauvasta kertominen lapselle. Lukekaa kirjaa yhdessä ja jutelkaa siitä, millaista on, kun perheeseen syntyy uusi vauva. Ota sopivassa kohtaa – mielellään useiden lukukertojen jälkeen – esille oman perheen uusi tulokas.
Pikkusisaruksen syntymää käsittelevät esimerkiksi Kristiina Louhi: Tomppa ja piimänakki (Tammi 2015), Eric Hill: Puppe saa pikkusiskon (Otava 2013), Sanna Pelliccioni: Onni-pojasta tulee isoveli (Minerva 2009), Kristiina Louhi: Aino ja pakkasen poika (Tammi, uusi painos 2008) ja Astrid Lindgren: Minäkin haluan siskon (WSOY, uusi painos 2011).
Lue myös: 14 asiaa, joissa toisen lapsen kasvatus eroaa ensimmäisestä
Keskustele: Miten olette kertoneet lapsille, mistä vauvat tulee?
5. Vauvasta kertominen lapselle juhlilla
Kerro ilosta konkreettisella tavalla. Järjestä oman perheen kesken pieni juhlahetki: laita esille koristeita ja tarjoa kakkua kuin synttäreillä. Kerro lapselle, että juhlitte perheeseen pian syntyvää vauvaa.
Lue myös: Ristiäiset – vauvan ensimmäinen juhla
6. Anna lapselle tärkeä tehtävä
Anna vauvasta kertominen lapselle erityiseksi luottotehtäväksi. Kerro, että tarvitset lasta apuriksi suureen yllätykseen: uusi vauva on tulossa perheeseenne ja tarvitset esikoistasi uutisen kertomiseen.
Ystäviä ja sukulaisia tavattaessa lapsi saa sitten itse kertoa vauvajuorun. Kuulijoiden ihastuneet reaktiot saavat lapsen tuntemaan, että juuri hän on tehnyt muut iloisiksi.
Lue myös:
8 ikimuistoista tapaa kertoa raskaudesta
7 ikimuistoista tapaa ilmoittaa vauvan syntymästä
7. Vauvasta kertominen lapselle: altista!
Käykää kylässä lähipiirin vauvaperheissä. Anna lapsen rauhassa tutkailla vauvoja ja niiden käyttäytymistä. Kotona voitte jutella vauvoista ja samalla ottaa puheeksi omat vauvauutiset.
Lue myös: Näin käännät sisaruskateuden vahvuudeksi
Lähteet: Parenting.com, Parents.com, MLL, Babycenter.com
Jaa oma kokemuksesi