Banneri

Apua, vauvan peppu punoittaa! Mikä avuksi?

Vauvan peppu voi joskus ärtyä ja alkaa punoittaa, olitpa miten huolellinen tahansa. Vaippaihottuma voi olla vauvalle kivulias, joten se on syytä ehkäistä ja hoitaa hyvin. Lue pätevät vinkit vaippaihottuman ehkäisyyn ja hoitoon!

Kaupallinen yhteistyö: Libero

Vauvat pissaavat ja kakkaavat yllättävänkin usein, ja vaippa on vaihdettava vähintään viisi tai kuusi kertaa päivässä. Vauvan iho voi kuitenkin joskus ärtyä riippumatta siitä, kuinka huolellinen olet: pissassa ja kakassa on nimittäin ihoa ärsyttäviä aineita. Pahimmassa tapauksessa ihoon voi ilmaantua pieniä haavaumia. Vaippaihottuman riski kasvaa erityisesti silloin, kun lapsella on löysä uloste tai ripuli, esimerkiksi vatsataudin tai antibioottihoidon yhteydessä.

Tässä vinkit vaippaihottuman ehkäisyyn ja hoitoon:

  • Vaihda vaippa riittävän usein, ilmakylvyt jokaisen vaipanvaihdon yhteydessä antavat herkän ihon välillä hengittää.
  • Käytä pesuun vain vettä ja vauvaöljyä.
  • Anna vauvan ottaa ilmakylpyjä useita tunteja päivittäin. Isommille vauvoille on helppo antaa ilmakylpyjä kesäisin, kun he saavat kontata ilman vaippaa.
  • Kokeile sivellä punoittavaan ihottumaan rintamaitoa. Anna kuivua ennen kuin laitat uuden vaipan.
  • Ohut kerros vaippaihottumaa ehkäisevää voidetta – Liberon sinkkivoide tai Bepanthen – voi auttaa. Rasvainen voide muodostaa iholle suojaavan kalvon.
  • Pepun punerrus alkaa usein siitä, että peräsuolen aukko on hieman punainen. Ota suojaava voide käyttöön heti, kun huomaat ensimmäiset merkit. Näin voit heti ehkäistä tilanteen pahentumisen.

Ilmakylvyt ja erikoishoito

Jos vaippa-alueen iho on erittäin punainen ja ärtynyt, sitä on hoidettava mahdollisesti jopa useita viikkoja ennen kuin ihon normaali vastustuskyky palautuu. Jos iholle muodostuu haavaumia ja rakkuloita, kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin tai neuvolan hoitajaan. Tällöin on parasta tarkistaa, onko iho tulehtunut ja vaatiiko se erityishoitoa.

Lue faktoja vauvan ihosta ja ihonhoidosta Liberon Ihokoulusta!

Täältä näet myös videon, jossa on vinkkejä vaipanvaihdosta.

Liity jäseneksi nyt!

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

X