Mistä tunnistaa punkin purema lapsella? Lääkäri kertoo punkin pureman tuntomerkit
Punkin pureman tunnistaa siitä, että se kasvaa tasaisesti. Se on hyvä tapa erottaa tuntomerkit monien hyönteisten pistoksista, joista myös syntyy iholle punoittava reaktio.
Punkin puremasta saadun borreliatartunnan tunnistaa siitä, että se kasvaa tasaisesti. Punkit nimittäin levittävät ainakin puutiaisaivokuumetta, ja niiden puremasta voi saada borrelioosin – molemmat ovat vakavia tauteja.
Punkin purema lapsella – mitä ovat tuntomerkit?
– Alkuperäinen punkin purema muistuttaa muiden purevien hyönteisten kuten paarmojen jättämää jälkeä. Punkki voi välittää ihoon borrelia-bakteerin ruokailtuaan vuorokauden ihmisen iholla. Kun bakteerin määrä ihossa alkaa kasvaa, noin 1–3 viikon kuluttua kehittyy punainen, yleensä rengasmaisesti leviävä ihottuma, kertoo lastentautien erikoislääkäri Tero Kontiokari Mehiläisestä.
Kun ihottuma on yli 5 sentin levyinen ja tiedossa on punkin purema, se voidaan diagnosoida Lymen borrelioosiksi. Alkuperäinen puremajälki on jo tällöin usein kadonnut. Borrelioosin hoitoon määrätään antibioottikuurin suun kautta.
Taudista tunnetaan myös moniläiskäinen muoto, joka puhkeaa tavanomaisempaa borrelioosi-ihottumaa myöhemmin. Lapsilla tuntomerkkeinä nähdään joskus myös borrelian aiheuttamia ihopatteja, lymfosytoomia, esimerkiksi korvalehdissä.
Joskus ihottuma paranee itsestään keskeltä. Ihottuma itsessään ei juurikaan oireile – toisilla voi ilmetä lievää kutinaa.
Muiden pistävien ja purevien hyönteisten jäljet tulevat heti piston jälkeen ja kutiavat muutaman päivän. Sen jälkeen ne häviävät nopeasti.
Poikkeuksena ovat ihmiset, jotka ovat allergisoituneet esimerkiksi sääskille. Heillä pistokohtaan muodostuvan reaktion lisäksi ilmaantuu päivän parin viiveellä laajempi kutiava, hieman koholla ihosta oleva nokkosrokko-tyyppinen reaktio.
Se voi kestää useamman päivän, mutta ei kuitenkaan kasva tasaisesti kuten punkin puremasta syntyneen borrelioosi-ihottuman tuntomerkkinä.
Borrelian tuntomerkit voivat sekoittua muihin infektioihin.
Ihosairauksista erythema fixum eli toistopunoitus muistuttaa borrelioosi-ihottumaa, mutta siinä läiskä ei kasva ja se tulee yleensä samaan kohtaan. Silloin kyseessä on tyypillisesti lääkeaineen laukaisema reaktio.
– Ihon bakteeri-infektioissa on samanlaista punoitusta kuin borrelioosi-ihottumassa mutta myös turvotusta, kuumotusta ja kipua. Usein esiintyy kuumettakin, Kontiokari kertoo.
Ihon sieni-infektiot leviävät nekin rengasmaisesti keskeltä parantuen, mutta niissä on usein hieman vallimainen hilsehtivä reuna.
Miten suojata lasta punkin puremalta?
-
- Erityisesti pitkässä ruohikossa, heinikossa ja metsässä liikkuessa kannattaa iho suojata pitkälahkeisilla ja -hihaisilla vaatteilla.
- Punkkitarkastus on syytä tehdä iltaisin. Tarkasta erityisesti taivealueet, korvantaustat, kainalot, päänahka, napa ja nivusten alue.
- Punkit saalistavat keväästä syksyyn, mutta punkkien kaikkein aktiivisin vaihe on elokuussa.
- Punkkirokote kannattaa ottaa, jos oleskelee alueilla, jossa on riski saada punkin puremasta puutiaisaivokuume.
Lue myös: Näin suojaat lapsesi punkeilta, borrelioosilta ja puutiaisaivokuumeelta
Jaa oma kokemuksesi