Banneri

Hoitopöytä lavuaarin vieressä ja muut kahdeksan lapsen äidin vinkit helpompaan vauvanhoitoon

Vastasyntyneen vauvan hoitaminen ei ole rakettitiedettä, mutta muutamia asioita esimerkiksi kynsien, navan, hiusten ja ihon hoidosta on hyvä tietää. Äiti ja Melukylän lapset -blogia päivittävä Terhi Nyykooli jakaa parhaat vinkkinsä kahdeksan lapsen kokemuksella.

Kaupallinen yhteistyö: Libero

Kaksplussan suositulta vaikuttajalta, Terhi Nyykoolilta, ei elämästä rakkautta, vauhtia, halauksia, meteliä tai sotkua puutu – siitä pitää huolen Terhin kahdeksan lasta.

Vaipanvaihto

Terhi Nyykooli suosittelee vaipanvaihtopisteen sijoittamista lavuaarin välittömään läheisyyteen.

– Kun hoitotasolta on vain parin askeleen verran matkaa pyllypesulle, vauva-arki helpottuu huomattavasti. Meillä on myös aina ollut hoitotason yläpuolella mobile, joka saa vauvan viihtymään paremmin, Terhi vinkkaa.

Kun vaihdat vauvalle puhtaan vaipan, katso ettei se paina napatynkää. Liberon pienimmät vaipat ovat erityisen ohuita navan kohdalta, jotta napa saa ilmaa ja mahdollisuuden parantua.

– Koen, että vaipoissa tärkeintä on istuvuus. Liberon Touch-vaipat istuvat hyvin ja pidän niiden joustavasta teipistä.

Lue lisää vaipanvaihdosta ja puhdistuksesta >>

Napa

Napatynkä irtoaa tavallisesti itsestään 8 – 12 päivän kuluttua syntymästä. Puhdista napaa varovasti veteen kastetulla pumpulipuikolla ja kuivaa se kuivalla pumpulipuikolla. Lapsen voi kylvettää, vaikka napatynkä ei vielä olisikaan irronnut.

Pieni verenvuoto tai nesteen erittyminen navasta on täysin normaalia. Jos napa sen sijaan alkaa punoittaa ja turpoaa, alkaa haista erityisen pahalle ja siitä erittyy enemmän nestettä, kyseessä voi olla tulehdus. Ota siinä tapauksessa yhteys neuvolaan.

– Navan puhdistaminen voi tuntua aluksi pelottavalta, mutta kannattaa muistaa, ettei napatyngässä ole hermoja, joten sen puhdistus ei satu lasta, Terhi kannustaa.

– Puhdistan navan vauvan ollessa kylläinen. Kun vauva ei hosu nälkäänsä, muutkin hoitotoimenpiteet sujuvat helpommin.

Peseminen tai kylvettäminen

Kylvetä vauva kerran tai kahdesti viikossa. Kylpyveteen voi lisätä muutaman tipan vauvaöljyä.

– Lapseni ovat atoopikkoja, joten olen pitänyt vesipesun minimissä. Usein riittää pesu haaleaan veteen kostutetuilla vanulapuilla. Erityisesti kaulaa ja korvantaustoja on pitänyt puhdistaa enemmän.

– Vauvan ihon kuivaamiseen olen käyttänyt pyyhkeiden sijaan vauvan iholle mukavampia harsoja.

Libero Baby Oil kosteuttaa vauvan herkkää ihoa kylvyssä

Hormoni-ihottuma ja muut näpyt

Hormoni-ihottuma on pientä punertavaa näppyä, jota esiintyy lapsen ensimmäisten elinkuukausien aikana. Näpyt voivat olla päältä hieman kellertäviä ja ne näyttävät pieniltä finneiltä. Liberon ihokoulusta voit lukea lisää faktoja vauvan ihosta ja ihonhoidosta.

– Suosin vauvoilla ilmakylpyjä ja vältän liiallista pesua. Näin iho pysyy paremmassa kunnossa, Terhi vinkkaa.

