Lapsi 15.11.2023

Tutkimus todistaa: Näillä lapsilla aivojen koko on suurempi kuin muilla

Liikunnalla on yllättäviä vaikutuksia lapsen pikkuaivojen kokoon.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Fyysinen kunto on yhteydessä lasten ja nuorten pikkuaivojen kokoon, osoittaa Jyväskylän ja Itä-Suomen yliopistojen tuore tutkimus.

Tutkimuksessa selvisi, että lapsuudesta alkaen ketterämmillä, nopeammilla ja voimakkaammilla nuorilla oli suurempi harmaan aineen tilavuus tiedonkäsittelyyn ja erityisesti työmuistiin liittyvässä pikkuaivojen lohkossa.

Toisaalta niillä nuorilla, joilla oli parempi kestävyyskunto, pikkuaivojen harmaan aineen kokonaistilavuus oli muita pienempi.

Pikkuaivot ovat tärkeät tiedonkäsittelylle ja oppimiselle. Ne kasvavat nuoruusaikana huomattavasti.

Pikkuaivojen ja fyysisen kunnon välisistä yhteyksistä nuorilla on tehty hyvin vähän aikaisempaa tutkimusta. Nyt julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin, miten fyysinen kunto on yhteydessä pikkuaivojen eri lohkojen harmaan aineen tilavuuteen ja eroavatko nämä yhteydet naisten ja miesten välillä.

– Tutkimuksemme korostaa liikunnan merkitystä lapsuudessa ja nuoruudessa, sillä fyysinen kunto näyttäisi olevan yhteydessä nuorten tiedonkäsittelyyn ja oppimiseen liittyvään pikkuaivojen kokoon. Havainnot yhteyksistä harmaan aineen tilavuuteen olivat kuitenkin osin ristiriitaisia, toteaa väitöskirjatutkija Petri Jalanko Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta tiedotteessa.

Tulokset saatiin FitBrain-tutkimuksesta, johon kutsuttiin 40 osallistujaa Lasten liikunta ja ravitsemus -tutkimuksen 8-vuotisseurannasta. Osallistujina oli 22 nuorta naista ja 18 miestä, joiden keski-ikä oli 17.9 vuotta. Tutkimus julkaistiin arvostetussa Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports -tiedelehdessä.

Lue myös: Tällaista liikuntaa kannattaa harrastaa – Yllättävä yhteys koulumenestykseen

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X