Näin kasvatat lapsestasi aikuisen, joka luottaa elämään ja itseensä
Kun lapsi oppii säätelemään tunteitaan ja toimintaansa tilanteeseen sopivasti, hänellä on oikeat voimavarat muun muassa vastoinkäymisten sietämiseen.
Voimavaroilla on suuri merkitys siinä, miten ihminen pärjää elämän yllättävissäkin tilanteissa. Voimavarojen yhteydessä puhutaan resilienssistä eli selviytymiskyvystä, joka käsittää tunnetaidot, sosiaaliset taidot, ajattelun taidot ja toiminnan taidot. Mitä paremmin lapsen selviytymiskykyä tukee kasvatuksessa, sitä vankemman pohjan hän saa aikuisikään. Sosiaalipsykologi Kati Kärkkäinen kehottaa havainnoimaan lasta herkästi ja tukemaan elämisen taidoissa tilannetajuisesti.
Esimerkiksi sisarusten nahistelussa aikuisen tulisi seurata tilannetta ja puuttua siihen sopivasti: aikuisen liiallinen puuttuminen vie mahdollisuuksia opetella rakentamaan ratkaisuja, liian vähäinen taas antaa vahvemman osapuolen jyrätä heikomman.
– On tärkeää, että lapsi kohdataan yhtä arvostavalla tavalla kuin aikuinenkin. Lapset ovat viisaita huomaamaan, jos heitä ei oteta tosissaan, muistuttaa Kärkkäinen.
Listasimme viisi ohjetta, joilla tukea lapsen voimavarojen kehittymistä:
1. Luo kestävä tunneside
Voimavarojen tukeminen onnistuu parhaiten, kun lapsen ja vanhemman tunnesuhde on kunnossa. Sen rakentaminen lähtee jo raskausajan vatsan silittelystä. Lämmin tunnesuhde luo herkkyyden lapsen tarpeille ja tekee lapsen vastaanottavaisemmaksi ohjaukselle. Myös tilannetajuinen tukeminen edellyttää juuri lapsen mielenmaiseman tuntemista.
2. Tunne itsesi
Jotta voimavarojen olisi mahdollista kehittyä, lapsen on saatava harjoitella tunteidensa kokemista. Edellytyksenä on, että myös vanhempi on sinut omien tunteidensa kanssa: tällöin aikuisella on halu ja herkkyys tunnistaa lapsessa vaikeitakin tunteita.
3. Tee tunteiden kohtaamisesta tapa
Kun lapsi käsittelee tunteitaan mielekkäillä tavoilla tarpeeksi usein, hän oppii ottamaan tunteisiinsa myös etäisyyttä ja ymmärtää, että niistä pääsee yli. Tärkeää on keskustella tilanteita auki lapsen kanssa. Mitä lapselle kävi? Miksi hänestä tuntui siltä kuin tuntui?
4. Älä unohda leikkiä ja läsnäoloa
Lapsuus on tärkeä osa ihmisen kehitystä ja kasvua. Lapsi tarvitsee runsaasti leikkiä, yhteisiä kirjanlukuhetkiä ja juttutuokioita maailman hahmottamiseen ja haltuun ottoon – tekeminen ei saa jäädä liiaksi teknisten laitteiden varaan.
5. Unohda suorittaminen
Älä aseta itsellesi liikaa paineita. Kompromisseja joutuu tekemään jokainen, sillä aikuinen ei voi jatkuvasti olla ”korvat herkkänä”. Voimavarojen tukeminen kannattaa kuitenkin pitää takaraivossa, sillä pienilläkin arjen hetkillä voi olla suuri merkitys.
Vinkit kertoi sosiaalipsykologi Kati Kärkkäinen. Kärkkäisen tuore Vahvista lasta -kirja avaa, miten pienillä arjen valinnoilla lasta voi tukea kasvamaan omilla jaloillaan seisovaksi tekijäksi, joka harjaantuu vaalimaan hyvinvointiaan.
lue myös:
Auta lasta saamaan hyvä itsetunto – 10 keinoa
Uhmaikä – kuinka kestää tunteet ja tukea lapsen kasvua?
Stressaa vähemmän ja nauti lapsistasi – rennon vanhemmuuden avaimet
Jaa oma kokemuksesi