Kynsien leikkaaminen

Vastasyntyneen kynnet voivat olla pitkät ja terävät, ja vauva voi vahingossa raapia itseään. Aluksi on vaikea erottaa vauvan kynnen ja kynsivallin rajaa. Siksi kynsiä ei heti saa leikata saksilla. Kynnet voi viilata paperiviilalla tai nyppiä varovasti pois kynnenrepaleet.

Vauvan kynnet suositellaan leikattavan aikaisintaan kahden viikon iässä. Ne leikataan sormenpään suuntaisesti vauvojen kynsisaksilla tai kynsileikkurilla. Voit leikata kynnet lapsen nukkuessa tai mielellään heti kylvyn jälkeen, jolloin kynnet ovat pehmeät.


Liity jäseneksi nyt!

Ärtyneiden silmien puhdistus

Ensimmäisten elinpäivien aikana vauvan silmät voivat olla hieman turvoksissa, mutta turvotus menee yleensä ohi itsestään. Silmät voivat myös ärtyä ja rähmiä, ja voi olla hyvä pyyhkiä niitä unien jälkeen. Pyyhi silmät ulkonurkasta sisänurkkaan päin pehmeällä sideharsotaitoksella, joka on kastettu haaleaan veteen tai apteekista saatavaan keittosuolaliuokseen.

– Olen itse pyyhkinyt vauvan punoittavia silmiä rintamaidolla, mikä on vanhan kansan kikka rähmivien silmien hoitamiseen. Se on auttanut meillä, Terhi kertoo.

Jos silmävaivat eivät hellitä, kyseessä voi olla hoitoa vaativa tulehdus – ota silloin yhteyttä neuvolaan.

Hiusten hoitaminen

Joillakin lapsilla on syntyessään paljon hiuksia, toiset ovat melkein kaljuja. Hiusten määrästä riippumatta vauvan pää on syytä harjata päivittäin pehmeällä harjalla. Se parantaa päänahan verenkiertoa ja ehkäisee karstan muodostumista. Harjaus sujuu parhaiten kylvyn jälkeen tai kun olet pessyt lapsen pään haalealla vedellä. Pienen lapsen hiusten pesuun ei tarvita shampoota.

– Kylpyveteen sekoitettu vauvaöljy toimii hyvin karstan poistossa, Terhi tietää.

Korvien puhdistaminen

Puhdista korvat ulkoisesti tarpeen vaatiessa, pari kertaa viikossa. Älä työnnä pumpulipuikkoa lapsen korvaan – korvakäytävän suulla olevan vahan tehtävänä on muun muassa suojata korvaa tulehdukselta. Jos työnnät pumpulipuikon korvaan, voit vahingossa painaa vahan korvakäytävään, mikä voi aiheuttaa vahatulppia.

Älä aloita tutin käyttöä heti

Vauvallasi on heti syntymästään luonnollinen imemisen tarve. Vauva sääntelee maidon tuotannon tarpeensa mukaisesti. Tutin käyttöä on paras välttää kunnes imetys alkaa sujua.

Kokeile tutin käyttöä vasta sitten, kun lapsi on oppinut hyvän imemistekniikan ja olet varma siitä, että lapsi saa tarpeeksi maitoa.

Libero Touch Hybrid on ilmastoviisas kaksiosainen vaippa, jossa uudelleenkäytettävät tekstiilihousut yhdistyvät imukykyiseen sisäosaan. Libero Touch Hybridin ilmastovaikutus on 35 % pienempi tavalliseen Libero-vaippaan verrattuna.

 

Lue myös: Raskauspahoinvointi on yleinen vaiva – Irene kärsi oireista synnytykseen saakka: ”Oksensin lähes päivittäin”

Lue myös: Vauvakin kaipaa kehonhuoltoa – näin hierot vastasyntynyttä

Lue myös: Milla synnytti toisen lapsensa kotona: ”Rentouduin liiankin hyvin”

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

X